Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Απόφαση τσιμεντοποίησης

Σήμερα το απόγευμα, ώρα 6.30 μμ, η Συμπαράταξη για την Αθήνα, διοργανώνει κινητοποίηση έξω από το χώρο

Το πρώην κτήμα Θων στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και λεωφόρου Αλεξάνδρας κινδυνεύει να κτιστεί από την εταιρία του Μπάμπη Βωβού, καθώς δεν έγινε δεκτή από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση αναστολής εκπροσώπων του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Συλλόγου Αμπελοκήπων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ της 3ης Δεκέμβρη 2001, με την οποία παρατάθηκε η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών μέχρι 26/6/2002, αλλά μόνο για τμήμα του κτήματος και όχι στο σύνολό του, όπως είχε γίνει αρχικά το 1999. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής έχει οριστεί για τις 15/5/2002.

Στην απόφαση του ΣτΕ (30/2002) αναφέρεται ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση δεν επέρχεται βλάβη, όπως υποστηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και πως η τυχόν βλάβη, η οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί από το ΣτΕ, θα επερχόταν με την έκδοση οικοδομικής αδείας για την ανέγερση του επίμαχου κτιρίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής, εδώ και χρόνια, με διάφορες κινητοποιήσεις, προσπαθούν να αποτρέψουν να οικοδομηθεί ένας από τους τελευταίους χώρους της περιοχής τους, τη στιγμή που το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δε δίνει λύση στο αίτημά τους για απαλλοτρίωση του χώρου, ενώ οι παλινωδίες της δημοτικής αρχής μεγαλώνουν τις... ορέξεις της εταιρίας του Μπάμπη Βωβού. Ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός σκοπεύει να κατασκευάσει κτίριο 1.150 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση 2,2 στρεμμάτων.

Αίτημα των κατοίκων είναι να απαλλοτριωθεί ολόκληρος ο χώρος, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 10 δισ. δραχμές και να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος ο χώρος και ζώνη πρασίνου.

Διαπαραταξιακή επιτροπή

Διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, θα επανεξετάσει σήμερα το πρωί τη νέα οικοδομική άδεια του Μπ. Βωβού. Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση, κατόπιν πρότασης της Συμπαράταξης για την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ο Μπ. Βωβός συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στο κτήμα του Θων.

Ο Μ. Δανδουλάκης, σύμβουλος της Συμπαράταξης, εισηγούμενος το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, σημείωσε πως «υπάρχουν μια σειρά από "κενά" στην οικοδομική άδεια που πρόσφατα εξέδωσε η Πολεοδομία Αθηνών στον Μπ. Βωβό, για να χτίσει το νέο του μεγαθήριο». Τόνισε πως οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου είναι τεράστιες. Κι αυτό γιατί, το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε αποφασίσει πως η άδεια αυτή θα έπρεπε να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο».

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε σε άλλο σημείο ο Μ. Δανδουλάκης, «ώστε να πιουν όλο το πικρό ποτήρι της αγανάκτησης του κόσμου, αυτοί που ευθύνονται πολιτικά για την εξέλιξη αυτή, της τσιμεντοποίησης. Και εννοούμε τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση».

Ο Στ. Δημητριάδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε την αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν πως ενώ οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, δέχτηκε ομόφωνα, την πρόταση της Συμπαράταξης, να συγκροτηθεί, δηλαδή, διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μαζί με τον διευθυντή Πολεοδομίας, τον υπεύθυνο μηχανικό που εξέδωσε την άδεια και εκπρόσωπο του Συλλόγου, θα επανεξετάσει σήμερα στις 10 το πρωί την οικοδομική άδεια του Μπ. Βωβού.

Η συγκέντρωση

Σήμερα το απόγευμα στις 6.30, η Συμπαράταξη για την Αθήνα, διοργανώνει κινητοποίηση έξω από το χώρο του Θων. Η συγκέντρωση, όμως, αφορά, πέρα από το χώρο του Θων, όλους τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, που κινδυνεύουν με αφανισμό. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συμπαράταξης, οι ελεύθεροι χώροι γίνονται βορά στα σχέδια των μεγαλοεργολάβων με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Απαντώντας, λοιπόν, σε αυτή την επίθεση, η Συμπαράταξη ξεκινά μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας τη δικιά της αντεπίθεση, όχι μόνο για να διατηρηθούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι, αλλά και για να διευρυνθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ