Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Για άλλη μια φορά χωρίς ουσιαστική προστασία τα σχολεία

Με το αποπροσανατολιστικό δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά» σχολεία απαντά η κυβέρνηση για να αποφύγει τη συζήτηση για τα μέτρα που δεν παίρνει

INTIME NEWS

Την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Γενάρη υπερασπίστηκαν χτες με δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη, διαλέγοντας ένα εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης γύρω από το ερώτημα «ανοιχτά ή κλειστά σχολεία», ώστε να φεύγει από το κάδρο της συζήτησης το με τι όρους ανοίγουν τα σχολεία, το ότι για άλλη μια φορά, μετά από την εμπειρία δύο χρόνων και με την πανδημία να καλπάζει, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Θυμίζουμε ότι τα σχολεία ξανανοίγουν περίπου όπως και πριν από τις γιορτές, με self tests για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), τρία την πρώτη βδομάδα του ανοίγματος και από δύο στη συνέχεια κάθε βδομάδα. Διαφοροποιούνται επίσης ελαφρώς οι έλεγχοι σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, οπότε θα γίνονται 5 τεστ (2 rapid και 3 self) σε διάστημα 5 ημερών για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος και τρία τεστ (self) για τους εμβολιασμένους. Ανάλογες ρυθμίσεις ορίζονται και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα, παραμένουν ως έχουν.

«Το σχολείο προβλέπει ένα πλαίσιο πολύ προστατευτικό και γίνεται ένας ασφαλής χώρος», ισχυρίστηκε χτες η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, επικαλούμενη αυτά τα τεστ, ξεχνώντας όμως ότι αυτά περίπου ίσχυαν και πριν (με εξαίρεση τους εμβολιασμένους), αλλά δεν απέτρεψαν να νοσούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε μήνα. Επιπλέον και πάλι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται με «ατομική ευθύνη» των γονιών που θα καλούνται να βρουν χρόνο, χρήμα και υπομονή για τα rapid. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα που προκαλούνται και τις ουρές που βλέπουμε ήδη (πριν ανοίξουν τα σχολεία) για τους ελέγχους, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Α. Κόπτης, είπε προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι «όλες οι δομές θα είναι ανοιχτές για την υποβολή των μαθητών σε rapid, θα κινητοποιηθεί ακόμα και ο Στρατός», η κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει το να γίνονται οι έλεγχοι στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός Παιδείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επικαλέστηκαν τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοκοινωνικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι ανοιχτά τα σχολεία, με τον τελευταίο να δηλώνει μεταξύ άλλων την πρόθεση της κυβέρνησης «η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία να ξεκινήσει και να προχωρήσει», ενώ τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας παράλληλα ερωτώμενα για το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης απαντούσαν ότι υπάρχει ετοιμότητα αν χρειαστεί.

Μέτρα ασφάλειας και όχι υπερμετάδοσης

Τις επιλογές της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων με τους ίδιους όρους που έκλεισαν υπερασπίστηκε η υπουργός Παιδείας και κατά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με αντιπροσωπεία των ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν μεταξύ αυτών αιτήματα για αλλαγή του όρου των 50+1% νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, για αραίωση του αριθμού μαθητών στα τμήματα, επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη των κενών και αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που νοσούν και άλλα ζητήματα. Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις έμειναν και τα επιτακτικά ζητήματα της παιδαγωγικής στήριξης των μαθητών και των εκπαιδευτικών και της μη εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων όπως ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, «αξιολόγηση».

«Παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων το 15ήμερο των διακοπών λόγω Χριστουγέννων, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αφουγκραστεί τις αγωνίες εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και επιμένει στη γνωστή συνταγή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα. Ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας, για ανάληψη δηλαδή από μέρους της της ευθύνης που της αναλογεί, αντίθετα προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη πύκνωση των μαθητών ανά τάξη με τις συγχωνεύσεις του Νοέμβρη», σημειώνει σε ανακοίνωση για τους όρους ανοίγματος των σχολείων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Προσθέτει ότι φορτώνονται στους γονείς η ευθύνη και το κόστος των τεστ, ενώ διατηρείται το 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, «παρότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού». Η ΑΣΓΜΕ προτάσσει μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας που διεκδικεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για τα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ