Νεκρά πρόβατα από την κακοκαιρία στην Εύβοια |
Δεν αναφερόμαστε επίσης στην ταχύτατη καταγραφή τους από τον ΕΛΓΑ, ούτε στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, κατά την επίσκεψή του, τότε, στη Νομαρχία Εύβοιας. Γι' αυτά ας μην έχουν αυταπάτες οι πληγέντες αγρότες, «θα βγάλει ο ήλιος κέρατα», μέχρι να δουν την υλοποίησή τους - παρότι ο νομός είχε κηρυχτεί δύο απανωτές φορές (από 19/12 - 27/12/2001 και από 4/1 - 11/1/2002) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός αν υπάρξει... μαζική αντίδραση. Σε τούτο το ρεπορτάζ καταγράφουμε μια άλλη παράμετρο, αυτή των καταστροφών που προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα από κακό που ήταν να περάσει στην κατάσταση της αθλιότητας.
Είναι επίσης βέβαιο ότι σημαντικές ζημιές υπέστη και το κεντρικό οδικό δίκτυο (κεντρικοί άξονες, π.χ. Λέπουρα - Κάρυστος, Λέπουρα - Κύμη, Στροφυλιά - Λίμνη και άλλοι) που εκτελούνται έργα εδώ και χρόνια αλά «γεφύρι της Αρτας» και έχουν μεγάλες «μάσες».
Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, βλέπετε, φρόντισαν στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας και «στενέματος του ζωναριού» για τους εργαζόμενους να χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο και έργα υποδομής όπως είναι το οδικό δίκτυο. Γι' αυτό το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Χαλκίδα με Λουτρά Αιδηψού, Χαλκίδα - Κύμη, είναι σε κάκιστη κατάσταση είτε στην περίπτωση Χαλκίδας - Καρύστου, απ' τα Λέπουρα και κάτω, καρκινοβατεί και οι εργολάβοι «έχουν βρει για άρμεγμα καλή αγελάδα», όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι της περιοχής.
Δε γίνεται λόγος επίσης για τις κακοτεχνίες των έργων (ασφαλτοτάπητας του δρόμου Στύρων - Καρύστου δεν πρόλαβε να πατηθεί και ξηλώθηκε, ενώ ο παραλιακός δρόμος Στομίου - Πλατάνας στην Κύμη έπεσε σε ελάχιστο διάστημα από διάβρωση του εδάφους απ' τη θάλασσα), για κατολισθήσεις στο «νέο» δρόμο Ηλίων - Λ. Αιδηψού, για παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, κλπ.
Σ' αυτό το φαινόμενο των «καρόδρομων», ευθύνες δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό μερίδιο ανήκει στις προσκείμενες σε αυτά τα κόμματα διοικήσεις της νομαρχίας και των δήμων, που αντί να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν μαζί με τους κατοίκους, φορείς και συλλόγους, προτιμούν να «διαδρομίζονται» στα διάφορα υπουργεία, να επαιτούν κάποια ψίχουλα για κάποιο «έργο» της περιοχής τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων για να αποσπάσουν μια «δέσμευση» έστω και κάποιου διευθυντή, προκειμένου να «κλείσουν τα μάτια» των «ιθαγενών».
Σύμφωνα λοιπόν με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις δύο απανωτές (σε διάστημα 21 ημερών) κακοκαιρίες που έπληξαν το νομό, ανέρχεται στα 2,82 δισ. δραχμές (8.281,5 εκατομμύρια ευρώ) και αφορά 36 περιπτώσεις (78 πόλεων και χωριών) για αποκατάσταση ζημιών που έχουν καταγραφεί σε θέσεις κατά μήκος των αξόνων του επαρχιακού δικτύου και αφορούν κατασκευή τεχνικών έργων, τοιχίων αντιστήριξης, αποκατάσταση αποχετευτικών αυλάκων, αποκατάσταση οδοστρώματος κλπ. Στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη που αφορά την αποκατάσταση της οδού Λ. Αιδηψού - Ηλία - Ροβιές όπου έχει γίνει σοβαρή κατολίσθηση και είχε διακοπεί η κυκλοφορία.
Για το συγκεκριμένο έργο όμως είναι χαρακτηριστικό το εκτιμητικό σημείωμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας που επισημαίνει:
Την επικινδυνότητα της κατάστασης (κατολισθητικά φαινόμενα σε εξέλιξη που θα συνεχιστούν όλους τους χειμερινούς μήνες λόγω του μεγάλου ύψους και της έντονης κλίσης των πρανών), γι' αυτό προτείνει και την απαγόρευση της κίνησης οχημάτων από τον κόμβο των Ροβιών μέχρι την είσοδο των Λ. Αιδηψού.
Την άμεση ένταξη σε πρόγραμμα έργου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για την εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος και την ένταξη μελέτης σε πρόγραμμα «μελέτη τεχνικών οδού Ροβιές - Λ. Αιδηψού» προϋπολογισμού 175.000 ευρώ, η οποία θα αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΤΥΝΑΕ καταλήγει με την εξής επισήμανση: «Το συγκεκριμένο έργο έχει κατασκευαστεί από τη 2η ΔΕΚΕ. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών επανειλημμένα στο παρελθόν έχει κάνει προσπάθειες στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα».