Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

«Σφοδρά πυρά» δέχτηκαν χτες εδάφη του Αζερμπαϊτζάν κοντά στο Zaylik στην περιοχή Kalbajar, στα σύνορα με την Αρμενία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Οι μονάδες του αζέρικου στρατού «έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα αντίδρασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα ακόμα ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα από το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβρη του 2020, ενώ οι δυο πλευρές έχουν συστήσει κοινή επιτροπή και έχουν ανακοινώσει ότι ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό τους.

Στο μεταξύ, στην Αρμενία συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν, που συνοδεύονται από πολλές συλλήψεις. Από νωρίς το πρωί ειδικές αστυνομικές μονάδες στο Γερεβάν άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη του κινήματος της «Αντίστασης», που επιχείρησαν να αποκλείσουν δρόμους.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον Απρίλη, μετά από συνάντηση των δύο ηγετών στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ότι ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην Αρμενία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα εδαφικά κέρδη που είχε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ρωσία, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στη διαμεσολάβηση, και ενώ έχει αναπτύξει περίπου 2.000 στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Ρουντένκο. Πρόσθεσε δε ότι «συνεχίζουμε τη συστηματική εργασία σε όλα τα επίπεδα για την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών ανώτατου επιπέδου» που επιτεύχθηκαν τον Νοέμβρη του 2020 και τον Γενάρη του 2021, για κατάπαυση του πυρός και επαναφορά της επικοινωνίας μεταξύ των αρμενικών και αζέρικων εδαφών, καθώς και ότι έχει συγκροτηθεί τριμερής ομάδα εργασιών σε επίπεδο αντιπροέδρων των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ