Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΣΠΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
«Ζωτικής σημασίας» η στρατιωτική συνεργασία

Με την επισήμανση ότι «η στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας» οι πέντε ηγέτες των παράκτιων κρατών (Ρωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν) συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της στρατιωτικής συνεργασίας στην Κασπία Θάλασσα.

Η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, ήταν η πρώτη διά ζώσης μεταξύ των πέντε ηγετών μετά την πανδημία και έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και σε μια περίοδο που η Ρωσία επιδιώκει ενίσχυση των συμμαχιών της απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξάλλου, οι ηγέτες των 5 χωρών της Κασπίας Θάλασσας συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέπεται η παρουσία ένοπλων δυνάμεων άλλων κρατών στην Κασπία, σύμφωνα με ανακοίνωση της 6ης Συνόδου Κορυφής.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία μη παράκτιων χωρών της Κασπίας αποκλείεται», επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και ομοίως «αποφασίστηκε σχετικά με τη ναυσιπλοΐα γενικά - πολεμικής ή εμπορικής - σύμφωνα με τη Σύμβαση για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, ότι είναι δυνατή μόνο για πλοία που φέρουν σημαία κρατών της Κασπίας».

«Η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κασπίας γίνεται όλο και πιο σημαντική», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, και ιδιαίτερα «λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα οδηγήσει σε οικονομική ευημερία, αλλά και θα ενισχύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Τα προβλήματα της λεκάνης της Κασπίας μπορούν να επιλυθούν μόνο από τα παράκτια κράτη», πρόσθεσε ο Ραϊσί, προσθέτοντας πως τα κράτη πήραν αποφάσεις για την ανάπτυξη σχέσεων σε μεταφορές, επενδύσεις και τουρισμό.

«Μεταξύ των βασικών καθηκόντων εξετάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη περιφερειακών εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, την εμβάθυνση της συνεργασίας στη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία», τόνισε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του από το Τουρκμενιστάν, Σ. Μπερντιμουχαμέντοφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ