Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2022 - αριθ. φύλλου: 14004

ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Διήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης 21 - 22 Μάη

Κορύφωση την Κυριακή 22/5 με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης | Πλούσια δράση σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  7

Ο λαός πληρώνει ακριβά την «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις»
  • Βαθιά εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, απογείωση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, ενεργειακή φτώχεια και νέοι κίνδυνοι για τον λαό τα «αποτελέσματα» του ταξιδιού
  • Ανιστόρητο ξέπλυμα της ευρωατλαντικής πολιτικής και διαπιστευτήρια σημαιοφόρου στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
  • Η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής», που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σπρώχνει σε μεγαλύτερη υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο «απόγειο»

Οταν ο λαός ακούει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους», μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το «μεταφράσει»: Οτι στο απόγειό τους βρίσκονται οι μεγάλοι κίνδυνοι και οι συνέπειες που πληρώνει ο ίδιος. Γι' αυτό χρειάζεται να επαγρυπνά και να δυναμώσει τη δράση απέναντι στην επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει Ελλάδα - ορμητήριο πολέμου για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σημαίνει προπύργιο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που καθιστά τη χώρα θύτη άλλων λαών και τον λαό μας θύμα και στόχο των ανταγωνισμών. Που «ραντίζει» με εύφλεκτο υλικό όλη την περιοχή, απειλώντας με γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη. Αυτό επισφραγίζει και η «φρεσκοψηφισμένη» κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει αναβαθμισμένοι ρόλοι για τη χώρα μας στο σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και προκαλεί νέες εστίες έντασης: Στα Βαλκάνια, όπου «από μια κλωστή» κρέμονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου «ανακατεύεται η κουτάλα» των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων του εμπορίου. Αλλά και πολύ πιο πέρα, έως τον Περσικό και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει νέοι εξοπλισμοί μαμούθ, όπως με την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, που ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός. Το ίδιο είχε κάνει και ο Αλ. Τσίπρας, με την αναβάθμιση των F-16, όταν συναντήθηκε με τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ το 2017.

Το κόστος τους θα έρθει να προστεθεί στα πάνω από 8 δισ. ευρώ που κοστίζει το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Αλλά και στα περισσότερα από 4 δισ. «συνεισφορών» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, που δίνει κάθε χρόνο ματώνοντας ο λαός, για εξοπλισμούς που δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει ακόμα βαρύτερο τίμημα που πληρώνει ο λαός για τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, που βλέπουν τεράστιες «ευκαιρίες» από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο.

Αυτοί έχουν συμφέρον από τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», τις επιχειρηματικές και άλλες συμφωνίες για «εμβληματικές επενδύσεις», που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Για τα δικά τους συμφέροντα η χώρα αναλαμβάνει ρόλο «σημαιοφόρου» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και τον ενεργειακό του σχεδιασμό, βυθίζοντας τον λαό σε νέες δίνες κινδύνων. Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είναι αποκαλυπτική και μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί στον λαό.

Τα συμφέροντα αυτά, σε συνδυασμό με τον στόχο της «ΝΑΤΟικής συνοχής, διαμορφώνουν και το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την αστική τάξη της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο οι αναφορές Μπάιντεν για το «πλαίσιο του διαλόγου» που διαμόρφωσε η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όσο και εκείνες του Ελληνα πρωθυπουργού, ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν «κοινό τόπο» της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης. Αυτούς δηλαδή που περνάνε μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με αμηχανία τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγες μέρες στη Βουλή έθετε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να ζητήσει ο πρωθυπουργός μεγαλύτερα ανταλλάγματα, συμπληρωματικά σ' εκείνα που ανεβάζουν σε άλλη «πίστα» την ελληνική εμπλοκή στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Ολα αυτά αποτελούν όμως «ξένο τόπο» για τον λαό, που τα συμφέροντά του βρίσκονται στην ακριβώς απέναντι όχθη: Στην πάλη για να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να μη συμμετέχει κανένας στρατιωτικός ή φαντάρος σε αποστολές εκτός συνόρων, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σημαντικός σταθμός σ' αυτόν τον αγώνα είναι το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης της ΕΕΔΥΕ, σωματείων και φορέων, στις 21 και 22 Μάη, με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή στην Αττική. Εκεί δίνουμε όλοι το μεγάλο μας ραντεβού!


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μόνοι τους και όλοι μας! Εμπρός για «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη παντού!

Οι φοιτητές προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, ένας στους δύο για πρώτη φορά | Ηρθε η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή! Να δυναμώσουν οι Σύλλογοι και οι διεκδικήσεις τους


ΣΕΛ.  13

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ
Οι διακρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες διακηρύξεις και λόγια συμπάθειας

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ