Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
5 ΙΟΥΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εναν χρόνο μετά «έμεινε στην ίδια τάξη» η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος

Eurokinissi

Δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις περσινές τραγικές καταστροφές δασών, καλλιεργειών, κατοικιών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αιγοπροβάτων, λαϊκών περιουσιών και πλημμυρών που ακολούθησαν.

Φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις), πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δηλώνει ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», «έχουν εξασφαλίσει περισσότερα εναέρια μέσα», «ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος», «με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες εξασφάλισαν το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για τη δασοπυροπροστασία», «έχει γίνει μια καταπληκτική, πρότυπη δουλειά».

Τίποτε το πρωτότυπο.

Στο τέλος της κάθε αντιπυρικής περιόδου, ως συγχορδία, όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, υποδεικνύουν τους ίδιους φταίχτες των φυσικών καταστροφών:

-- Οι ακραίες καιρικές συνθήκες (ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης Νοέμβρης 2001, Κυρ. Μητσοτάκης Σεπτέμβρης 2021, Καραμανλής υπ. Υποδομών ΝΔ, Γενάρης 2022).

-- Ο «στρατηγός άνεμος» (2007, υπ. Δημόσιας Τάξης ΝΔ, Β. Πολύδωρας).

-- Οι ασύμμετρες απειλές (2007 Κ. Καραμανλής ΝΔ, για πυρκαγιές Ηλείας, Αλ. Τσίπρας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2018 πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι).

-- Η ατομική ευθύνη όσων χτίζουν στα δάση (1981 Α. Παπανδρέου, 2018 Αλ. Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ, 2021 κυβέρνηση ΝΔ και όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).


-- Η «κλιματική αλλαγή» που έγινε πρόσφατα «της μόδας» (2021 Κυρ. Μητσοτάκης, 2018 ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας).

Ο πιο καλός ο μαθητής...

Μετά από κάθε τραγική καταστροφή εμφανίζονται να έχουν βγάλει συμπεράσματα και «χαράζουν νέους κυβερνητικούς δρόμους» για την αντιμετώπισή τους. Επιδιώκουν να μας πείσουν ότι πήραν το «μάθημά» τους κι ας διαψεύδονται συνεχώς στην πράξη.

Τραγικά, όμως, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, αφού οι ανυπολόγιστες καταστροφές για πάνω από 7 δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα από φυσικά φαινόμενα και εμπρησμούς επαναλαμβάνονται σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

2021 κυβέρνηση ΝΔ: 1.332.000 καμένα στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων. Κι ακολούθησαν οι πλημμύρες, ο αποκλεισμός της Αττικής από τα χιόνια, ο εγκλωβισμός χιλιάδων αυτοκινήτων στη χρυσοπληρωμένη Αττική Οδό.

2018 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Μάτι, 102 νεκροί, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Συνολική καμένη έκταση πάνω από 200.000 στρέμματα.

2007 κυβέρνηση ΝΔ: 63 νεκροί, συνολική καμένη έκταση 2.257.340 στρέμματα. 49 νεκροί στην Ηλεία, κάηκαν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 60.000 ζώα, 147 χωριά, περισσότερα από 1.500 σπίτια.

2000 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: 1.470.060 στρέμματα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις (μετά τη μεταφορά της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία).

1998 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Πάνω από 1.100.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 4 νεκροί (έτος μεταφοράς της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Το «μάθημα» της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ίδρυση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, η μεταφορά της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ, η εξαγγελία νέων αγορών και ενοικιάσεις εναέριων μέσων και αύξηση των προσλήψεων εποχικών πυροσβεστών.

Το αντίστοιχο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυρίως το «πόρισμα Γκολντάμερ», η εξαγγελία της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, η αύξηση των προσλήψεων πυροσβεστών ορισμένου χρόνου, η «διόρθωση των οικοδομικών στρεβλώσεων».

Τα «μαθήματα» όμως αυτά δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, γιατί η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική τους έχει ένα αξεπέραστο όριο. Καθορίζεται και υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και δεν «χωράει» την αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος, την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, τη χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων για την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη αντιμετώπιση με κριτήριο το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Ο βαθμός ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών καθορίζεται κάθε φορά με γνώμονα τα κέρδη των μεγάλων ομίλων.

Η «πράσινη μετάβασή» τους

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση, ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής των φυσικών καταστροφών. Από κοντά το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Προσπαθούν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους για την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», του «ευρωπαϊκού πράσινου New Deal» ως στρατηγικό στόχο τους. Τη ραγδαία ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον Τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών, κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από τα φυσικά φαινόμενα, στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον. Διαγκωνίζονται ποιος θα την διαχειριστεί, εκχωρώντας τους γη, δάση, προστατευόμενες περιοχές, παραγωγικά γεωργικά εδάφη, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μοντέλο αποκατάστασης» στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική.

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Την ίδια στιγμή που εμφανίζονται ως οι «ιππότες» της «κλιματικής ουδετερότητας», εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Μάλιστα, στο όνομα των πολεμικών αναγκών «πάει περίπατο», έστω και προσωρινά, η «δαιμονοποιημένη» απολιγνιτοποίηση, που έχει οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα, και στη μεγάλη αύξηση κερδών τους μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ, που παράγουν το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), και το εφοπλιστικό κεφάλαιο (κυρίως ελληνόκτητο) που το μεταφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η «πράσινη μετάβαση» πρέπει να είναι δίκαιη ως προς το κόστος μετάβασης και δημοκρατική, ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να την εξασφαλίσει κι ότι αυτό τον διαχωρίζει από τη ΝΔ (Τσίπρας 3 Ιούνη 2021 και τοποθέτηση για κλιματικό νόμο). Τη θέση του αυτή «αποδέχθηκε» η κυβέρνηση της ΝΔ, στο άρθρο 1 του κλιματικού νόμου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ο πρόσφατος κλιματικός νόμος αποδεικνύει ότι η «πράσινη μετάβαση», η «κλιματική ουδετερότητα» φορτώνουν νέα, «πράσινα» βάρη στις τσέπες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου «πράσινου» εξοπλισμού. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην «πράσινη ανάπτυξη», στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση «πράσινων» επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτή είναι η «πράσινη μετάβασή» τους.

Το ΚΚΕ δύναμη της προστασίας του περιβάλλοντος από τον πραγματικό εχθρό του

Η εναντίωσή μας ως ΚΚΕ απέναντι στη διαχρονικά ασκούμενη «διακομματική» κυβερνητική πολιτική αφορά στον χαρακτήρα, στον προσανατολισμό και στους στόχους της «πράσινης μετάβασης», που τμήματά της είναι η πολιτική προστασία, η περιβαλλοντική πολιτική, η πολιτική χρήσης της γης, των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας κ.λπ.

Το ΚΚΕ παίρνει θέση για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη, στους μονοπωλιακούς ομίλους, στις κυβερνήσεις, στα κράτη και τις λυκοσυμμαχίες τους.

Σε αυτήν τη βάση ανέπτυξε πολύμορφα τη δράση του:

-- Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των πυρκαγιών στο πλάι των κατοίκων για να σώσουν τα σπίτια τους, τη λαϊκή περιουσία, το βιος τους, τα δάση.

-- Την επόμενη μέρα στη μάχη για την αλληλεγγύη και την ανακούφιση των πληγέντων.

-- Στη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών αγώνα, στην οργάνωση και μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους.

-- Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην «πράσινη μετάβαση» και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δάση, προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές που κινδύνευαν από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω εγκατάστασης πάρκων ΑΠΕ και περιοχές με ιστορική σημασία.

-- Σε όλη την Ελλάδα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με περιοδείες ενημερώνουν για τις θέσεις του Κόμματος για αντίστοιχα θέματα.

-- Με επιστημονικές ημερίδες, πολιτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδόσεις στο πλαίσιο της επεξεργασίας των θέσεών του.

Με τοποθετήσεις στη Βουλή και δεκάδες Ερωτήσεις:

-- Για την Πολιτική Προστασία, τα δάση, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, το περιβάλλον, τον κλιματικό νόμο.

-- Για όλες τις περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, από πλημμύρες (Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Ηπειρο, Θεσσαλία κ.λπ.), ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση αποκατάσταση και 100% αποζημιώσεις σε σπίτια, καταστήματα, ζωικό κεφάλαιο, παραγωγή κ.λπ.

-- Για τις ελλείψεις και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας και την αντιπυρική προετοιμασία, ειδικά σε εθνικούς δρυμούς, και ετοιμότητα προστασίας πλημμυροπαθών περιοχών (Εβρος, Θεσσαλονίκη, Αττική, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά).

-- Για τη διαχείριση και αντιπυρική προστασία των δασών της Ελλάδας.

-- Για την αντισεισμική θωράκιση και για μέτρα αποκατάστασης των σεισμοπαθών περιοχών.

-- Για τις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τις επιπτώσεις σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικό και ζωικό κεφάλαιο.

-- Για βιομηχανικά και λοιπά ατυχήματα και μέτρα πρόληψης.

-- Με παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας που αφορούσαν πλευρές, επιπτώσεις ζητημάτων περιβάλλοντος, απορριμμάτων, Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν απάντησε, ουσιαστικά, σχεδόν σε καμιά Ερώτηση!!!

Σε όλη τη δραστηριότητα αυτή, αναδείχθηκε στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος - αιτία και αυτών των καταστροφών: Ο καπιταλισμός που σαπίζει.

Αν για τις αστικές κυβερνήσεις και κόμματα η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος αφορά την επιτάχυνση της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων, που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για το ΚΚΕ ξεκινάει από την κινητοποίηση, την οργάνωση και τον αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα, τους μαζικούς φορείς, τις επιτροπές αγώνα. Για να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι καταστράφηκε, από πλημμύρες, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, για να ματαιωθούν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα της Εύβοιας, της Ηλείας, της Βαρυμπόμπης, η εγκατάσταση ΑΠΕ σε κάθε βουνό και νησί.

Το ΚΚΕ φωτίζει ότι η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης Πολιτικής Προστασίας, την πρόληψη και την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, είναι τελικά ασύμβατη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη. Προϋποθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το «πράσινο New Deal» σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Φωτίζοντας αυτόν τον δρόμο, το ΚΚΕ συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις να πρωτοστατεί σε κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και κινητοποίηση για μια ζωή που μας αξίζει.


Του
Αντώνη ΡΑΛΛΑΤΟΥ*
*Ο Αντώνης Ραλλάτος είναι μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ