Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κρύο έξω, παγωνιά μέσα, από τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Μέχρι και 24 ώρες χωρίς ρεύμα εκατοντάδες νοικοκυριά. Δεν έφταναν οι πανάκριβες τιμές, ήρθαν και οι διακοπές στα δίκτυα που χρυσοπληρώνει ο λαός

Για πάνω από 24 ώρες δίχως ρεύμα παρέμεναν χτες μέχρι αργά το απόγευμα χιλιάδες σπίτια στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου εντοπίζονταν οι σημαντικότερες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, χτες το μεσημέρι στην Αττική προβλήματα αντιμετώπιζαν 37 γραμμές μέσης τάσης, επηρεάζοντας τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι αλλά και Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονταν στην Ανατολική Αττική, όπου παρέμεναν δίχως ρεύμα ευρύτερες περιοχές σε Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και Κάτω Σούλι.

Σε αρκετές από αυτές τα τεχνικά συνεργεία επικαλούνταν πρόβλημα πρόσβασης, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο το πότε θα ξανάρχιζε η παροχή ρεύματος στα σπίτια. Σποραδικές βλάβες παρέμεναν σε Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Νάξο και Σέριφο, στην Κεντρική Ελλάδα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Αταλάντη, ενώ πάνω από 20 οικισμοί σε Βόρεια και Νότια Εύβοια αντιμετώπιζαν το βαρύ ψύχος δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

Νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε εμφανιστεί... ικανοποιημένος για τη γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι χτες το βράδυ να είχε αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών που είχαν απομείνει...

Πάντως με μία ακόμα - όχι και τόσο σφοδρή - κακοκαιρία φάνηκαν οι σοβαρές αδυναμίες στις βασικές υποδομές του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, παρότι εδώ και πάνω από μια δεκαετία στον χώρο της Ενέργειας γενικότερα έχει πέσει τεράστιος όγκος «επενδυτικών πακέτων» από τον κρατικό κορβανά. Ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου παραμένει εναέριο, εκτεθειμένο σε καιρικά φαινόμενα, αλλά και αιτία πρόκλησης πυρκαγιών τους θερμούς μήνες του χρόνου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε αμέτρητο χρήμα για την ολοκλήρωση των εξωτερικών διασυνδέσεων της χώρας και την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρισμού, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τους σχεδιασμούς για τις μεγάλες διασυνδέσεις με τα γειτονικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ισραήλ κ.ά.).

«Ηρθε κι έδεσε» με την ενεργειακή φτώχεια

Στα ζητήματα αυτά αναφέρεται αναλυτικά και η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στα Δίκτυα «που αυτήν την ώρα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειας, κάτω από αντίξοες συνθήκες ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες».

«Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που είχαν υποστεί για πολλές μέρες οι εργαζόμενοι στην Αττική», υπενθυμίζει η Τομεακή Οργάνωση, και από τη Δευτέρα το μεσημέρι χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν «ξανά στο ίδιο έργο θεατές», μένοντας για ώρες, σε συνθήκες παγωνιάς, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα «λόγω εκτεταμένων βλαβών στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης».

Την ίδια περίοδο «οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, έρχονται αντιμέτωποι με διακοπές ηλεκτροδότησης επειδή είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος Ενέργειας που έχει πυροδοτήσει η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας», σημειώνει.

«Ολα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός και αυτές τις ώρες έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή. Είναι η πολιτική του καπιταλιστικού κέρδους που αποφασίζει πού και ποιες υποδομές θα υλοποιηθούν ώστε να αφήνουν ικανό κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Αυτήν την πολιτική υπηρετούν πιστά τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οπως εξηγεί, αυτή η πολιτική «έχει παραδώσει τη συντήρηση των Δικτύων σε εργολάβους, με άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ασφάλειας, με μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας και με πολλά θύματα», ενώ ευθύνεται «για το απαρχαιωμένο σε πολλές περιοχές και μη συντηρημένο Δίκτυο, που με κάθε πιο έντονη βροχή, χιονόπτωση ή καύσωνα δεν μπορεί να στηρίξει την ηλεκτροδότηση».

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας είναι αδύνατον να υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για φθηνό ρεύμα, ασφάλεια των εργαζομένων, σύγχρονες υποδομές», καταλήγει η ΤΟ Βιομηχανίας και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για 5 μέρες στο σκοτάδι και το κρύο!(2022-01-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την επανασύνδεση του ρεύματος(2021-01-13 00:00:00.0)
Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο, Τήνο και Λέσβο(2018-08-29 00:00:00.0)
Επακόλουθο της ιδιωτικοποίησης - «απελευθέρωσης» το μπλακ άουτ(2018-08-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της Αίγινας(2010-08-12 00:00:00.0)
Είδες η ΔΕΗ;(2002-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ