Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται λαϊκές κινητοποιήσεις, διεθνείς παρεμβάσεις και ανταγωνισμοί

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ ενάντια στο πραξικόπημα
Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ ενάντια στο πραξικόπημα
Με ενίσχυση του απεργιακού μετώπου και άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, ενάντια στο νέο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ παράλληλα εντείνονται εντός και εκτός της χώρας η ενδοαστική διαπάλη και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και παρεμβάσεις.

Στο Χαρτούμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Σουδάν συνεχίστηκαν χτες, για τρίτη μέρα, απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και στήσιμο οδοφραγμάτων ενάντια στις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής.

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καλούν σε γενική απεργία, κλείσιμο καταστημάτων και άλλες κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία (Sudapet) δήλωσαν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Σε γενική απεργία κατά του πραξικοπήματος καλούν, μεταξύ άλλων, η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών, οι Ενώσεις γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων κ.ά., με τους γιατρούς να αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ομάδα επιτροπών γειτονιών στο Χαρτούμ ανακοίνωσε πρόγραμμα νέων αποκλεισμών δρόμων και διαδηλώσεων, ενώ για το Σάββατο προγραμματίζουν «πορεία εκατομμυρίων».

Φανερή η ιμπεριαλιστική κόντρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, εντείνονται και οι διεθνείς διεργασίες και παρεμβάσεις.

Η Αφρικανική Ενωση ανέστειλε χτες τη συμμετοχή του Σουδάν σε όλες τις δραστηριότητές της «μέχρι την αποτελεσματική αποκατάσταση της, υπό την ηγεσία των πολιτικών, μεταβατικής αρχής». Σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει σθεναρά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό (...) και τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης και απορρίπτει πλήρως την αντισυνταγματική αλλαγή της κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «αντίθετη με τις αξίες και τους δημοκρατικούς κανόνες της Αφρικανικής Ενωσης». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού, Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος αφού συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας από τους πραξικοπηματίες αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης. Η Αφρικανική Ενωση ζητά την «πλήρη και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, περιλαμβανομένων των υπουργών και άλλων πολιτικών αξιωματούχων».

Ο Α. Χάμντοκ, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι αφέθηκε ελεύθερος, καλώντας και αυτός τον σουδανικό στρατό «να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς ηγέτες που κρατά και να εγγυηθεί την ασφάλειά τους». Ο Μπλίνκεν έκανε επίσης λόγο για αύξηση των «διεθνών φωνών» που καταδικάζουν το πραξικόπημα και «υποστηρίζουν τις εκκλήσεις του σουδανικού λαού για πολιτική ηγεσία, δημοκρατία και ειρήνη».

Αποτυπώνοντας, βέβαια, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω και από τις εξελίξεις στο Σουδάν, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη, υπήρξε συμφωνία μόνο για την «ανησυχία» για τις εξελίξεις και όχι γύρω από μια καταδίκη του πραξικοπήματος. «Εναπόκειται στον σουδανικό λαό να αποφασίσει αν υπάρχει ή όχι πραξικόπημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, επιβεβαιώνοντας τα συγκρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ - Ρωσίας στην περιοχή... Σύμφωνα με διπλωμάτες, τα παζάρια για μια κοινή ανακοίνωση θα συνεχίζονταν και χτες.

Την ίδια ώρα, στο Χαρτούμ, οι πρεσβείες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και μεμονωμένων χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση πολιτικών που τέθηκαν υπό κράτηση και την έναρξη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στον στρατό και εκπροσώπους των πολιτικών.

Ο δε Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, σε δήλωσή του ανέφερε πως το πραξικόπημα είναι «καταστροφική εξέλιξη για τις προσπάθειες επανένταξης του Σουδάν στη διεθνή κοινότητα μετά από 30 χρόνια απομόνωσης».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες αναφέρεται πως συμπεριλαμβάνονται ο Ισμαήλ αλ Ταζ, ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών (που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που οδήγησαν τον Απρίλη του 2019 στην ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου Μπασίρ), ο Σεντίκ αλ Σαντίκ αλ Μαχντί (ηγετικό στέλεχος του κόμματος ΟΥΜΑ και αδελφός της υπουργού Εξωτερικών, Μαριάμ αλ Μαχντί) και ο Χάλιντ αλ Σιλάικ (πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Μέσων Ενημέρωσης).

Σημειώνεται, τέλος, σε μια ακόμα ένδειξη των ενδοαστικών ανταγωνισμών στο Σουδάν, ότι ορισμένοι πρέσβεις της χώρας, όπως αυτοί σε Ελβετία και Γαλλία, διαχώρισαν τη θέση τους από το πραξικόπημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ