Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Νέα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς για εξοπλισμούς και Ενέργεια

Επιτάχυνση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, προσπάθεια να «καλυφθούν τα νώτα» της, τουλάχιστον όσον αφορά την Ενέργεια, κατάρτιση επί της ουσίας πολεμικών προϋπολογισμών και «εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», που να «αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», με μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η Σύνοδος κατέληξε σε μια Διακήρυξη όπου σημειώνεται ότι αποφάσισαν:

-- Να αυξήσουν «ουσιαστικά» τις στρατιωτικές δαπάνες, «με σημαντικό μερίδιο για επενδύσεις, με επίκεντρο τις εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις και με τις αμυντικές ικανότητες που αναπτύσσονται με συνεργατικό τρόπο εντός της ΕΕ». Να αναπτύξουν περαιτέρω κίνητρα «για την τόνωση των συνεργατικών επενδύσεων των κρατών - μελών σε κοινά έργα και από κοινού προμήθεια αμυντικών δυνατοτήτων». Να «επενδύσουν περαιτέρω στις απαραίτητες ικανότητες για τη διεξαγωγή του πλήρους φάσματος αποστολών και επιχειρήσεων». Να «λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας».

-- Στα Ενεργειακά αποφάσισαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν, ιδίως με «διαφοροποίηση των προμηθειών και των διαδρομών μας, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης LNG και της ανάπτυξης βιοαερίου», «περαιτέρω ανάπτυξη μιας αγοράς υδρογόνου για την Ευρώπη», «επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», «ολοκλήρωση και βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας» κ.λπ.

-- Τέλος, για την ενίσχυση της «οικονομικής βάσης» της ΕΕ με βασικούς άξονες την «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση» και τη μείωση των «στρατηγικών εξαρτήσεών» της, έθεσαν ως «πιο ευαίσθητους τομείς» τις «Κρίσιμες πρώτες ύλες» και τους λεγόμενους ημιαγωγούς, όπου βάζουν στόχο να διατηρήσουν «την τεχνολογική ηγετική θέση» και να αναπτύξουν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ, με στόχο να εξασφαλίσουν το 20% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς έως το 2030.

Σημειωτέον, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στην Αμυνα και Ασφάλεια, τόνισε ότι «μιλάμε πολύ καιρό γι' αυτό, κάποια πρόοδος έχει γίνει, αλλά τις τελευταίες δυο βδομάδες ζούμε σε έναν άλλο κόσμο πια», παραπέμποντας και σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Σε αντίστοιχο πνεύμα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έβαλε πρόταγμα τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας, με στροφή στις ΑΠΕ, τονίζοντας ότι στα μέσα Μάη η Κομισιόν θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση για απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο μέχρι το 2027. Εξάλλου, στην κατεύθυνση για κάποια «ρύθμιση» τιμών, με μέτρα για τις επιχειρήσεις όπως είπε, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη του μήνα θα παρουσιάσουν «επιλογές» για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών αερίου και ηλεκτρικού. Για την Αμυνα της ΕΕ τόνισε ότι «θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες. Αλλά χρειαζόμαστε συντονισμένη προσέγγιση, για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα των μέσων και δυνάμεών μας και την αποδοτικότητα των επενδύσεών μας, σε συντονισμό πάντα με το ΝΑΤΟ».

Αξίζει τέλος να καταγραφούν και οι δηλώσεις Μακρόν, ο οποίος εκτός της Ρωσίας αναφέρθηκε και στην Κίνα, λέγοντας ότι έχει φτάσει πια στις «πόρτες» της ΕΕ και τονίζοντας την ανάγκη να καθορίσουν ακριβώς τι επενδύσεις χρειάζονται στην Αμυνα, με βάση ποιες ικανότητες «πρέπει» να αναπτύξουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ