Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και Κίεβο αναγγέλλουν είσοδο σε «παρατεταμένη φάση» του πολέμου

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν χτες τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επίσημο αίτημα για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ κατέθεσαν χτες Φινλανδία και Σουηδία, ξεκινώντας τη διαδικασία ένταξης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι εσπευσμένη.

Οπως όλα δείχνουν, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνο εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο, αλλά επιπλέον επιταχύνει την όξυνση της εκτεταμένης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παραλαμβάνοντας τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο αρχηγείο της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα» τη διαδικασία και ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

Ηδη χτες η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας και τώρα το Πρωτόκολλο Εισδοχής παραμένει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η απάντηση της Μόσχας θα ληφθεί κυρίως από τον στρατό και αφού συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες και «θα είναι έκπληξη»...

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ξεκίνησαν στην Εσθονία μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών από 14 χώρες του ΝΑΤΟ και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οι ασκήσεις «Hedgehog 2022» διεξάγονται μόλις 60 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, σε γη, αέρα, θάλασσα και κυβερνοχώρο.

Αλλοι 30.000 στρατιώτες από περισσότερες από 20 χώρες συμμετέχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Πολωνία, Γερμανία και άλλες χώρες, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Στον διαρκώς κλιμακούμενο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ πολλών «παικτών» και σε «κάθε γωνιά του χάρτη», μέρος μόνο του οποίου είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρθηκε χτες ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ. Μιλώντας σε ξένους πρέσβεις, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι έχουν υπονομεύσει τη «στρατηγική σταθερότητα» σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και έχουν θέσει σε κίνδυνο την «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και την παγκόσμια κατάσταση γενικά.

Με την εμφάνιση νέων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (βλ. Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.ά.) ο κόσμος «γίνεται όλο και πιο ασταθής λόγω της απροθυμίας ορισμένων χωρών να χάσουν τη γεωπολιτική τους κυριαρχία», επισήμανε ο Πατρούσεφ. Αυτές οι χώρες, είπε, ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα άλλων κρατών και αγνόησαν τις προτάσεις της Ρωσίας για «εγγυήσεις ασφαλείας».

Κορυφαίος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας η Ουκρανία

Οπως φαίνεται και από τις ασταμάτητες ροές αμερικανικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, για τις ΗΠΑ η έκβαση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό «στοίχημα» για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ευρώπη, αλλά και για σημαντική αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν όλο και πιο συχνά, ανοιχτά, πως προτεραιότητα δεν είναι η λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά η πολύπλευρη ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και της ουκρανικής κυβέρνησης, ώστε να διαπραγματευτεί κάποια στιγμή από θέση ισχύος.

Η Ουκρανία έχει γίνει ο κορυφαίος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ξεπερνώντας την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ανέφερε η «Washington Post», δημοσιεύοντας συγκεντρωτικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων.

Η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία εξελίσσεται εδώ και χρόνια: Είναι χαρακτηριστικό πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο ανήλθε σε περίπου 2,7 δισ. δολάρια το 2014 - 2021. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουάσιγκτον έχει παράσχει επιπλέον στρατιωτική στήριξη ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.

Αλλωστε, το νέο πακέτο - μαμούθ «για την Ουκρανία», ύψους 40,1 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει περίπου 20 δισ. δολάρια μόνο για άμεσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Μέχρι το 2020-'21, αναφέρουν τα στοιχεία, το Ισραήλ ήταν ο πρώτος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ με 3,3 δισ. δολάρια, ακολουθούμενο από την Αίγυπτο (1,3 δισ. δολάρια) και την Ιορδανία (0,5 δισ.).

Αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις για το εύρος των εξοπλισμών και για τους όρους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία εκδηλώνονται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Είναι ενδεικτική η συζήτηση σχετικά με τη στάση της Γερμανίας για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία και τις κατηγορίες που έχει δεχτεί ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, από την ουκρανική κυβέρνηση. Χτες ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρ. Μερτς, κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) ότι καθυστερεί σκόπιμα τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν προφανώς στρατηγικές καθυστέρησης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τουλάχιστον μία τακτική καθυστέρησης», είπε ο Μερτς και αναφέρθηκε σε δημόσιες καταγγελίες από την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας ότι δεν τους χορηγούνταν άδειες εξαγωγής αρμάτων μάχης από την κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της CDU υπενθύμισε τη διακομματική κοινοβουλευτική απόφαση που ζητούσε την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι ο καγκελάριος αποφεύγει να την αναφέρει, αντίθετα, μιλά συνεχώς για κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Κίνδυνος κλιμάκωσης υπάρχει εάν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία», είπε ο Μερτς, συμπληρώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα συνεχίσει την επιθετική του πολιτική «αν δεν τον σταματήσουμε».

Τη θέση της Αυστρίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επανέλαβε χτες ο ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας πως «η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει και πολιτική ουδετερότητα. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ουκρανίας». Η Αυστρία, ανέφερε, στηρίζει την Ουκρανία με ανθρωπιστικό υλικό.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ διένειμε 2.000 κράνη και 500 προστατευτικά γιλέκα για οργανώσεις έκτακτης ανάγκης και πολιτικές οργανώσεις στην Ουκρανία, δήλωσε χτες το υπουργείο Αμυνας.

Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση»

Σε «παρατεταμένη φάση» μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, και ενώ κι οι δυο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί.

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε. Επίσης, στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», επισήμανε ο Ρέζνικοφ μιλώντας προχτές στους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ και τον γγ του ΝΑΤΟ. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

Ζήτησε από τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων, «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ΝΑΤΟ δεν αναμένει σημαντικά κέρδη για καμία πλευρά στο πεδίο τις επόμενες βδομάδες, δήλωσε στο CNN στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ με γνώση των πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν η συζήτηση στο ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στο ότι η δυναμική έχει μετατοπιστεί σημαντικά προς όφελος της Ουκρανίας και εκτιμάται ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς, «όχι τώρα, όχι σύντομα, αλλά αν μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν, νομίζω ναι».

Ωστόσο, «αναρωτιέμαι αν πρέπει πραγματικά να πολεμήσουν για να πάρουν πίσω την επικράτειά τους», είπε αναφερόμενος σε πιθανή αντίδραση του τοπικού πληθυσμού σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, μετέδωσε το CNN.

«Μόνο στρατιωτική λύση...»

Η «λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είναι μόνο «στρατιωτική», υπογράμμισε η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», χαρακτηρίζοντας μάταιο τον διάλογο του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Ο Πούτιν είναι για μένα εγκληματίας πολέμου και δεν βλέπω κανένα λόγο να του μιλάει κανείς. Πρέπει να δείξουμε στον Πούτιν ότι είναι απομονωμένος», ανέφερε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται με φόντο τις αντιθέσεις για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, της οποίας είναι μέρος η ΕΕ, αλλά με διαφοροποιημένα συμφέροντα τόσο στο εσωτερικό της όσο και με ΗΠΑ και Βρετανία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγόρησε πρόσφατα τον Εμ. Μακρόν ότι του έχει προτείνει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση, ενώ ο Μακρόν έχει εκφράσει επίσης την άποψη ότι θα ήταν λάθος η Δύση να «ταπεινώσει» τη Ρωσία.

Η Κάλας επισήμανε πως η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και ενιαία, ωστόσο υποστήριξε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Η ίδια απέρριψε την άποψη ότι στην Ουκρανία ο στόχος πρέπει να είναι «ειρήνη με κάθε κόστος».

Υπάρχουν χώρες που θέλουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ξανά χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, από τη Νέα Υόρκη. «Αυτό το τίμημα πληρώνουν ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός», είπε. Τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Αναφέρθηκε επίσης σε μια ομάδα επαφής που πρότεινε ο γγ του ΟΗΕ, στην οποία περιλαμβάνονται ο ΟΗΕ, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία και τις προσεχείς μέρες σχεδιάζεται συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο.

ΕΕ: «Στρατηγικό συμφέρον» η «ηγεσία» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία για χάρη των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που αναζητούν διέξοδο σε νέες αγορές, έχει η ΕΕ, στοχεύοντας να πρωτοστατήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Νέα μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους έως και 9 δισ. ευρώ φέτος, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η ΕΕ σκοπεύει να συνεχίσει να είναι «στο πλευρό των Ουκρανών σε αυτόν τον πόλεμο και όταν θα ξαναχτίσουν τη χώρα τους». «Φυσικά πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και τις ευρύτερες προσπάθειες ανοικοδόμησης», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης».

Στο μεταξύ, ενώ η Μόσχα απέλασε χτες δεκάδες Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς διπλωμάτες, ως αντίποινα σε αντίστοιχες ενέργειες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, ανέφερε ότι οι απελάσεις Ιταλών διπλωματών «δεν θα πρέπει να προκαλέσουν διακοπή των διπλωματικών διαύλων, επειδή μέσω αυτών θα επιτύχουμε - αν επιτύχουμε - την ειρήνη και αυτό είναι σίγουρα που θέλουμε».

Συνεχίστηκαν οι παραδόσεις στο «Αζοφστάλ»... με «ξέπλυμα» του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ

Μετά την παράδοση εκατοντάδων Ουκρανών μαχητών του Τάγματος Αζόφ που είχαν οχυρωθεί στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, επιχειρείται από τα δυτικά ΜΜΕ ένα «ξέπλυμα» του ναζιστικού τάγματος, το οποίο εκθειάζεται για την «ηρωική του αντίσταση»!

Μέχρι χτες είχαν απομακρυνθεί από τα καταφύγια και τις στοές κάτω από το «Αζοφστάλ» 959 Ουκρανοί μαχητές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ανάμεσά τους και 80 τραυματίες. Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές παραμένουν εντός του εργοστασίου και δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν.

Στη Μαριούπολη περίπου το 60% των κατοικιών έχουν καταστραφεί εντελώς και θα πρέπει να γκρεμιστούν και να χτιστούν από την αρχή, σύμφωνα με δηλώσεις φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν μέχρι στιγμής στην πόλη. Ρώσοι και φιλορώσοι ειδικοί έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης και άλλων δικτύων και υποδομών.

Παράλληλα εντείνεται και η συζήτηση για την τύχη των παραδοθέντων από το «Αζοφστάλ». Αρχικά η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα αντιμετωπιστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου», ενώ η Ουκρανία ισχυριζόταν πως θα γινόταν ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οπως φαίνεται ωστόσο η Μόσχα θα αξιοποιήσει τη σύλληψή τους για ευρύτερες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δύση. Τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν οι «φωνές» στη Ρωσία που κάνουν λόγο για δίκη των Ουκρανών μαχητών με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. Αυτό πρότεινε η ρωσική Κάτω Βουλή, ενώ και ο Πουσίλιν επανέλαβε χτες πως η τύχη τους θα αποφασιστεί από δικαστήριο.

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των Ουκρανών που παραδόθηκαν στο «Azovstal», μεταδίδει το πρακτορείο TASS, και η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος». Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζητάει να χαρακτηριστεί το Τάγμα Αζόφ τρομοκρατική οργάνωση.

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη στην Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου

Οι αλληλοκατηγορίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολικότερη αντιπαράθεση και τα παρασκηνιακά παζάρια.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε προχτές τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί καταρχάς με 6 εκατ. δολάρια, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία. «Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το φόντο ξεκίνησε χτες η δίκη ενός 21χρονου Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 62χρονο άοπλο άμαχο στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, συνεργάζεται μαζί τους και έχει παραδεχθεί το γεγονός.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως «δεν έχουμε καμία πληροφορία» και «οι πιθανότητες να τον βοηθήσουμε είναι πολύ μικρές καθώς δεν διαθέτουμε διπλωματική αντιπροσωπεία» στην Ουκρανία.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν συλληφθεί 40 ύποπτοι. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη δύο Ρώσων στρατιωτών επειδή εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολιτικών υποδομών στο Χάρκοβο.

Στο Χάρκοβο, στην Μπορόβαγια, οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ έχουν οργανώσει οχυρά και στρατώνες με βαρύ οπλισμό σε σχολείο και σε νηπιαγωγείο και «έχουν αιχμαλωτίσει στα υπόγεια άμαχους και παιδιά», κατήγγειλε χτες Ρώσος στρατηγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δημιουργηθεί οχυρά σε νηπιαγωγείο και γηροκομείο στο Μίρνογκραντ του Ντόνετσκ, μέσα σε κατοικημένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ