Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές φαιδρότητες για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

Ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας η ανακοίνωση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας από 1η Γενάρη μέσω της επιβολής του νέου «ενιαίου και σταθερού τέλους» συνολικού ύψους, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μειώσει το ύψος των λογαριασμών. Ειδικά οι νέοι ηλικίας 15 - 29 ετών, εισάγοντας τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr από 10 Γενάρη και έπειτα, θα απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη. Μέχρι πρόσφατα τα τέλη κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού.

Ωστόσο το εν λόγω μέτρο θα επιφέρει πενιχρές μειώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των συνδρομητών, αφού η μείωση για λογαριασμούς έως 50 ευρώ θα φτάνει τα 2 ευρώ τον μήνα. Για κατόχους καρτοκινητής που χρησιμοποιούν τα μικρότερα πακέτα ομιλίας κάθε μήνα η μείωση θα είναι λιγότερη από 1 ευρώ, ενώ οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι συνδρομητές με τα πολύ ακριβά «πακέτα» ομιλίας και δεδομένων, άνω των 150 ευρώ τον μήνα, που θα δουν μείωση 10 ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση μόνο γέλιο προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι με το παραπάνω μέτρο, το οποίο μάλιστα είναι και υλοποίηση «δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη», μειώνει το κόστος των τηλεπικοινωνιών για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, όταν είναι γνωστό ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat ότι στην Ελλάδα υπάρχουν από τα υψηλότερα τιμολόγια στην κινητή τηλεφωνία (δεδομένα, κλήσεις, μηνύματα), ενώ και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς για τις σύγχρονες ανάγκες σε επικοινωνία, εκπαίδευση, εργασία κ.λπ., αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν καταργηθεί πλήρως το σχετικό τέλος.

Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, οι τρεις εταιρείες που λυμαίνονται την εγχώρια αγορά είχαν συνολικά έσοδα λιανικής για το 2021 (μόνο από τις κινητές επικοινωνίες, όχι από συνδρομητική τηλεόραση, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ) 810 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ