Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1412 Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά.

1745 Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γάλλος αεροναυπηγός Ζακ Μονγκολφιέ.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Επανάστασης.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και τις Μυκήνες.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λούι Μπράιγ, εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1912 Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846-1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των Απάτσι, που επί τρεις δεκαετίες και με αρχηγό τον θρυλικό Τζερόνιμο πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

1919 Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση. Στον «Ριζοσπάστη» της εποχής διαβάζουμε: «Με μεγάλην επιτυχίαν εωρτάσθη χθες το απόγευμα εις τα "Διονύσια" η πανηγυρική εμφάνισις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος. Το θέατρον είχε καταλλήλως διακοσμηθή με εικόνες του Μαρξ, του Ζωρές και του Λίμπκνεχτ και εις την είσοδον είχε αναρτηθή και εκυμάτιζε μια μεγαλοπρεπής και κατακόκκινη σημαία». Η συγκέντρωση άνοιξε με την «Διεθνή».

1919 Στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, η αστυνομία, που είχε επιστρατευτεί για την προστασία απεργοσπαστών, ανοίγει πυρ κατά απεργών μεταλλεργατών που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους, σκοτώνοντας 5 εξ αυτών. Κηρύσσεται γενική απεργία, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις των εργατών με την αστυνομία και τον στρατό («Ματωμένη Εβδομάδα», 9-16/1/1919). Στο τέλος της «Ματωμένης Εβδομάδας» οι δολοφονημένοι εργάτες υπολογίζονταν σε 700.

1929 Ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί πραξικόπημα και εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς.

1939 Γεννιέται ο κορυφαίος τεχνικός του σοβιετικού ποδοσφαίρου Βαλερί Λομπανόφσκι.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1951 Εως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται στην επαρχία Γκάνγουα από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό (Πόλεμος της Κορέας).

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ