Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ναρκωτικά: Διέξοδος η πάλη για την ανατροπή, όχι η φυγή

H χρεοκοπία της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής, που στηρίζεται στη «μείωση της βλάβης», αποτυπώνεται στην Ετήσια Εκθεση 2021 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, που εκδόθηκε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2019, αυξήθηκαν κατά 22% από το 2010, ενώ οι θάνατοι από τη χρήση οπιοειδών αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 41% παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 100.306 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 12μηνο Απρίλης 2020 - 2021, που μεταφράζεται σε αύξηση 28,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα οποιοειδή κάνουν θραύση στις ΗΠΑ και ευθύνονται για 75.673 θανάτους το ίδιο διάστημα (από 56.064).

Οι μεταβολές αυτές σχετίζονται με την περίοδο της πανδημίας, αλλά η έκθεση επισημαίνει και άλλους παράγοντες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ευκολότερη τη διάδοση και την πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες.

Ο πρώτος είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν προωθούν μόνο αρνητικά πρότυπα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τα περιβάλλουν με αίγλη, αλλά προσφέρουν την ευκαιρία στους χρήστες να αγοράσουν «ελεγχόμενες» ουσίες μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η αύξηση των θανάτων διεθνώς από συνταγογραφούμενα οπιοειδή (φαιντανύλη, βουπρενορφίνη κ.λπ.), παρόλο που δεν ανιχνεύονται πάντα και επομένως καταγράφονται ανεπαρκώς.

* * *

Αλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι νέες τεχνολογίες, που έχουν ανωνυμοποιήσει χρήστες και διαδικασίες, προσφέροντας ένα πιο διευρυμένο πεδίο δράσης για το οργανωμένο έγκλημα, που καταγράφει τεράστια κέρδη από την πώληση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα λύματα αποκαλύπτει αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις 25 χωρών. Το δείγμα που μελετήθηκε αντιστοιχεί σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους και αναζητήθηκαν ίχνη πέντε ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη, MDMA/έκσταση, κάνναβη) το διάστημα μεταξύ Μάρτη και Μάη 2021.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερες από τις μισές πόλεις κατέγραψαν αυξήσεις στα υπολείμματα κοκαΐνης το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ενώ αυξημένα ήταν τα ποσοστά και στις άλλες ουσίες (μεθαμφεταμίνη, αμφεταμίνη, MDMA). Σε ό,τι αφορά την κάνναβη, σχεδόν οι μισές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, κατέγραφαν αύξηση των φορτίων στα λύματα.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την κοινότυπη διαπίστωση ότι στις χώρες με υψηλά επίπεδα διακίνησης, καλλιέργειας, διανομής και χρήσης ναρκωτικών, καταγράφονται επίσης υψηλά επίπεδα βίας, εγκλημάτων και ανθρωποκτονιών.

* * *

Ορισμένα ακόμα στοιχεία αποκαλύπτουν τα τεράστια οικονομικά, ακόμα και γεωπολιτικά παιχνίδια πίσω από την παραγωγή, διακίνηση και πώληση των ναρκωτικών. Για παράδειγμα, το Αφγανιστάν, που το «απελευθέρωσαν» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί με την ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν από 20 χρόνια, πριν παραδώσουν ξανά τα ηνία στους σκοταδιστές Ταλιμπάν, παραμένει η πρώτη χώρα στην παράνομη παραγωγή οπίου, με αυξημένη το 2021 κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τους 6.800 τόνους. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο εργαστήριο παραγωγής πρώτης ύλης για την παραγωγή οπιοειδών, που το εμπόριό τους διακλαδώνεται σε όλο τον κόσμο, με ασύλληπτους τζίρους για το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει βέβαια τις διασυνδέσεις του και στον κρατικό μηχανισμό ανά τον κόσμο.

Επίσης, ο αριθμός των κρατών στην Αφρική που επιτρέπουν τη νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες σκοπεύουν να εξάγουν κάνναβη στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες, «τονώνοντας» και μ' αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια αγορά των ναρκωτικών.

Αυτά τα θλιβερά στοιχεία είναι η «φωτογραφία» ενός σάπιου συστήματος, που αναπαράγει τη ναρκωκουλτούρα και αναγάγει τη «μαστούρα», ακόμα και τον θάνατο νέων ανθρώπων σε επικερδές εμπόριο, παγκοσμίων διαστάσεων.

Απέναντι σ' αυτόν τον βούρκο που προσπαθούν να σύρουν τη νεολαία, οι πολιτικές ανοχής ή και διαφήμισης της ναρκωκουλτούρας, οι αντιεπιστημονικοί διαχωρισμοί σε δήθεν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, η αποποινικοποίηση της κάνναβης, η πολιτική διαχείρισης της βλάβης, που σημαίνει κρύψιμο κάτω από το χαλί και αργός θάνατος για τους τοξικοεξαρτημένους, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

* * *

Οπως σημείωνε το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών, «η πραγματική διέξοδος δεν βρίσκεται στη φυγή, αλλά στην ανατροπή!». Βρίσκεται στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για ολοκληρωμένη πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρήστη σήμερα και τα αίτια που τον έστρεψαν σ' αυτήν την επιλογή.

Απάντηση είναι η διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων με ευθύνη του κράτους, ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα να ξαναβαδίσει στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής και δράσης. Αυτό προϋποθέτει μια κεντρικά σχεδιασμένη, δημόσια και δωρεάν για όλους αντι-ναρκωτική πολιτική, στραμμένη στις αιτίες του φαινομένου στις δοσμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και όχι μια αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος.

Διέξοδο θα δώσει η πάλη της νεολαίας και του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, παλεύοντας συλλογικά και οργανωμένα για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στο μπόι των ανθρώπων και των σύγχρονων αναγκών τους.


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πιλοτική» νομιμοποίηση και των λεγόμενων «σκληρών ναρκωτικών»(2023-02-02 00:00:00.0)
Καπιταλισμός, το σύστημα που θρέφει τη χρήση ναρκωτικών(2020-12-25 00:00:00.0)
Αύξηση της χρήσης κάνναβης αλλά και των αιτημάτων για θεραπεία(2018-06-16 00:00:00.0)
Μόνο 1 στους 6 χρήστες ουσιών έχει πρόσβαση σε θεραπεία απεξάρτησης(2018-03-03 00:00:00.0)
Το μέλλον των νέων γυναικών δεν ανήκει στη ναρκωκουλτούρα(2017-06-24 00:00:00.0)
Δραματικές διαστάσεις παίρνει η μάστιγα(2006-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ