Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισες αποστάσεις και παροτρύνσεις για συμβιβασμούς

Εδαφος για νέους γύρους παζαριού, που ίσως διευκολύνουν τη «λύση» του Κυπριακού, στρώνει η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ (συντάσσεται κάθε 6μηνο), με φόντο την κλιμάκωση των διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με βάση και νέα δημοσιεύματα (οι διαρροές της έκθεσης συνεχίζονται ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα τη συζητήσει μες στον Γενάρη) ο Αντόνιο Γκουτέρες εισηγήθηκε νέα παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ενδεχόμενο επίτευξης λύσης «συνέχισε να μειώνεται και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σύνολο των διαφορετικών θέσεων των πλευρών...». Ανάμεσα σε άλλα ο γγ αναφέρει ότι «η έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων συνέχισε να δημιουργεί χώρο για νέα γεγονότα επί του εδάφους και προκάλεσε μονομερείς ενέργειες που θεωρήθηκαν προκλητικές από την άλλη πλευρά». Σημειώνει «με ανησυχία ότι αυτή η τάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την συστηματική παραβίαση, κάτι που θα συνέβαλλε στο ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ των πλευρών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ σπεύδει ξανά να τηρήσει ίσες αποστάσεις τονίζοντας «τη σημασία της αποχής εκ μέρους των πλευρών από τη λήψη μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο μια επιστροφή στις συνομιλίες». Καλεί την ίδια ώρα όλες τις πλευρές «να εμπλακούν σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα προετοιμάζονται οι (πρόωρες) βουλευτικές εκλογές της 23ης Γενάρη, μετά από τις αποχωρήσεις κυβερνητικών εταίρων από την «κυβέρνηση», όπου πλειοψηφούσε το συντηρητικό ΚΕΕ (από όπου προέρχεται και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ). Σε έρευνα της εταιρείας «Γκεζιτζί», το 37,8% απάντησε ότι θα στηρίξει το ΚΕΕ, το 29,2% το (σοσιαλδημοκρατικό) ΡΤΚ, το 11,8% το φιλελεύθερο «Δημοκρατικό Κόμμα», ενώ τα «μεταρρυθμιστικά» ΚΚΔ και ΚΛ έλαβαν αντίστοιχα 9,2% και 6,11%. Σε ερώτηση για το «τι είδους πρόταση λύσης πρέπει να υπάρξει στο Κυπριακό» το 88,2% απάντησε «δύο χωριστά κράτη» και το 11,8% «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Διεργασίες συνεχίζονται όμως και στην ελεύθερη Κύπρο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός, όπου ενδιαφέρον για το χρίσμα εκφράζουν μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη, εκτός από τον σημερινό πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, που υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα. Εντονα φημολογείται και η υποψηφιότητα του σημερινού ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο ορισμένοι εμφανίζουν αποφασισμένο να κατέβει και ως ανεξάρτητος, αν δεν επικρατήσει στις εσωκομματικές διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ