Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά «ζεστό» χρήμα για τους ομίλους των ΜΜΕ

Δεν έχουν τέλος οι ενισχύσεις και τα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ. Με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται νέο πακέτο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ρυθμίζονται τα ποσά που οφείλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το 2017 έως το 2021 στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση των οφειλών των μεγαλοεπιχειρηματιών (εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες και άλλοι «μεγάλοι») των ΜΜΕ προς το ασφαλιστικό ταμείο προβλέπεται ότι θα μπορούν να εξοφλήσουν με έως 72 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπρόσθετα, ως επιβράβευση για την εισφοροδιαφυγή, τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής!

Την τροπολογία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζοντας ότι «αναδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ο ταξικός - αντεργατικός προσανατολισμός του αστικού κράτους που είναι πάντα σφιχτός για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, την ίδια ώρα που ενισχύει απλόχερα με "ζεστό" χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους». Οπως σημειώνει, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους απαλλάσσει από μέρος των χρεών τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ, όμως την ίδια στιγμή οι άνεργοι, χωρίς επίδομα ανεργίας, με τις οικογένειές τους να υποφέρουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αυξημένο ασφάλιστρο «επειδή στο καταστατικό του "νέου" ΕΔΟΕΑΠ - από το 2017 - το ποσό αυτό είναι ποσοστιαία συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό».

Επισημαίνει επίσης ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ «αφού ενισχύει την εκφρασμένη πρόθεση των αφεντικών να απαλλαγούν μια κι έξω από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα μη μισθολογικά "βαρίδια"», ενώ «ενισχύονται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ΕΔΟΕΑΠ να μετατραπεί είτε σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με μόνο την ταμπέλα του ΕΔΟΕΑΠ, είτε σε Επαγγελματικό Ταμείο, με περικοπές και στις παροχές Υγείας. Στην επιλογή του Επαγγελματικού Ταμείου παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκπαραθύρωσης των συνταξιούχων, ανέργων και εργαζομένων με μπλοκάκι».

Τέλος, καλεί σε οργάνωση του αγώνα για «ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικούρησης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ