Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανοιχτή...

Ανοιχτή γραμμή... με την κοροϊδία έχει η κυβέρνηση, μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις ρεύματος που φτάνουν ανά περιπτώσεις ακόμα και το 170% (!) το τελευταίο τρίμηνο. Οπως ανακοίνωσε, μετά τα ...9 ευρώ επιδότηση ανά λογαριασμό, θα εγκαινιάσει τηλεφωνική γραμμή όπου θα καλούν όσοι τους κοπεί το ρεύμα αυτόν τον χειμώνα, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανασύνδεσης. Ούτε κι εδώ βέβαια πρωτοτυπούν, αφού ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εγκαινίασε το εν λόγω τερτίπι τα προηγούμενα χρόνια. Οπως αποδείχθηκε όμως και στην πράξη, ούτε κατά διάνοια δεν εμπόδισε το κύμα της ενεργειακής φτώχειας, που συνεχίζει να θεριεύει και να απειλεί ολοένα και περισσότερους. Αλλωστε, από το ίδιο καλάθι ψωνίζουν, αυτό του «πράσινου new deal», που προωθείται σε όλη την ΕΕ, και που μαζί με τα «χοντρά» πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει και τέτοια μέτρα «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής» από τις συνέπειες της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής τους, αλλά και «διασφάλισης της εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους.

... γραμμή

Αυτήν την πολιτική προσπαθούν να κρύψουν σαν ταχυδακτυλουργοί και όσοι μιλάνε για «αυξήσεις με αδιαφάνεια» και «ρήτρες αναπροσαρμογής, που γίνονται εργαλείο επαύξησης της κερδοφορίας και όχι απλά διασφάλισης των κερδών των εταιρειών»! Καλά δηλαδή τα κέρδη και η υπεράσπισή τους με κάθε λογής «δικλίδες» που φορτώνονται στους λαούς, αλλά όχι να γίνονται και «υπερβολές»! Ενώ με αφορμή τις κόντρες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της ΕΕ για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν λιγότερο χαμένοι, αναμασούν τους διαχωρισμούς ανάμεσα στον «ληστρικό βορρά» και στον «ριγμένο νότο», πίσω από τους οποίους κρύβουν τη στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που όλοι μαζί προωθούν και υπερασπίζονται. Το «γαϊτανάκι» αυτό ο λαός το έχει ζήσει και με άλλες αφορμές και έχει πλέον πείρα: Στη μάχη για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, χρειάζεται να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και να αναδειχθεί ότι η λύση δεν βρίσκεται στην καταδικασμένη από χέρι προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα - δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και οι λαϊκές ανάγκες - αλλά στον αγώνα για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει μόνο ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας και στο πλαίσιο μιας κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με τον λαό στην εξουσία.

Πασαρέλα

«Εγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, σε συνεργασία με την ΟNEX». Αυτά υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στήνοντας πασαρέλα για τους επίδοξους «σωτήρες» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι κρίσιμες για τη χώρα υποδομές, παίρνοντας για προίκα μεγάλες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Το «σχέδιο εξυγίανσης», που αναφέρει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν είναι άλλο από αυτό που εφάρμοσε η ONEX στην εξαγορά των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου: «Κούρεμα» περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών κ.ά. Οσο για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων της Σύρου, πέρα από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν «μεταχρονολογημένη απόλυση» προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να γλιτώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ενός έτους, είναι όλοι εργολαβικοί, πληρώνονται με την ώρα και πάει λέγοντας. Πώς να μην χαίρονται λοιπόν «κοράκια»; Οσο για τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση στους κάθε λογής επενδυτές, η απάντηση είναι ότι «αυτά μας τα 'παν κι άλλοι», όταν για παράδειγμα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν να πωληθούν αρχικά στη γερμανική HDW και κατόπιν τον Λιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα. Η πείρα που αποκόμισε ο λαός είναι αποκαλυπτική και διδακτική, αφού προτεραιότητα της κάθε επένδυσης είναι το υψηλότερο κέρδος και όχι βέβαια οι όροι δουλειάς, η ασφάλεια, η εξασφάλιση όρων για τη λαϊκή ευημερία και η άμυνα της χώρας.

Τέλειο άλλοθι

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φυτεία κάνναβης στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια έκταση 12 στρεμμάτων στο Τολέδο της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη έκταση, που ισούται με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου, ανήκει στην εταιρεία «Huerta de Valdecar Banos», που διαθέτει κρατική άδεια για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ως «πρώτη ύλη» για φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα. Η εταιρεία όμως «μυριζόταν» και σε άλλες αγορές το χρήμα. Γι' αυτό καλλιεργούσε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία της κάνναβης, που προορίζεται για «ψυχαγωγική χρήση», όπως ονομάζεται η διακίνηση του ναρκωτικού κυρίως στη νεολαία. Συνολικά κατασχέθηκαν 135.000 φυτά κάνναβης, πολύ μεγάλης αξίας. Η εταιρεία κάλυπτε τις βρωμοδουλειές της πίσω από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς και άλλους σκοπούς, που όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, προβάλλεται ως ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο και ο κλάδος ως ιδιαίτερα «δυναμικός». Αποδεικνύεται έτσι αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ. Οτι οι νόμοι για τη βιομηχανική και την ιατρική κάνναβη δεν αναπαράγουν μόνο τη ναρκωκουλτούρα και φέρνουν πιο κοντά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης, αλλά κρύβουν από πίσω και το «τέλειο άλλοθι» για την καλλιέργεια κάνναβης ως ναρκωτικής ουσίας, και μάλιστα σε ποσότητες που δεν τις χωράει ο νους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1704 Πεθαίνει ο Αγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού.

1912 Γεννιέται ο Βρετανός φυσιολόγος Ρίτσαρντ Ντολ, που θεωρείται ο πιο σημαντικός επιδημιολόγος του 20ού αιώνα.

1914 Γεννιέται ο Αμερικανός βιολόγος Γιόνας Σαλκ, δημιουργός του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

1918 Η Εθνική Επιτροπή της Πράγας ανακηρύσσει την ίδρυση ανεξάρτητου τσεχοσλοβάκικου κράτους.

1922 Ο βασιλιάς της Ιταλίας διορίζει τον Μπ. Μουσολίνι πρωθυπουργό της χώρας.

1924 Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας - ΕΣΣΔ.

1939 Μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των κομμουνιστών σε μια σειρά πόλεις της κατεχόμενης από τους ναζί Τσεχοσλοβακίας.

1940 Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Ε. Γκράτσι, επιδίδει στον Ελληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βρετανία, απαιτούσε - ως «έμπρακτη απόδειξη» της ουδετερότητας της Ελλάδας - να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες). Η επίδοση του τελεσιγράφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c'est la guerre» (ώστε έχουμε πόλεμο), ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό πρέσβη. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε.

Η επιλογή στρατοπέδου στη νέα ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει δεν είχε να κάνει με τις ιδεολογικές συγγένειες της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας, αλλά με τα στρατηγικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και τους δεσμούς που είχε αναπτύξει με το βρετανικό κεφάλαιο. «Είμεθα ουδέτεροι», δήλωνε ο Μεταξάς σε δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» τον Μάη του 1940, «εφ' όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές, ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας... Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής άμυνας. Η Ελλάς είναι έτοιμη να συμμετάσχη στην άμυνα αυτή, που είναι και άμυνα της ιδίας ακεραιότητος».

Οπως αποδείχθηκε πάντως στην Κατοχή, η αστική τάξη της χώρας μας δεν είχε καμία διάθεση για ουσιαστική αντίσταση. Την αντίσταση την έκανε ο ίδιος ο λαός, μέσα από το ΕΑΜ και με μπροστάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

1940 Γεννιέται η λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.

1943 Πεθαίνει ο γλύπτης Κώστας Δημητριάδης.

1969 Δεκάδες χιλιάδες τρικ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜ κυκλοφόρησαν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με συνθήματα «1940 - 1969: Οχι στο φασισμό», «Κάτω η φασιστική χούντα», «Οχι στο φασισμό - λευτεριά στο λαό», «Λευτεριά στους δεσμώτες αγωνιστές».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ