Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός

Με επιτυχία η παρουσίαση της έκδοσης για την πανδημία

Ο Γ. Σιδέρης
Ο Γ. Σιδέρης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», που διοργάνωσε η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 27 Ιούνη στο Περιστέρι.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, πρ. πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας «ΓΝ Ευαγγελισμός», η οποία τόνισε: «Τα δέκα διακριτά άρθρα της έκδοσης είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, επεξεργασίας και επιμέλειας και αποτελούν το "καταστάλαγμα" μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων της πανδημίας, όπου αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες, δημοσιεύσεις, στατιστικά στοιχεία εγχώρια και διεθνή και που οδήγησαν στη διαμόρφωση θέσεων - στόχων και κατευθύνσεων σύμφωνα με τη δική μας επιστημονική, ιδεολογική και πολιτική αντίληψη των πραγμάτων».

Επισήμανε ακόμη πως «η πραγματική ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην ανάδειξη της τεράστιας αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ατομικής ιδιοποίησής τους προς όφελος μερικών. Γιατί η υγεία δυστυχώς στην καπιταλιστική εποχή αντιμετωπίζεται όχι ως δικαίωμα του ανθρώπου και υποχρέωση του οργανωμένου κράτους, αλλά ως εμπόρευμα και ως τέτοιο πρέπει να αποδίδει κέρδος για να αποκτά ενδιαφέρον».

Η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη
Η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη
Ενώ για το πώς αντιμετωπίστηκε η πανδημία από τα διάφορα συστήματα Υγείας, ανέφερε: «Η ανισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας που καταγράφεται σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και σε χώρες με αναπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η ανεπάρκεια της ΠΦΥ στην Ελλάδα, η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στις περιφερειακές αλλά και κεντρικές δομές Υγείας αναδείχτηκαν όπως ποτέ άλλοτε στην τωρινή πανδημία. Τα παραδείγματα των συστημάτων σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, που κατέρρευσαν από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, απεικονίζουν το αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσαν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις στο όνομα της μείωσης της σπατάλης για την Υγεία... Δόγμα γνωστό από χρόνια και στην Ελλάδα με το κλείσιμο ή και τις συγχωνεύσεις δομών, τη μη πρόσληψη προσωπικού από όλες τις κυβερνήσεις. Η πανδημία επέφερε φτώχεια, ανεργία, νοσηρότητα, θανάτους, αλλά και πολλά κέρδη και επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική Υγεία, που όχι μόνο δεν στήριξε, αλλά γύρισε την πλάτη στους ασθενείς με COVID-19 και στους συναδέλφους υγειονομικούς των δομών του ΕΣΥ, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τις δραστηριότητές τους μόνο σε κερδοφόρα πεδία (ρομποτική χειρουργική, μοριακούς ελέγχους, rapid test για τον SARS-COV-2). Ταυτόχρονα, βέβαια η πανδημία διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που ιδιωτικοποιούν, εμπορευματοποιούν την όποια λειτουργία έχει απομείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».


Κλείνοντας επεσήμανε: «Η "ατομική ευθύνη" που επικαλούνται για να καλύψουν τη δική τους ανευθυνότητα για πρόληψη - ιχνηλάτηση - επιδημιολογική επιτήρηση, για τον λαό πρέπει να μεταφραστεί σε "ατομική υπευθυνότητα" για μελέτη, γνώση, δράση και αγώνα με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς ατομικισμό και ανισότητες που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως σωματική, πνευματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου, σε πλήρη αρμονία και ισορροπία με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον».

Στη συνέχεια για την παρουσίαση της έκδοσης τον λόγο πήρε ο Γιώργος Σιδέρης, γιατρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ. Αρχικά τόνισε ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε γιατί ο καπιταλισμός βρίσκεται στη δύση του, σαπίζει, καθώς από τη μία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεργάστηκε με γρήγορα επιστημονικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την άλλη το κέρδος μπήκε εμπόδιο ώστε αυτά τα επιτεύγματα να τα απολαύσουν οι λαοί.

Τόνισε ότι όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ είχε τη δική του μεγάλη συμβολή για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν μαζί με τα μέτρα προστασίας συνεχίζει να παλεύει, να αγωνίζεται, να οργανώνεται και ταυτόχρονα να μην υποκύψει στην οργανωμένη τρομοκρατία από το κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ περί «ατομικής ευθύνης», ενώ δυόμισι χρόνια μετά είναι πολύ περισσότερο ορατό πως η πανδημία αξιοποιήθηκε για να ενταθεί η καταστολή απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Επίσης σημείωσε: «Οι μεγάλες αντιφάσεις φάνηκαν μέρα με τη μέρα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Αλλωστε, οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που όλες τους έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή. Στη χώρα μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για "εθνική ενότητα", ότι "είμαστε όλοι μαζί", ότι "είναι κοινός ο εχθρός", προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή "νεκροταφείου" ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε τον ΣΥΡΙΖΑ τού "θα λογαριαστούμε μετά", της "εθνικής συνεννόησης", του "πολιτικού μορατόριουμ", "των υπουργών κοινής αποδοχής"».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γ. Σιδέρης σημείωσε: «Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org