Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμπλοκή σημαίνει: Θύτης η χώρα και στόχος ο λαός

Βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο από αέρα, γη και θάλασσα

Αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτ. αρχείου)
Αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτ. αρχείου)
Νέα, πιο βαθιά χαρακτηριστικά παίρνει μέρα με τη μέρα η εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής είναι τα παρακάτω.

Στη θάλασσα
  • Στο διήμερο 4-5/3, μια αρμάδα μεγάλης ισχύος πυρός, με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», έφτασε στο Βόρειο Αιγαίο, μια ανάσα από τα Στενά, ενώ τα αεροσκάφη του επιχειρούσαν έως τη Μαύρη Θάλασσα, στην πρώτη γραμμή της πολεμικής αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ενημερωτικό του 6ου Στόλου, τα αεροπλανοφόρα, με συνοδεία έξι αμερικανικών, ενός νορβηγικού και ενός ιταλικού πολεμικού πλοίου, αναπτύχθηκαν στην περιοχή «υποστηρίζοντας τις ενισχυμένες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος ο διοικητής της αρμάδας επεσήμανε το γεγονός ότι η ανάπτυξη όλης αυτής της δύναμης, με το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο στον πυρήνα της, έγινε για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου - σε αρκετά περιοριστικά ύδατα - θα μπορούσε να γίνει». Σε κάθε περίπτωση, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου ανοίχτηκαν μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ όλη αυτή η δραστηριότητα, μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο, τελούσε υπό την επίβλεψη της βαριά οπλισμένης ρωσικής φρεγάτας «Ναύαρχος Κασατόνοφ», που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς.
  • Στις ελληνικές θάλασσες αναπτύχθηκε και δεύτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, το γαλλικό «Charles De Gaulle», με ενταγμένη στη «Δύναμη Κρούσης» την ελληνική φρεγάτα «Υδρα». Διατέθηκε επίσης το υποβρύχιο «Παπανικολής» σε υποστηρικτικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο στάλθηκε στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της αποστολής «Clemenceau 22», σηματοδοτώντας την πρόθεση της Γαλλίας να εδραιώσει και στρατιωτικά έναν ενισχυμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Στον αέρα
  • Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών, οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή, από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Περιττό να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως «μέσα υψηλής αξίας») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι περιλαμβάνουν τα δικά της πρωτόκολλα αντίδρασης.
  • Τη Δευτέρα, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-52» διέσχισαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνοδεία «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας (βλ. και σελ. 6). Μετά από αίτημα της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη (USEUCOM), τα δύο βομβαρδιστικά κατά την πτήση τους πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης με τα ελληνικά, με διαδρομή πάνω από τη Θράκη, τις Βόρειες Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
  • Κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών σηκώνονται όλες αυτές τις μέρες από τη Σούδα και αναπτύσσονται στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν και ιπτάμενα τάνκερ «KC-135» στα ελληνικά αεροδρόμια, για υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ώρα που στο τραπέζι υπάρχει πάντα η ενίσχυση της Ουκρανίας με ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, όπως και η «πρόσκληση» Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι άλλα 500 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τη συνοριογραμμή του ΝΑΤΟ σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα. Οι νέες στρατιωτικές αναπτύξεις περιλαμβάνουν αεροσκάφη ανεφοδιασμού «KC-135» (ιπτάμενα τάνκερ) από την αεροπορική βάση Fairfield - στο Spokane της Ουάσιγκτον - στην Ελλάδα, μαζί με 150 άτομα προσωπικό για υποστήριξη. Αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι τέτοια αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση της Σούδας.
Στη γη
  • Στη Θράκη ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η άφιξη προσωπικού των Αμερικανών, αρμάτων μάχης «Abraams», τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Bradley» και άλλου υλικού από το Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου μαζί με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα και Πεζικό του Ελληνικού Στρατού θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 22», μία ακόμα άσκηση πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.
  • Αμέσως μετά, όπως λέγεται, άρματα και εξοπλισμός των Αμερικανών θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα φορτωθούν στο γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion», που αναμένεται να καταπλεύσει εκεί από 19 έως 21 Μάρτη, ξεφορτώνοντας άλλα τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό, τα οποία ακολούθως, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής «εναλλαγής» δυνάμεων, θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία. Και μ' αυτόν τον τρόπο η Αλεξανδρούπολη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «Σούδας του Βορρά» και καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα πολέμου με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία(2022-03-30 00:00:00.0)
Ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα(2022-03-11 00:00:00.0)
Αλλη μια συνεκπαίδευση μια ανάσα από τη Μαύρη Θάλασσα(2021-06-17 00:00:00.0)
Σχέδια με ΗΠΑ για εμπλοκή σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και «πέραν αυτής»(2021-04-22 00:00:00.0)
Ξανά στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο(2021-04-15 00:00:00.0)
Ασκήσεις πολέμου, με την Ελλάδα σε ρόλο κόμβου υποστήριξης(2019-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ