Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... γραμμή

Αυτήν την πολιτική προσπαθούν να κρύψουν σαν ταχυδακτυλουργοί και όσοι μιλάνε για «αυξήσεις με αδιαφάνεια» και «ρήτρες αναπροσαρμογής, που γίνονται εργαλείο επαύξησης της κερδοφορίας και όχι απλά διασφάλισης των κερδών των εταιρειών»! Καλά δηλαδή τα κέρδη και η υπεράσπισή τους με κάθε λογής «δικλίδες» που φορτώνονται στους λαούς, αλλά όχι να γίνονται και «υπερβολές»! Ενώ με αφορμή τις κόντρες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της ΕΕ για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν λιγότερο χαμένοι, αναμασούν τους διαχωρισμούς ανάμεσα στον «ληστρικό βορρά» και στον «ριγμένο νότο», πίσω από τους οποίους κρύβουν τη στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που όλοι μαζί προωθούν και υπερασπίζονται. Το «γαϊτανάκι» αυτό ο λαός το έχει ζήσει και με άλλες αφορμές και έχει πλέον πείρα: Στη μάχη για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, χρειάζεται να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και να αναδειχθεί ότι η λύση δεν βρίσκεται στην καταδικασμένη από χέρι προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα - δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και οι λαϊκές ανάγκες - αλλά στον αγώνα για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει μόνο ένας ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας και στο πλαίσιο μιας κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με τον λαό στην εξουσία.

Πασαρέλα

«Εγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, σε συνεργασία με την ΟNEX». Αυτά υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στήνοντας πασαρέλα για τους επίδοξους «σωτήρες» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι κρίσιμες για τη χώρα υποδομές, παίρνοντας για προίκα μεγάλες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Το «σχέδιο εξυγίανσης», που αναφέρει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν είναι άλλο από αυτό που εφάρμοσε η ONEX στην εξαγορά των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου: «Κούρεμα» περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών κ.ά. Οσο για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων της Σύρου, πέρα από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν «μεταχρονολογημένη απόλυση» προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να γλιτώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ενός έτους, είναι όλοι εργολαβικοί, πληρώνονται με την ώρα και πάει λέγοντας. Πώς να μην χαίρονται λοιπόν «κοράκια»; Οσο για τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση στους κάθε λογής επενδυτές, η απάντηση είναι ότι «αυτά μας τα 'παν κι άλλοι», όταν για παράδειγμα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν να πωληθούν αρχικά στη γερμανική HDW και κατόπιν τον Λιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα. Η πείρα που αποκόμισε ο λαός είναι αποκαλυπτική και διδακτική, αφού προτεραιότητα της κάθε επένδυσης είναι το υψηλότερο κέρδος και όχι βέβαια οι όροι δουλειάς, η ασφάλεια, η εξασφάλιση όρων για τη λαϊκή ευημερία και η άμυνα της χώρας.

Τέλειο άλλοθι

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φυτεία κάνναβης στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια έκταση 12 στρεμμάτων στο Τολέδο της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη έκταση, που ισούται με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου, ανήκει στην εταιρεία «Huerta de Valdecar Banos», που διαθέτει κρατική άδεια για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ως «πρώτη ύλη» για φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα. Η εταιρεία όμως «μυριζόταν» και σε άλλες αγορές το χρήμα. Γι' αυτό καλλιεργούσε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία της κάνναβης, που προορίζεται για «ψυχαγωγική χρήση», όπως ονομάζεται η διακίνηση του ναρκωτικού κυρίως στη νεολαία. Συνολικά κατασχέθηκαν 135.000 φυτά κάνναβης, πολύ μεγάλης αξίας. Η εταιρεία κάλυπτε τις βρωμοδουλειές της πίσω από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς και άλλους σκοπούς, που όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, προβάλλεται ως ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο και ο κλάδος ως ιδιαίτερα «δυναμικός». Αποδεικνύεται έτσι αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ. Οτι οι νόμοι για τη βιομηχανική και την ιατρική κάνναβη δεν αναπαράγουν μόνο τη ναρκωκουλτούρα και φέρνουν πιο κοντά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης, αλλά κρύβουν από πίσω και το «τέλειο άλλοθι» για την καλλιέργεια κάνναβης ως ναρκωτικής ουσίας, και μάλιστα σε ποσότητες που δεν τις χωράει ο νους.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ