Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, ελλείμματα και χρέη στον λαό

Με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 10,3 δισ. ευρώ έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ενώ μαζί με τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τα εμφανιζόμενα ελλείμματα φτάνουν στα 14,9 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά μέσω των ελλειμμάτων που φορτώνονται στις πλάτες του λαού και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα... εξαλειφθούν φέτος, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τον λαό, χρηματοδοτήθηκαν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων τόσο από το σκέλος των φορολογικών εσόδων όσο και από την πλευρά των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 «ίσως να πλησιάσει και το 9%».

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, εμφανίζουν τα εξής:

-- Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 54,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 48,1 δισ. ευρώ, και μάλιστα αυξημένα κατά περίπου 1,3 δισ., έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό.

-- Μεταξύ άλλων, ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε περίπου στα 17,4 δισ. (από 15 δισ. το 2020) ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης περίπου στα 6,7 δισ. (από 6,4 δισ.).

-- Ο συνολικός φόρος εισοδήματος διαμορφώθηκε στα 14,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 10,2 δισ. καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα (κατά κύριο λόγο μισθωτούς - συνταξιούχους) έναντι μόλις 3,4 δισ. ευρώ από νομικά πρόσωπα (κάθε είδους εταιρείες). Οπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα μόλις στο 7%.

Παράλληλα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο εμφανίζονται περίπου στα 69,75 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ