Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνουν τις παρεμβάσεις Κίνα και χώρες της περιοχής

Στην Τεχεράνη έγινε η 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην ιρανική πρωτεύουσα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην ιρανική πρωτεύουσα
Την εντεινόμενη προσπάθεια της Κίνας, του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής να ενισχύσουν τον ρόλο τους στο Αφγανιστάν και γενικά στην Κεντρική Ασία επιβεβαίωσε χτες η 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, η οποία έγινε στην Τεχεράνη. Η 1η συνάντηση (με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Κίνας, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ιράν) είχε γίνει διαδικτυακά τον Σεπτέμβρη, σε μια πρωτοβουλία που τυπικά ξεκίνησε το Ισλαμαμπάντ.

Ανοίγοντας τη συνάντηση ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσέιν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα διασαφηνιστούν η πραγματικότητα που επικρατεί στο ίδιο το Αφγανιστάν και οι προσδοκίες των χωρών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε αυτό. Παρουσιάζοντας την πρόταση του Ιράν για εξεύρεση λύσης στην «αφγανική κρίση», σημείωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA - την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης μέσα από ενδοαφγανικό διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς, που θα εκπροσωπεί αποτελεσματικά και βιώσιμα όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Αφγανιστάν. Πρότεινε μεταξύ άλλων οι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς επίσης να διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ για να γίνει διάλογος μεταξύ των διαφορετικών αφγανικών πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων και μετά να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Συμμετέχοντας διαδικτυακά στη συνάντηση, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι - ο οποίος στις αρχές της βδομάδας συνάντησε στο Κατάρ πολυμελή αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν - υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν «είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον κόσμο» και ανακοίνωσε πως «η Κίνα θα φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση γειτόνων του Αφγανιστάν την κατάλληλη στιγμή». Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν τόνισε ότι το Πεκίνο «πιστεύει πως οι Αφγανοί Ταλιμπάν θα κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από την ETIM (σ.σ. αυτονομιστική ισλαμιστική οργάνωση που δρα στα σύνορα Αφγανιστάν - Κίνας) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και πως θα λάβουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αποφασιστική εξουδετέρωσή τους». Αναφερόμενος στη συνάντηση Γουάνγκ - Ταλιμπάν στην Ντόχα, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία διμερούς μηχανισμού διασύνδεσης «για να συζητηθούν εκατέρωθεν επισκέψεις το επόμενο διάστημα».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη συνάντηση των «6» έστειλε επίσης ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, καλώντας «τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σκοπεύουν να μετακινηθούν εκεί μετά την αποχώρησή τους από το έδαφος του Αφγανιστάν». Ανάμεσα σε άλλα ο Λαβρόφ είπε ότι για τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες «το Αφγανιστάν διαχρονικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα βολικό εργαλείο για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς οι ΗΠΑ κρατούν πάντα ψηλά το «χαρτί» της «τρομοκρατίας», ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μέσα σε 6 μήνες το «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να επιτεθεί στις HΠΑ από το Αφγανιστάν, εκφράζοντας προβληματισμό για το αν οι Ταλιμπάν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ