Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Από την πρώτη ώρα της κακοκαιρίας στο πλευρό του λαού

Κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν δίπλα στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού και μοίρασαν τρόφιμα και νερό. Παρεμβάσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων και για να μην παγώσει κανένα νοικοκυριό

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, βουλευτές του Κόμματος και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη σε όσους πλήγηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, να προστατευτούν εργαζόμενοι και να ανακουφιστούν οι εγκλωβισμένοι. Αλλά και για να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι, την ώρα που κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση, εταιρείες και κόμματα της αντιπολίτευσης αναλώνονταν σε έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων για να συγκαλύψουν τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες και του κράτους που όλοι υπηρετούν.

Θυμίζουμε ότι από το πρωί της Δευτέρας, όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε παρέμβαση στον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής. Επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη για την κατάσταση στην Αττική Οδό και σε άλλα κομβικής σημασίας οδικά δίκτυα.

Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Ενώ ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου καθώς και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε να παρθούν μέτρα για την άμεση και ασφαλή αποχώρηση των εργαζομένων από τις βιομηχανικές ζώνες των περιοχών που πλήττονται από την κακοκαιρία, πριν κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν.

Στο πλευρό των εγκλωβισμένων της Αττικής Οδού


Μέλη του ΚΚΕ βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ δίπλα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, στους οποίους μοίρασαν τροφή και νερό, ενώ συμπλήρωναν ήδη 12 ώρες ακινητοποιημένοι. Τα κλιμάκια του ΚΚΕ προσέγγισαν την Αττική Οδό στο ύψος της Παλλήνης, για να εκφράσουν και μ' αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εγκλωβισμένους οδηγούς, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν σ' αυτήν την κατάσταση επιστρέφοντας από τη δουλειά τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Μόνο εσείς είστε δίπλα μας», «είμαστε 10 ώρες εδώ και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε»! Με αυτά τα λόγια έγιναν δεκτά τα κλιμάκια του ΚΚΕ από τους εγκλωβισμένους οδηγούς, που όλοι δήλωναν συγκινημένοι από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης, αλλά και εξοργισμένοι για τη στάση του κρατικού μηχανισμού.

Τα ίδια θερμά λόγια αποτυπώθηκαν και σε μηνύματα εγκλωβισμένων οδηγών στο διαδίκτυο: «Αυτά τα παιδιά από το ΚΚΕ μας έφεραν νερό και κουλούρια. Ηρθαν με τα πόδια... χιόνι μέχρι τη μέση». «Οι μόνοι που βοηθούν αυτή τη στιγμή είναι αυτά τα παιδιά...», είναι μερικά από όσα γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες για την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ να βρεθεί και μ' αυτόν τον τρόπο δίπλα στους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό.

Το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΟ Αττικής ξαναβρέθηκε στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για τον απεγκλωβισμό τους.

Κατήγγειλαν το χάος και τις πραγματικές αιτίες

Μια σειρά Τομεακές Οργανώσεις του Κόμματος με ανακοινώσεις τους ανέδειξαν την τραγική κατάσταση με την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και απαίτησαν άμεσα μέτρα, πριν η κατάσταση ξεφύγει με τον χιονιά.

Ενδεικτικά, η ΤΟ Μεταφορών ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις στις αστικές συγκοινωνίες, τα οποία προϋπήρχαν και κάτω από το βάρος της κακοκαιρίας οδήγησαν για άλλη μια φορά στη διακοπή ή στον περιορισμό της λειτουργίας τους, καταδικάζοντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες εργαζόμενους που είχαν είδη πάει με τα ΜΜΜ το πρωί στη δουλειά.

Η ΤΟ Βόρειου Τομέα αποκάλυψε έγκαιρα τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφωνόταν σε βασικούς οδικούς άξονες, ζητώντας μέτρα, ενώ η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής έθεσε εκτός των άλλων και τα ζητήματα της ασφαλούς επιστροφής των εργαζομένων από τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής, της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αττικής καταγγέλλει ότι το κράτος λύνει τα χέρια των επενδυτών που σχεδιάζουν ουρανοξύστες αλλά αφήνει τον λαό απροστάτευτο στα καιρικά φαινόμενα, καθώς «πολλές οικογένειες της περιοχής, στον Αγιο Δημήτριο, στη Ν. Σμύρνη, στον Αλιμο, στο Π. Φάληρο, στη Γλυφάδα, που χρυσοπληρώνουν τη ΔΕΗ, την Ενέργεια συνολικά, έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για πάνω από 20 ώρες, μες στην παγωνιά».

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν την υπογραφή της πολιτικής του καπιταλιστικού κέρδους, επεσήμανε σε σχόλιό της η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους στα δίκτυα οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

«Αυτή η πολιτική είναι που έχει παραδώσει τη συντήρηση των Δικτύων σε εργολάβους, με άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ασφάλειας, με μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας και με πολλά θύματα. Αυτή είναι που ευθύνεται για το απαρχαιωμένο σε πολλές περιοχές και μη συντηρημένο Δίκτυο, που με κάθε πιο έντονη βροχή, χιονόπτωση ή καύσωνα δεν μπορεί να στηρίξει την ηλεκτροδότηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί τέλος ότι όλη τη χτεσινή μέρα κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων περιόδευαν σε γειτονιές καταγράφοντας προβλήματα και βοηθώντας τους κατοίκους. Οπως για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία, όπου υπήρχαν διακοπές ρεύματος σε πολλούς δρόμους, καθώς και πτώσεις δέντρων.

Παρεμβάσεις σε δήμους της Αττικής

Παρεμβάσεις στις δημοτικές αρχές, για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων από το κύμα κακοκαιρίας, έκαναν από το πρωί της Δευτέρας και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ενδεικτικά, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο απαίτησαν από τις δημοτικές αρχές να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποχώρηση των χιλιάδων εργαζομένων από την περιοχή, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και του Ασπρόπυργου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης απαίτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες όπως εκείνες της προηγούμενης κακοκαιρίας, με σπασμένα δέντρα, διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές του δήμου για μέρες κ.λπ. Επίσης, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, να επιστρατευτεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και να συνδράμει η Περιφέρεια άμεσα.

Στο Γαλάτσι, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησαν να αξιοποιηθούν θερμαινόμενοι χώροι του δήμου για περίθαλψη άστεγων πολιτών ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτρισμού - θέρμανσης στα σπίτια τους.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, στελέχη του Κόμματος εκλεγμένα στον δήμο συζήτησαν με εργαζόμενους που έδιναν ηρωική μάχη μέσα στο κρύο. Ζήτησαν επίσης να γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποκατάσταση του ρεύματος, ώστε να μην παγώσει ο κόσμος, και να υπάρξει ετοιμότητα για ενδεχόμενη μεταφορά ευπαθών ατόμων σε θερμαινόμενους χώρους.

Τέλος, στον δήμο Αχαρνών και σε πολλούς ακόμα δήμους του Λεκανοπεδίου, αλλεπάλληλες ήταν οι παρεμβάσεις εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να μην κλείσουν οι δρόμοι, να υπάρξει μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ