Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ αναζητούν νέες στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικές χώρες

Τις κινήσεις που εντείνουν οι ΗΠΑ για την αναπροσαρμογή της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Κεντρική Ασία, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τις ισορροπίες στον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αρχίσει να διεξάγει από το εξωτερικό εναέριες επιχειρήσεις παρακολούθησης τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν. Με φόντο τη συζήτηση για την ανάγκη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων Αφγανών συνεργάστηκαν μαζί τους στην επέμβαση στη χώρα, ο Οστιν είπε πως «πιέζουμε από την πλευρά μας όσο μπορούμε για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια στιγμή, ο Οστιν δήλωσε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι η δυνατότητα να μειώσουμε τις αποστάσεις στο μέλλον, σταθμεύοντας κάποιες δυνάμεις μας σε γειτονικές χώρες», τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι τυχαίες οι επαφές που είχαν όλο τον τελευταίο καιρό με αξιωματούχους διαφόρων χωρών της περιοχής (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν κ.ά.) τόσο ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν όσο και ο ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Σε «στενές και καλές σχέσεις» με την Τουρκία προσδοκούν οι Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν τοποθετήθηκαν για το ενδεχόμενο που εξετάζεται στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας κομβικούς ρόλους όπως η «ασφάλεια» του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Η Τουρκία συμμετείχε στη ΝΑΤΟική αποστολή την τελευταία 20ετία και έτσι πρέπει να αποχωρήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία υπογράψαμε με τις ΗΠΑ την 28η Φλεβάρη 2020», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, προσθέτοντας πάντως ότι «η Τουρκία αποτελεί μια σπουδαία ισλαμική χώρα. Το Αφγανιστάν είχε ιστορικές σχέσεις μαζί της. Ελπίζουμε να έχουμε στενές και καλές σχέσεις με τους Τούρκους όταν μια νέα ισλαμική κυβέρνηση εγκαθιδρυθεί στη χώρα στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, και η Κίνα εντείνει τις δικές της προσπάθειες στερέωσης και διεύρυνσης συμμαχιών στην περιοχή, μελετώντας την αναβάθμιση και της στρατιωτικής της παρουσίας. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους ομολόγους του από Αφγανιστάν και Πακιστάν ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι μίλησε για τις «νέες προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν «η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν και την περιοχή» αλλά και για τον «αντίκτυπο που έχει η επιτάχυνση της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν για την ειρήνη και τη διαδικασία συμφιλίωσης».

Στο μεταξύ, τις τελευταίες βδομάδες έχουν αυξηθεί οι πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε όλο το Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να ανακτούν τον έλεγχο σε αρκετά εδάφη αλλά και το «Ισλαμικό Κράτος» να διευρύνει επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εξέλιξη που επίσης αξιοποιείται στα «αντιτρομοκρατικά» σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για την παρέμβαση της «επόμενης μέρας» στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org