Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εκτόξευση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε νέες επικίνδυνες παραλλαγές

Την ώρα που οι κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη σε όλο τον κόσμο «καθησυχάζουν» για την «ήπια» παραλλαγή «Ομικρον», προκειμένου να δικαιολογήσουν για ακόμη μια φορά την απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, επιστημονικές μελέτες και προειδοποιήσεις αναδεικνύουν τόσο τον κίνδυνο για νέες, ενδεχομένως πιο επικίνδυνες παραλλαγές όσο μεγαλώνει η διασπορά, αλλά και για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19, ακόμα και σε ασθενείς με πιο ήπια νόσηση.

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της «Ομικρον» και η ταχεία εξάπλωσή της ανά τον κόσμο ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας, πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19, προειδοποίησε χτες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παρότι η «Ομικρον» μοιάζει λιγότερο παθογόνα και καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Η απότομη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Οσο περισσότερο εξαπλώνεται η "Ομικρον", τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή», διευκρίνισε. «Σήμερα η "Ομικρον" είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο (...) Ισως λίγο λιγότερο από τη "Δέλτα", αλλά ποιος μπορεί να πει τι μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;», προειδοποίησε.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, και περισσότερα από 5 εκατ. νέα κρούσματα την τελευταία βδομάδα του 2021, κάτι που «επισκιάζει σχεδόν όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα» και η πραγματική επίπτωση δεν είναι ακόμη σαφής, πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

Ενδεικτικά η Βρετανία κατέγραψε χτες για πρώτη φορά περισσότερα από 200.000 ημερήσια κρούσματα και απειλείται με νοσοκομειακή κρίση λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η Γαλλία κατέγραψε περίπου 270.000 κρούσματα, αριθμός - ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων - το Texas Children's Hospital στο Χιούστον - ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών έχει τετραπλασιαστεί από τα τέλη Δεκέμβρη και τα περισσότερα περιστατικά προκαλούνται από την «Ομικρον».

Ανησυχίες και στην Κίνα

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο τα κινεζικά εμβόλια να έχουν μικρή επίδραση στην παραλλαγή «Ομικρον». Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η νέα παραλλαγή θα συναντήσει 1,4 δισ. ουσιαστικά μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) ανέφερε ότι ακόμη και τρεις δόσεις του κινεζικού δραστικού συστατικού Coronavac από την εταιρεία «Sinovac» δεν παρήγαγαν αρκετά αντισώματα για την προστασία από την «Ομικρον».

Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» δημοσίευσε έναν ασυνήθιστα ανησυχητικό τίτλο: «Το 2022, η Σιάν θα αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 από τη Γουχάν».

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 1.663 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην πόλη Σιάν της κεντρικής Κίνας από τις 9 Δεκέμβρη και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 100 επί 8 συνεχόμενες μέρες. Από τις 22 Δεκέμβρη η πόλη Σιάν των 13 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν η έξαρση της πανδημίας στη Σιάν οφείλεται στην «Ομικρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ