Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις του Πεκίνου για «σεισμικούς κινδύνους» από το «χαρτί Ταϊβάν»

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκαλούν οι ολοένα και πυκνότερες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊβάν (ουσιαστικά για την ντε φάκτο διεθνή αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους μέσα από τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς), με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σχετική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στην οποία αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός της Ταϊβάν από συναντήσεις του ΟΗΕ «υπονομεύει το σημαντικό έργο του Οργανισμού και των οργάνων του».

Χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, υποστήριξε ότι η αμερικανική δήλωση «παραβιάζει σοβαρά την αρχή της "μίας Κίνας", τους όρους των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας - ΗΠΑ» (παλιότερων διμερών συμφωνιών για την Ταϊβάν) αλλά και τους «βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις». Αναφέρθηκε σε γεγονότα που «δίνουν συνέχεια σε εξελίξεις στην κατεύθυνση της απόσχισης με την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"» και τα οποία «αποτελούν τη μεγαλύτερη αληθινή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», καταλήγοντας ότι «αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παίζουν το "χαρτί Ταϊβάν", αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα σεισμικούς κινδύνους στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, υπονομεύοντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά και βλάπτοντας ιδιαίτερα τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες «αναβάθμισης» της Ταϊβάν διευρύνονται. Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Γάλλο Ρ. Γκλούκσμαν, ενάντια στον οποίο το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο των αντεγκλήσεων Κίνας - Δύσης για τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάνγκ κ.λπ.

Αντιδρώντας στην επίσκεψη, η κινεζική αντιπροσωπεία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι «η αρχή της "μίας Κίνας" αποτελεί αρχή ενιαία αναγνωρισμένη στις διεθνείς σχέσεις» και προειδοποίησε πως η επίσκεψη «θα υπονομεύσει την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και στις επαφές που θα έχει στην Ευρώπη ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, ο οποίος αναμένεται στην Πράγα μετά από πρόσκληση της τσεχικής Γερουσίας - ο πρόεδρος της οποίας, εξάλλου, πέρυσι είχε επισκεφτεί κι αυτός την Ταϊπέι. Μίλησε για «κακόβουλες, προκλητικές ενέργειες (...) της Γερουσίας και ορισμένων στην Τσεχία» και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε με όλες τις απαραίτητες και νόμιμες αντιδράσεις». Δήλωσε ακόμα ο Λιζιάν πως «οι αρχές της Ταϊβάν πρέπει να έχουν κατά νου ότι η αναζήτηση της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" με εξωτερική στήριξη είναι καταδικασμένη να αποτύχει (...) Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηττηθεί η συνωμοσία για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».

Πάντως η εκπρόσωπος του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, Τζοάν Ου, είπε ότι ο Γου θα βρεθεί και στη Σλοβακία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει (μάλλον διαδικτυακά) και σε συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη με πρωτοβουλία της λεγόμενης «Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα», ενός ακόμα πολυμερούς σχήματος που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού Δύσης - Κίνας. Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναζητήσουμε πιο ενεργά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Απανωτές σύνοδοι διακρατικών σχημάτων στην Ασία

Στο μεταξύ, οι ανταγωνισμοί σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό παραμένουν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες και με τις απανωτές Συνόδους διακρατικών σχημάτων, όπως με τη Σύνοδο για την Ανατολική Ασία, όπου συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συνεχίζονται μια σειρά χωριστές συναντήσεις των 10 μελών της Ενωσης (υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη φορά η συνάντηση έγινε χωρίς εκπροσώπηση της χούντας της Μιανμάρ) με άλλες δυνάμεις (από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα μέχρι τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία). Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η είδηση ότι ASEAN και Αυστραλία συγκρότησαν «Στρατηγική Εταιρική Σχέση».

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που εκπροσώπησε το Πεκίνο στη συνάντηση ASEAN - Κίνας, τόνισε ότι «πρέπει να βαθύνουμε την οικονομική ολοκλήρωση. Να ενισχύσουμε τη δουλειά για τη Regional Comprehensive Economic Partnership» (Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση - δημιουργήθηκε επίσημα τον περσινό Νοέμβρη) και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημα μια κοινή μελέτη βιωσιμότητας ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν και άλλοι τομείς να ενταχθούν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας - ASEAN».

Να καταγραφεί τέλος ότι κατά την προχτεσινή του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ζήτησε από το Πεκίνο - σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας - μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της εμπορικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, ειδικά όσον αφορά τους όρους πρόσβασης της κάθε πλευράς στην αγορά της άλλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ