Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποστομωτική απάντηση στη «μαγική εικόνα» για τα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι το διαλυμένο σύστημα Υγείας δέχτηκε και νέο πλήγμα από την κακοκαιρία

Eurokinissi

Πρόκληση αποτελούν οι κυβερνητικές δηλώσεις για «κανονική λειτουργία των νοσοκομείων» μέσα στην κακοκαιρία. Οπως υποστήριξε ψευδώς ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, «έγινε η αλλαγή στις βάρδιες των εργαζομένων, ώστε να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες» και επίσης, πάλι κατά τον υπουργό, «κατά βάση, η πρόσβαση ήταν ομαλή στα νοσοκομεία...». Την πραγματικότητα όμως περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για την κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω και της κακοκαιρίας.

Πάγωσαν μέχρι και οι ΜΕΘ!

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος πάγωσαν μέχρι και οι ΜΕΘ, κάτι που κατήγγειλαν εργαζόμενοι και η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», σημειώνοντας επίσης ότι περίπου 300 ασθενείς αλλά και προσωπικό έμειναν χωρίς φαγητό, καθώς το χιόνι δεν επέτρεπε στο φορτηγό μεταφοράς να το μεταφέρει!

Αργά το απόγευμα, το νοσηλευτικό προσωπικό, μετά από δύο σερί βάρδιες, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος πήγε με τα πόδια για να μεταφέρει στα χέρια το φαγητό των ασθενών, όπως και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • «Ηταν αδύνατη η μεταφορά δειγμάτων αίματος και άλλων υλικών, αλλά και η διενέργεια φορητών ακτινογραφιών, πράξεων που ιδιαίτερα στις μονάδες μπορεί να είναι πολύ κρίσιμες για την παρακολούθηση ασθενών σε επείγουσες καταστάσεις.
  • Το προσωπικό της απογευματινής βάρδιας ουσιαστικά αναγκάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο και είτε να καλύψει πολλαπλές βάρδιες, είτε να αναζητά μέρος για να κοιμηθεί.
  • Το ίδιο ισχύει και για εφημερεύοντες γιατρούς που έψαχναν μόνοι τους πότε και ποιος θα τους αντικαταστήσει.
  • Μια σειρά κτίρια του νοσοκομείου που λειτουργούν με το νέο σύστημα θέρμανσης ήταν παγωμένα, ιδιαίτερα η νέα ΜΕΘ, λόγω διακοπών ρεύματος
  • Προβλήματα αντιμετώπισαν και τα μηχανήματα High Flow με μόνιμες διακοπές στη λειτουργία».

«Για άλλη μια φορά η συλλογική πρωτοβουλία των εργαζομένων κράτησε το νοσοκομείο όρθιο. Να μην ξεχάσουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των συναδέλφων είναι επικουρικοί και απολύονται τον Μάρτη. Είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες, να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας, να μείνουν για 3 βάρδιες συνεχόμενες, αλλά δεν δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά!», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ πάνω από 200 εργαζόμενοι ξέμειναν στο νοσοκομείο, μαζί με ασθενείς που είχαν εξιτήριο αλλά δεν μπορούσαν να φύγουν, ούτε να προσεγγίσουν το νοσοκομείο άλλοι. Χτες το πρωί κάποιοι «κατάφεραν κι έφυγαν». Οι εργολαβικές καθαρίστριες επίσης εγκλωβίστηκαν και «ξεκουράστηκαν» στο αμφιθέατρο. Ο δρόμος μπροστά από το νοσοκομείο άνοιξε χτες στις 7.30 το πρωί, ωστόσο το εκχιονιστικό δεν χώραγε στη ράμπα της εφημερίας, η οποία παρέμεινε κλειστή μέχρι αργά.

Το τμήμα νοσηλείας COVID δεν έχει καν θερμαντικό σώμα, οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος βύθιζαν κατά τμήματα το νοσοκομείο στο σκοτάδι, καθώς οι γεννήτριες δεν μπορούν να σηκώσουν την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου. Σε βασικά τμήματα όπως το γραφείο κίνησης, οι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς θέρμανση όλο το βράδυ, στην αποστείρωση δούλευαν με παλτό. «Δεν υπήρξε κανένα οργανωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, που έγκαιρα είχε ενημερώσει όλους τους ιθύνοντες για την ανάγκη εξασφάλισης της μεταφοράς εργαζομένων και ασθενών από και προς το νοσοκομείο.

Εφημερίες στην κόψη του ξυραφιού

Χτες το πρωί, εργαζόμενοι περπάτησαν ώρες για να πιάσουν μετά, όντας ήδη κατάκοποι, βάρδια στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Σήμερα το νοσοκομείο εφημερεύει και όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, «αιφνιδίως με εντολή της 1ης ΥΠΕ η εφημερία του "Γεννηματά" αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. αντί για τις 2.30 μ.μ. χωρίς να έχει γίνει καμία εξασφάλιση της μετακίνησης των εργαζομένων, χωρίς να έχει γίνει κανένα εξιτήριο τις τελευταίες 3 μέρες, λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να ξεκινά η 24ωρη εφημερία με μηδέν κρεβάτια για COVID, 20 ράντζα μέσα στο νοσοκομείο για τις υπόλοιπες νόσους και 8 διασωληνωμένους ασθενείς σε αναμονή για ΜΕΘ.

Προειδοποιούμε ότι είναι επισφαλής η αυριανή (σ.σ. σημερινή) εφημερία και ζητάμε όπως να επιταχθούν δυο μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της αυριανής εφημερίας και να μην κινδυνεύσει κόσμος».

Προβλήματα με τις διακομιδές

Στο εφημερεύον Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπόρεσαν να γίνουν μόλις 4 διακομιδές (από 40 κατά μέσο όρο). Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 90 επείγοντα περιστατικά ήταν σε αναμονή στην Αττική, χτες στις 11 το πρωί ήταν 80.

«Από την Αγία Παρασκευή και πάνω, εξυπηρετήθηκε μόνο ένα περιστατικό από το ΕΚΑΒ. Τουλάχιστον 13 ασθενοφόρα παρέμειναν αποκλεισμένα για ώρες έξω από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, η οποία είχε αποκλειστεί από τα χιόνια. Το εκχιονιστικό είχε βλάβη, το δεύτερο έπρεπε να σηκώσει ένα δέντρο στην άλλη μεριά του δρόμου και οι εργαζόμενοι περίμεναν επί ώρες για να πάρουν αλυσίδες που στη συνέχεια έσπασαν, να κάνουν απολύμανση, να πάρουν υλικά. Βγήκαν 70 ασθενοφόρα, αλλά αυτό δεν φάνηκε πουθενά, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Ασθενοφόρα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, στην Κατεχάκη, όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες ήταν αποκλεισμένοι. Ασθενοφόρο πήγε για βενζίνη κι εγκλωβίστηκε 4 ώρες στη Μεσογείων. Το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να φτάσει στους ασθενείς ή να φτάσει με τους ασθενείς στα νοσοκομεία».

Παρ' όλα αυτά, χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση με το ΕΚΑΒ «είναι διαχειρίσιμη», με 650 εργαζόμενους πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 130 συμβασιούχοι και ελάχιστο στόλο. Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΕΚΑΒ απαιτεί μεταξύ άλλων να προκηρυχτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ένταξη στα ΒΑΕ.

Τα στοιχεία της πανδημίας

Για τρίτη μέρα δεν γίνονται σήμερα οι εμβολιασμοί στην Αττική και την Εύβοια, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή τους μετά τη χιονόπτωση της Δευτέρας. Οι ενήλικοι και τα παιδιά ηλικίας 12+ θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μέσω πλατφόρμας, για τα παιδιά 5-11 ετών οι γονείς θα ενημερωθούν με sms για το νέο ραντεβού.

Χτες το μεσημέρι, 140 διασωληνωμένοι ασθενείς (COVID και non COVID) βρίσκονται στα δημόσια νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ. Ενας περιμένει κρεβάτι στην εντατική πάνω από ένα μήνα, από τις 20 Δεκέμβρη, 76 βαρέως πάσχοντες είναι εκτός εντατικής για πάνω από τρία 24ωρα.

98 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν χτες τη ζωή τους, μόνο από την αρχή του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους 2.062. Ο τραγικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας είναι 22.852 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653. Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν οι ΚΟΜΥ στις 24 Γενάρη, ήταν θετικό το 11,53% των δειγμάτων.

Σύμφωνα με την 84η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19, που αφορά το διάστημα 6 - 12 Γενάρη, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση +11,1%, ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών της ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση +6,7%. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση στο 90%. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 95% και 96% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ