Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 4 Ιούνη

1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι ο «Μισάνθρωπος», το έργο που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1878 Υπογράφεται μυστική συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και στην άμεση ανέγερση πρόχειρων παραπηγμάτων σε αυτά. Η δικτατορία του Πάγκαλου στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι.

1934 Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης, με σκοπό την ένωση όλων των εργαζομένων της ηπείρου σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο.

1936 Εικοσιτετράωρη πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

Κυριακή 5 Ιούνη

1825 Δολοφονείται (από Ελληνες), στο κελί όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί, ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1878 Γεννιέται ο Μεξικανός στρατηγός Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια, ηγετική μορφή της Μεξικανικής Επανάστασης (1910 - 1920), που βασιζόταν κυρίως στους αγρότες και στρεφόταν κατά της δικτατορικής διακυβέρνησης του Πορφίριο Ντίαζ, των μεγαλογαιοκτημόνων, της Εκκλησίας και των αμερικανικών μονοπωλίων.

1898 Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο οποίος το 1936 δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα του χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

1947 Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ, η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου.

1967 Ξεσπά ο Πόλεμος των Εξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία, ο οποίος ξεκίνησε με προληπτικού χαρακτήρα επιθέσεις του Ισραήλ από ξηράς και αέρος.

1968 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του δολοφονημένου το 1963 Προέδρου, πυροβολείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν. Υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ