Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ, διεύρυνση των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στην απένταξη ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενώ αναμένεται το σχετικό πόρισμα Επιτροπής που συστάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση υλοποίησης κατευθύνσεων της ΕΕ και με στόχο τη μείωση του ποσοστού εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της χώρας που λαμβάνουν το επίδομα κατά 32%, όπως είχε αναφερθεί σε υπόμνημα τριών μελών της Επιτροπής.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με την γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαιτώντας όχι μόνο να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί αλλά και να αποκτήσουν κι άλλες ειδικότητες το δικαίωμα λήψης του επιδόματος, να διευρυνθεί η λίστα των ΒΑΕ. Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο ενώ απέρριψε την πρόταση επέκτασης του αριθμού των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος.

Ο Σ. Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συνάντησης κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση των ΒΑΕ. Κάλεσε ακόμα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο Περιστέρι (σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο Δημόσιο το επίδομα λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, οι κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνονται στο σύνολό τους και στη λίστα των ΒΑΕ. Το ποιο θα είναι το πόρισμα της Επιτροπής και το ποιες ειδικότητες θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα θα έχει άμεση επίπτωση στον ίδιο τον θεσμό των ΒΑΕ. Η ειδικότητα ή το επάγγελμα που δεν θα περιλαμβάνονται στην πρόταση, αποκλείονται εξ ορισμού και από τη δυνατότητα να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Ουσιαστικά η μείωση των δικαιούχων του επιδόματος οδηγεί σε νέο χτύπημα στον θεσμό, ενώ από την άλλη η ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ δεν αφορά μόνο ένα επίδομα αλλά στην αναγνώριση ότι σε αυτούς τους χώρους εργασίας υπάρχει αυξημένη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Αυτό, με τη σειρά του, αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που αντισταθμίζουν τη φθορά της υγείας, όπως υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη κατά 5 έτη νωρίτερα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ