Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το κτήμα Θων

Να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επιτρέπει στο μεγαλοεργολάβο Βωβό να οικοδομήσει το χώρο, ζητά ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αμπελοκήπων

Και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «μεταφέρεται» ο αγώνας των κατοίκων Αμπελοκήπων για τη διάσωση του κτήματος Θων, προκειμένου να αποτραπεί η οικοδόμηση ενός οκταώροφου οικοδομήματος από την εταιρία του Μπ. Βωβού. Προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσε χτες εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Κέντρου Αμπελοκήπων, όπου ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η οποία επιτρέπει την οικοδόμηση κτιρίου 1.150 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση 2,2 στρεμμάτων στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας στους Αμπελόκηπους Αθηνών.

Οι κάτοικοι της περιοχής, εδώ και χρόνια, με διάφορες κινητοποιήσεις, προσπαθούν να αποτρέψουν να οικοδομηθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής τους, τη στιγμή που το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δε δίνει λύση στο αίτημά τους για απαλλοτρίωση του χώρου, ενώ οι παλινωδίες της δημοτικής αρχής μεγαλώνουν τις... ορέξεις της εταιρίες του Μπ. Βωβού.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εντονότατες και δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής είχαν υποχρεώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναστείλει τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο. Μάλιστα, ο Μπ. Βωβός είχε προσφύγει και στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση, με την οποία είχε παραταθεί η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο κτήμα Θων. Τον περασμένο Αύγουστο, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο είπε ένα πρώτο όχι στα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία, απορρίπτοντας την προσφυγή του.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλη, η εταιρία του Μπ. Βωβού υπέβαλε στο Δήμο Αθηναίων πρόταση για την κατασκευή κτιρίου σε τμήμα του κτήματος θων. Ετσι, στις 3 Δεκεμβρίου 2001 εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία η παράταση αναστολής της οικοδομικής άδειας αφορά τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ εξαιρεί από την αναστολή το τμήμα που θα οικοπεδοποιηθεί.

Αίτημα των κατοίκων είναι να απαλλοτριωθεί ολόκληρος ο χώρος, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 10 δισ. δραχμές και να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος και ζώνη πρασίνου.

Στη χτεσινή προσφυγή του ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Κέντρου Αμπελοκήπων εκτός από τα νομικά επιχειρήματα (για πολεοδομικές παραβάσεις, τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη, παράβαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, του ΓΟΚ κλπ.), επικαλείται και επιπλέον λόγους που έχουν σχέση με την προστασία από τους σεισμούς.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος επικαλείται έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σύμφωνα με την οποία η περιοχή εμφανίζει έντονο πρόβλημα διαθεσιμότητας ανοιχτών χώρων και σε περίπτωση σεισμού θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες. Τέλος, ο Σύλλογος αναφέρει ότι από το κτήμα θων διέρχεται υπόγειο ρέμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικοδόμηση του συγκεκριμένου χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας για τη σωτηρία του κτήματος Θων(2002-02-16 00:00:00.0)
Απόφαση τσιμεντοποίησης(2002-02-15 00:00:00.0)
Σύσκεψη για το κτήμα Θων(2001-12-19 00:00:00.0)
«Να γίνει πράσινο!»(2001-04-28 00:00:00.0)
Το κτήμα ΘΩΝ μπορεί και πρέπει να σωθεί(2001-04-18 00:00:00.0)
Να μην τσιμεντοποιηθεί το υπόλοιπο κτήμα Θων(2000-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ