Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσιχλόφουσκες

Πολύς ντόρος έγινε τους περασμένους μήνες για τη διπλή αύξηση του κατώτερου μισθού, που η κυβέρνηση διαφήμισε ως «αντίδοτο» τάχα στην ακρίβεια. Ο παρατεταμένος όμως πληθωρισμός, που από μήνα σε μήνα αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάνει αυτές τις αυξήσεις των 0,50 ευρώ τη μέρα να μοιάζουν με ...τσιχλόφουσκες. Οσο κι αν τις φουσκώσουν, για να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση που φουντώνει, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο από τις ανατιμήσεις του Απρίλη, κατά 18% και 28%, για τις συμβάσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης αντίστοιχα. Μάλιστα, σχετικές έρευνες διαπιστώνουν ότι από μήνα σε μήνα μεγαλώνει η χασούρα για τον λαό, αφού τον Μάρτη τα ποσοστά της υποχώρησης ήταν 14,7% και 23,7%, αντίστοιχα. Στο σύνολό του, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Απρίλη είχε απολέσει το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ποσοστό που δεν μπορεί με τίποτα να αναπληρωθεί από τις αυξήσεις - ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση με τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Τα στοιχεία αυτά - αν και υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός - έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο: Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των βιοπαλαιστών από την ακρίβεια, για αναπροσαρμογές στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Θάνατοι...

Μείωση κατά 22% εμφάνισαν διεθνώς οι νοσηλείες ασθενών με σοβαρό έμφραγμα μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα. Τα στοιχεία καταγράφουν επίσης για την ίδια περίοδο καθυστέρηση κατά μέσο όρο 69 λεπτών στην παροχή ιατρικής βοήθειας για σοβαρό έμφραγμα, μείωση κατά 34% στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και κατά 49% στις εμφυτεύσεις ηλεκτρονικών συσκευών, όπως βηματοδότες κ.ο.κ. Προφανώς δεν σταμάτησαν ξαφνικά άνθρωποι να αντιμετωπίζουν καρδιοπάθειες. Και η «σημαντική παγκόσμια μείωση» στις νοσηλείες ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο που καταγράφει η έρευνα, απλώς σημαίνει αύξηση όσων πέθαναν στο σπίτι τους αβοήθητοι. Αλλο εύρημα δείχνει ότι τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πλημμελώς καρδιολογικά περιστατικά μέσα στην πανδημία (π.χ. αντί για τοποθέτηση «στεντ» να χορηγούν φάρμακα), με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη θνητότητα. Θυμίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διετία 2020-'21 καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 1/3 οφείλεται στον Covid-19, ενώ είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις επιστημόνων που σχολιάζουν την παραπάνω έρευνα και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν θάνατοι και «νόσοι που αλλιώς δεν θα είχαν συμβεί».

... φραγκοδίφραγκα

Ολα τα παραπάνω κάνουν «φραγκοδίφραγκα» το πώς οι λαοί πλήρωσαν, πληρώνουν και θα συνεχίσουν παντού να πληρώνουν τη μετατροπή των συστημάτων Υγείας σε «μίας νόσου». Μια μετατροπή που αποτέλεσε επιλογή για όλες τις αστικές κυβερνήσεις, αφού τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας αποδείχθηκαν ανίκανα να σηκώσουν το βάρος της ουσιαστικής προστασίας του λαού από την πανδημία και παράλληλα άλλες ασθένειες. Είναι ξεκάθαρο ότι η Υγεία - εμπόρευμα, η αντιμετώπιση της πιο ζωτικής ανάγκης ως πεδίου κερδοφόρων επενδύσεων, φέρνει πολύ περισσότερο πόνο, ενώ η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει σήμερα την ικανότητα να φροντίσει και να γιατρέψει πολύ περισσότερες ασθένειες απ' ό,τι στο παρελθόν, να αντιμετωπίσει περισσότερες και δυσκολότερες αρρώστιες. Αυτή η μεγάλη αντίφαση δείχνει και τη διέξοδο για τον λαό: Για να έχει την υγεία του και να μην κινδυνεύει να πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι, εξαιτίας της σημερινής άθλιας κατάστασης στα συστήματα της Υγείας, πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, τον καπιταλισμό, που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες του για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Αγανάκτησε

Στη συνέλευση των μετόχων μεγάλου ομίλου της Ενέργειας πριν από λίγες μέρες, παρουσιάστηκαν οι οικονομικές του επιδόσεις που «ζαλίζουν». Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου διπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2020, από 130 εκατ. ευρώ στα 260 εκατ. ευρώ. Το «θερμοκήπιο» γι' αυτήν την εκτόξευση δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις σε «πράσινα» πρότζεκτ, με αβέρτα κρατική στήριξη. Βέβαια, οι πελάτες της εταιρείας μόνο μειώσεις δεν είδαν στα τιμολόγια του ρεύματος όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σήμερα πληρώνουν τα τσουχτερά τιμολόγια με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οσο για τα παραμύθια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που διαγκωνίζονται για το ποιος θα ξεσκεπάσει περισσότερο και θα φορολογήσει καλύτερα τα «υπερκέρδη» των παρόχων Ενέργειας, είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε στην παρουσίαση ο επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου: «Η εταιρεία έχει ελεγχθεί δέκα φορές από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του target model και έχει βρεθεί σύννομη. Δεν αποδέχομαι να μου ζητάνε να επιστρέψω αυτά που δήθεν λήστεψα»... Την αγανάκτησή του βγάζει ο άνθρωπος, επειδή αυτός και οι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου «ληστεύουν» νόμιμα τόσο τον κόπο των εργαζομένων τους όσο και την τσέπη του λαού, με τους «κανόνες» που θεσπίζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην αγορά Ενέργειας, απελευθερώνοντας τιμές και κέρδη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 4 Ιούνη

1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι ο «Μισάνθρωπος», το έργο που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1878 Υπογράφεται μυστική συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και στην άμεση ανέγερση πρόχειρων παραπηγμάτων σε αυτά. Η δικτατορία του Πάγκαλου στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι.

1934 Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης, με σκοπό την ένωση όλων των εργαζομένων της ηπείρου σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο.

1936 Εικοσιτετράωρη πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

Κυριακή 5 Ιούνη

1825 Δολοφονείται (από Ελληνες), στο κελί όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί, ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1878 Γεννιέται ο Μεξικανός στρατηγός Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια, ηγετική μορφή της Μεξικανικής Επανάστασης (1910 - 1920), που βασιζόταν κυρίως στους αγρότες και στρεφόταν κατά της δικτατορικής διακυβέρνησης του Πορφίριο Ντίαζ, των μεγαλογαιοκτημόνων, της Εκκλησίας και των αμερικανικών μονοπωλίων.

1898 Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο οποίος το 1936 δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα του χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

1947 Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ, η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου.

1967 Ξεσπά ο Πόλεμος των Εξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία, ο οποίος ξεκίνησε με προληπτικού χαρακτήρα επιθέσεις του Ισραήλ από ξηράς και αέρος.

1968 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του δολοφονημένου το 1963 Προέδρου, πυροβολείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν. Υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org