Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή βαδίζουμε μαζικά στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Αύριο ξεκινάνε οι πρωτοβουλίες για το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο Δράσης, το οποίο θα κορυφωθεί στις 21 - 22 Μάη

Λίγες μέρες απομένουν για την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι Επιτροπές Ειρήνης βρίσκονται επί ποδός για να υπάρξει μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, για να σταλθεί άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να αντηχήσουν δυνατά από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα τα παλλαϊκά αιτήματα: Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να μη γίνει η Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ο λαός στόχος.

Παράλληλα, αύριο, ξεκινάει το πρόγραμμα του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου Δράσης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης με το κυρίως μέρος του να είναι το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μάη.

Σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να απαντήσουμε αποφασιστικά στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, η οποία θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για εκατομμύρια πρόσφυγες, ξεριζωμένους.


Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μπει στο ψευτοδίλημμα να διαλέξει στρατόπεδο ληστή. Τόσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όσο και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που είναι ξένα και εχθρικά προς τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες, συνταξιούχους, νέες μητέρες και μετανάστριες.

«Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου γνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της βίας που ασκεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις ζωές μας: Τις εργασιακές σχέσεις που δοκιμάζουν τα όρια της σωματικής και ψυχικής μας αντοχής, τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο εισόδημα των οικογενειών μας, τις συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας έρμαια αυτής της πολιτικής. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας για να μην πληρώσουμε το κόστος του πολέμου, όπως πληρώνουμε το κόστος της "ειρήνης" τους με το πιστόλι στον κρόταφο», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Πορείες ειρήνης και πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα

Αύριο, Παρασκευή

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

-- Στην Καρδίτσα θα γίνει εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Μητρόπολης, που περιλαμβάνει συζήτηση με παιδιά για τον πόλεμο, ζωγραφική, μουσική.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου οργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου). Θα συμμετάσχουν μαθητές από 11 σχολεία του δήμου, με διάφορα καλλιτεχνικά τους έργα αφιερωμένα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Το Σάββατο 21 Μάη

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση και συναυλία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τη Γραμματεία Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ, έξω απ' το κτίριο του ΕΚΠ (οδός Κολοκοτρώνη).

-- Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο στην Ασκληπιού (μπροστά στο δημαρχείο) θα παρουσιαστούν έργα παιδιών σχολείων εμπνευσμένα από την ειρήνη (τα έργα θα προετοιμαστούν από το σχολείο ή θα τα ζωγραφίσουν τα παιδιά στην πλατεία). Ακόμα, θα γίνει τουρνουά μπάσκετ 3on3.

Την Κυριακή 22 Μάη

-- Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

-- Στον Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την παραλία, όπου θα γίνει συναυλία.

-- Στα Τρίκαλα θα γίνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από την πλατεία Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει λαϊκός αγώνας δρόμου, με εκκίνηση από το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν συγκέντρωση στο Μνημείο της Αντίστασης, στην είσοδο της πόλης, και πορεία μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Εκεί θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους μαζικών φορέων, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο δρόμου από το θέατρο «Οψις» και την εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

-- Διαμαρτυρία του ΕΚ Πάτρας και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ στον Αραξο.

-- Στις 9 π.μ. αναχώρηση λεωφορείων απ' το ΕΚ Αγρινίου για διαμαρτυρία στην πύλη της βάσης του Ακτίου.

-- Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω απ' το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Στις 8 μ.μ.:

- Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.

- Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου.

- Συγκέντρωση στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο.

- Συγκέντρωση στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών απ' τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις παλιές φυλακές και πορεία στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

- Συγκέντρωση - συζήτηση στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ της Ιθάκης.

-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο μνημείο των εκτελεσμένων απ' τους Γερμανούς κατακτητές στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου.

-- Στα Χανιά θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και θα ακολουθήσει παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας.

-- Σε Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί στην πορεία ειρήνης στις 6 μ.μ., από την Παναγιούδα στην πλατεία Σαπφούς.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας θα πραγματοποιήσει στις 7 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει συμβολική πορεία ειρήνης που θα καταλήξει στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας και στη συμβολική πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ