Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε βάρος των αναγκών του λαού τα «πράσινα» σχέδια για τη μαρίνα Καλαμαριάς

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Σταύρου Καλαφάτη για τον δήθεν πράσινο, φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της «επένδυσης στη μαρίνα Καλαμαριάς» που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση του λαού της περιοχής και των φορέων τους, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη σε όποια εκδοχή της είναι απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Σε σχόλιό της αναφέρει: «Τι έχουν να πουν άραγε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που βλέπουν τον υπουργό της ΝΔ να τους "κλέβει τη δουλειά" της διαφήμισης της "πράσινης ανάπτυξης"; Παρά τις προσπάθειές τους να καλλιεργήσουν κάλπικα διλήμματα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην ουσία, όλοι μαζί, στηρίζουν την πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" της ΕΕ, πίσω από την οποία βρίσκονται μονοπωλιακοί όμιλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεγάλες επιχειρήσεις που βγάζουν δεκάδες δισ. ευρώ, πουλώντας "προστασία του περιβάλλοντος" και "αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Κρύβουν ότι αυτά τα δισεκατομμύρια τα πληρώνουμε εμείς, μέσω των παχυλών κρατικών επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, το πανάκριβο ρεύμα, τα "πράσινα" χαράτσια που ολοένα πληθαίνουν. Ταυτόχρονα κρύβουν πως η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται στην ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού τόσο στη "μαύρη", όσο και στην "πράσινη" εκδοχή της, το περιβάλλον αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που δεν διστάζει να το υποβαθμίζει ή ακόμα και να το καταστρέφει, αν αυτό επιτάσσει η αύξηση των κερδών του.

Η "πράσινη ανάπτυξή" τους δεν συνεπάγεται τίποτα άλλο, παρά ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους, πανάκριβο ρεύμα και πετρέλαιο, καταστροφή δεκάδων βουνών για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Σημαίνει τσιμεντοποίηση της παραλίας Καλαμαριάς και περιορισμό ελεύθερων χώρων για να κάνουν μπίζνες οι "επενδυτές". Είναι μια κατεύθυνση που δεν πρόκειται να βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων, αλλά θα επιδεινώσει και θα αφαιμάξει ακόμα περισσότερο το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Και αυτό γιατί το περιβάλλον το καταστρέφει ο καπιταλισμός με γνώμονα το κέρδος.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ