Ομάδα νομικών, μετά από έκκληση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», παραβρέθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου θα αποφασιστεί η χορήγηση ή όχι πολιτικού ασύλου
Το κλουβί, όπου κρατούνταν οι πρόσφυγες στα Χανιά |
Χθες η δεύτερη ομάδα των προσφύγων οδηγήθηκε στο υπουργείο, όπου Ειδική Επιτροπή εξετάζει δευτεροβάθμια το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Πρωτοβάθμια, το αίτημα των προσφύγων είχε απορριφθεί, και απ' την απόφαση που θα πάρει η ειδική επιτροπή θα εξαρτηθεί η παραμονή τους ή όχι στη χώρα μας. Ομάδα νομικών, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», καθώς και άλλων μαζικών οργανώσεων και φορέων αλληλεγγύης, παραβρέθηκαν στη διαδικασία, ώστε να προσφέρουν νομική υποστήριξη στους είκοσι πρόσφυγες που εξετάζονταν χθες (όλοι τους απ' το Πακιστάν).
Οι Αντώνης Αντανασιώτης, Θεοδ. Σιμεωνίδης, Αννυ Παπαρούσσου και Αγγ. Βρεττός τόνισαν στην Επιτροπή ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως είναι αδύνατον οι άνθρωποι αυτοί να ξαναγυρίσουν στη χώρα τους, διότι κινδυνεύει η ζωή τους, και ότι εάν δεν τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο είναι υποχρεωμένη τουλάχιστον να τους δώσει προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Επίσης, παρέδωσαν στην Επιτροπή έκκληση των φορέων που εκπροσωπούσαν, καθώς και υπογραφές διάφορων προσωπικοτήτων, που απαιτούν την παραμονή των προσφύγων αυτών στη χώρα μας.
Οπως είπε στο «Ρ» ο δικηγόρος Αντ. Αντανασιώτης, η χθεσινή ομάδα των προσφύγων είναι η δεύτερη που εξετάζεται απ' την Ειδική Επιτροπή. Η πρώτη εξετάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο ομάδες. Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 90 προσφύγων κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ελληνικού, και οι υπόλοιποι στο Τμήμα Αλλοδαπών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο Τμήμα της Αμυγδαλέζας. Η πλειοψηφία τους είναι απ' το Πακιστάν και υπάρχει και μια ομάδα Αφρικανών, κυρίως απ' τη Σιέρα Λεόνε. Ανάμεσά τους, ένας ανήλικος και τέσσερις γυναίκες.
Η χθεσινή ομάδα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν απ' το Πακιστάν. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι απ' το Κασμίρ και γενικά από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι άνθρωποι αυτοί τόνισαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους απ' τις τοπικές συρράξεις, τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, ακόμη και κάποιων οι οικογένειες έχουν χαθεί. Δύο απ' την ομάδα δήλωσαν ότι ζούσαν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και ότι έφυγαν τρομοκρατημένοι απ' τις βόμβες των Αμερικανών. Τέλος, κάποιοι απ' αυτούς δήλωσαν μέλη ισλαμικής οργάνωσης, που διώκεται στην πατρίδα τους.