Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τη μέρα στην Πολωνία

Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε χτες την Πολωνία να καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ, επειδή η χώρα αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις «αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις», σε ένα ακόμα βήμα όξυνσης της αντιπαράθεσης και των παζαριών ΕΕ - Πολωνίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μη εφαρμογή της εντολής να σταματήσει το έργο του επίμαχου πειθαρχικού οργάνου για την τιμωρία των δικαστών, κάτι που είναι «ασύμβατο με τους κανόνες της ΕΕ για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος».

Το Δικαστήριο της ΕΕ αγνοεί το πολωνικό Σύνταγμα και το Συνταγματικό Δικαστήριο και υπερβαίνει τις εξουσίες του, δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Καλέτα, κάνοντας λόγο επίσης για «ένα περαιτέρω βήμα με στόχο να εμποδιστεί η Πολωνία από το να επηρεάσει τη μορφή του δικού της κράτους».

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14/7/2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της ΕΕ και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ενωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ