Το θέμα της «λαθρομετανάστευσης» και της εμπορίας ανθρώπων απασχόλησε χτες την άτυπη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στην πόλη Σαντιάγκο δε Κομποστέλα της Ισπανίας.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει σύμπνοια και συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την ανάγκη καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης.
Στο πλαίσιο της δράσης για την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης» (σ.σ. όλοι οι μετανάστες αποκαλούνται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ λαθρομετανάστες για να μπορούν να δικαιολογούν τα απάνθρωπα μέτρα τους) τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη εφαρμογής του κανονισμού των δακτυλικών αποτυπωμάτων (Eurodac), η προξενική συνεργασία για τις θεωρήσεις (κυρίως με τη δημιουργία κοινών προξενικών γραφείων), η ανάγκη ανάπτυξης τράπεζας δεδομένων με στοιχεία όχι μόνο για τις χορηγούμενες θεωρήσεις, αλλά και για τις θεωρήσεις που απορρίπτονται, η ανάπτυξη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών και ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.
Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι - πέραν της ιδιαίτερης ευαισθησίας της Ελλάδας στο θέμα αυτό λόγω της γεωγραφικής της θέσης - η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης είναι κοινό πρόβλημα των χωρών της Ενωσης για το οποίο πρέπει να εξευρεθούν γρήγορα λύσεις, ιδιαίτερα ενόψει των διαφαινόμενων μεγάλων λαθρομεταναστευτικών ρευμάτων από την Ανατολή και την Ασία.
Στο θέμα της σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προωθήσει υπογραφή συμφωνιών με μια σειρά χωρών, όπως Πακιστάν, Ινδία, Κίνα, Ιράν, Ουκρανία, καθώς και με αφρικανικές χώρες.
Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης, από πλευράς θεμάτων Εσωτερικών Υποθέσεων η διεύρυνση της αρμοδιότητας της Ευρωπόλ, όσον αφορά τις κοινές ομάδες έρευνας και το δημοκρατικό έλεγχο επί των δραστηριοτήτων της Ευρωπόλ (πρωτοβουλία Βελγίου - Ισπανίας).
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι μελλοντικά θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του δημοκρατικού ελέγχου των δραστηριοτήτων της και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της στο πλαίσιο των ανατιθέμενων σε αυτή καθηκόντων.