Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν στις ΗΠΑ

...ενώ η Αγκυρα συνεχίζει το παζάρι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Το αλισβερίσι με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση του τουρκικού κεφαλαίου επιδιώκει να οξύνει η κυβέρνηση Ερντογάν, που επιμένει να εκφράζει αντιρρήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, στην πρώτη τέτοιου επιπέδου συνάντηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας που ανακοίνωσαν προ μηνών οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Ο Τσαβούσογλου βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 16/5 και αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα σειρά επαφών. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στο Διεθνές φόρουμ Αναθεώρησης της Μετανάστευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μιλώντας σε μέλη της τουρκο-αμερικανικής κοινότητας στο Turkevi Center στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Η «Σαμπάχ» μετέδιδε χτες άλλες δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ότι «θέλουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι προσανατολισμένος σε αποτελέσματα. Θέλουμε να γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές». Η εφημερίδα ξεχώριζε ως τομείς «κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες» την «οικονομική και αμυντική συνεργασία, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είπε ότι «ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έφερε ξανά στο προσκήνιο τις ισορροπίες ασφαλείας», συμπληρώνοντας όλο νόημα πως η Αγκυρα αναγνωρίζει ότι «το ΝΑΤΟ επιδιώκει την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του», αλλά και ότι «αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας», επικαλούμενος την προστασία των τουρκικών συνόρων «από την τρομοκρατία».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να συνδέσει ακόμα μια φορά το νέο παζάρι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, επαναφέροντας τα περί «λάθους» που «έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε "ναι" να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος».

Στο μεταξύ, οι «Financial Times» μετέδωσαν χτες ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για να ανάψει το «πράσινο φως» στην ενταξιακή πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας δεν προχώρησε, λόγω αντιρρήσεων που εξέφρασε ο Τούρκος αντιπρόσωπος.

Αργότερα, το πρακτορείο «Reuters» ανέφερε ότι και ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ι. Καλίν, σε επικοινωνίες με ομολόγους του από Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία και Σουηδία, τόνισε ότι «αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ