Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» των διανομέων

Στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

INTIME NEWS

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα», που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το Σωματείο καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού «μοντέλου» του «συνεργάτη», με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» διανομέα στις 27 Ιούλη.

Το Σωματείο αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι διανομείς. Κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους, η εφαρμογή «χτυπά ασταμάτητα με ήχο που προσομοιάζει με αντίστροφη μέτρηση ωρολογιακής βόμβας», με αποτέλεσμα να τους αποσπά την προσοχή ενώ οδηγούν «σε εξοντωτικές αποστάσεις που απαιτούν πλοήγηση παράλληλα».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «οι ατέλειωτες ηχητικές παρενοχλήσεις είναι στο σύνολό τους αχρείαστες και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να διατηρούνται οι διανομείς σε "εγρήγορση"». Παράλληλα, η εταιρεία «έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά στρεσογόνο περιβάλλον μέσα από κρυφές και φανερές αξιολογήσεις».

Αντί για κατάλληλα ΜΑΠ χορηγεί «κράνη παντελώς ακατάλληλα», αδιαφορεί για την υποχρέωσή της να εκπονήσει και να διαθέσει στους εργαζόμενους μελέτη επαγγελματικού κινδύνου και αρνείται κάθε διάλογο μαζί τους για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλειά τους.

«Και φυσικά έχει άξιους συμπαραστάτες τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών που τρία χρόνια μπλοκάρουν την έκδοση κοινής ΚΥΑ για την περιγραφή των κατάλληλων ΜΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΣΕΠΕ, με τους ανύπαρκτους ελέγχους σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα», προσθέτει το Σωματείο.

Το Σωματείο υπενθυμίζει την πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη για το μοντέλο της «freelance» εργασίας και προειδοποιεί πως έχει ανοίξει ο δρόμος για «νέου τύπου "γαλέρες"». Οπως καταγγέλλει, στο έδαφος του «freelancing» έχουν ξεφυτρώσει «κρυφοί ή φανεροί εργολάβοι που επινοικιάζουν την εφαρμογή σε οικονομικούς μετανάστες», με τους τελευταίους να δουλεύουν με «μαύρη εργασία» και 12ωρες βάρδιες. «Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιος εργάζεται, διότι επικρατεί η ομερτά», σημειώνει.

Μάλιστα, το Σωματείο καλεί την εταιρεία και το ΣΕΠΕ να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την ταυτότητα του διανομέα που σκοτώθηκε στις 27 Ιούλη, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή του και τη σχέση εργασίας του.

Με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι διανομείς απαιτούν: Αμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα ΜΑΠ από τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών. Ελεγχο της «e-food» από τον ΣΕΠΕ για τα όλα τα εργατικά «ατυχήματα» και τη μαύρη εργασία στις πλατφόρμες. Ενταξη του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org