Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδικα ψάχνουν

«Οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις, όπως γινόταν τις περασμένες δεκαετίες. Παράλληλα, αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι ο Ινδο-Ειρηνικός, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία φανερώνει. Ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή, κάτι που υποδηλώνει, αν μη τι άλλο, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στη συνέντευξή του στο «Βήμα», καλώντας τον λαό να πανηγυρίσει, επειδή οι Αμερικανοί μάς ...ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συμμάχους τους και μας κάνουν τη χάρη να διευρύνουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα! Και μόνο οι αναφορές αυτές του υπουργού πρέπει να σημάνουν καμπανάκι κινδύνου για τον λαό. Σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κυβερνήσεων, το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ ενισχύεται και παράλληλα αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας μας ως πολεμικού ορμητηρίου στο έδαφος της Ευρώπης. Με απλά λόγια, ο λαός μας μπαίνει βαθύτερα στο στόμα του λύκου, τόσο με την ελληνογαλλική συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από λίγες μέρες όσο και με την ελληνοαμερικανική που θα υπογραφτεί αύριο Πέμπτη. Αδικα ψάχνει όμως η κυβέρνηση για χειροκροτητές αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Ο λαός δεν θα της κάνει τη χάρη. Θα κλιμακώσει τη δράση του ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, απαιτώντας να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Καπνός

Η κυβέρνηση παριστάνει τον χουβαρντά με τις επιδοτήσεις στην Ενέργεια και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν όμως ο λογαριασμός φτάσει στο «διά ταύτα», αποκαλύπτεται και με το παραπάνω ότι η «στήριξη» που υπόσχεται στα λαϊκά νοικοκυριά είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το κράτος θα διαθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις πάνω στην τιμή του ρεύματος και του πετρελαίου για να ανακουφίσει τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ίδιοι υπολογίζουν όμως ότι οι αυξήσεις στην Ενέργεια και στα καύσιμα θα επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά 1,3 δισ. ευρώ κάθε μήνα! Που σημαίνει ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα, οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης θα έχουν γίνει καπνός και ότι 800 εκατ. ευρώ θα έχουν φορεθεί «καπέλο» στον λαό. Σ' αυτά βέβαια δεν υπολογίζονται οι ανατιμήσεις και στα άλλα βασικά αγαθά, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβρη ακόμα και στο 100% σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Και βέβαια, ούτε σκέψη για κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων που κάνουν αβάσταχτο το κόστος βασικών αγαθών. Το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται ξανά με αφορμή τις ανατιμήσεις: Ο λαός πληρώνει την ανάπτυξη, όπως πληρώνει και την κρίση, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Κι όπως αποδεικνύεται, το κεφάλαιο και τα κόμματά του έχουν πολλούς τρόπους για να του φορτώνουν τον λογαριασμό.

Λειαίνουν...

Στην ομιλία του στη Βουλή για την Ελληνογαλλική Συμφωνία, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Σαχέλ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «εκεί ήδη βρίσκονται στρατεύματα 8 ευρωπαϊκών χωρών». Για να καλλιεργήσει εφησυχασμό και να «ξεπλύνει» την επέμβαση, πρόσθεσε ότι η βασική επιχείρηση στην περιοχή είναι η «Barkhane», στο πλαίσιο της οποίας οι Γάλλοι έχουν αναπτύξει 5.000 μάχιμους στρατιώτες, ενώ η ελληνική δύναμη θα ενταχθεί στην «Task Force Tacuba», μαζί με δυνάμεις από το Βέλγιο, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Σουηδία κ.ά., που παρέχουν υποστήριξη και δεν εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις. Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός; Οτι η Takuba είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «Barkhane», όπως αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι δυνάμεις της πήραν μέρος - από κοινού με Γάλλους και Νιγηριανούς - σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στην ευρύτερη Σαχάρα. Υπάρχουν εξάλλου και αναφορές ότι το σουηδικό της τμήμα ενεπλάκη πολλές φορές σε συμπλοκές και προσχεδιασμένες επιχειρήσεις, όπου του ανατέθηκε ενεργός ρόλος.

... τις γωνίες

Για να λειάνουν αυτές τις γωνίες, εδώ και καιρό, στο υπουργείο Αμυνας διατείνονται ότι οι ελληνικές δυνάμεις που θα σταλούν εκεί θα εκτελούν υπηρεσίες προστασίας στρατοπέδου στις βάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις τοποθεσίες Menaka και Gao. Δεν λένε όμως ότι η βάση στη Menaka δέχτηκε επίθεση με πυραύλους και βλήματα τον Σεπτέμβρη του 2018, πράγμα αυτονόητο, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελεί στρατιωτική βάση σε εμπόλεμη περιοχή. Ακόμα όμως κι αν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, τι δουλειά έχουν τόσα χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα, να αναλαμβάνουν ρόλο «τοποτηρητή» σε βάρος άλλων λαών, με την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ; Τι σχέση έχουν τέτοιες βρώμικες αποστολές με την άμυνα της χώρας; Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, η αλήθεια δεν κρύβεται: Η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι κρίκος στη βαθύτερη εμπλοκή, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βάζει σε κίνδυνο τον λαό, είτε με αμερικανοΝΑΤΟικό είτε με «ευρωπαϊκό» καπέλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο σοβιέτ των εργατών.

1912 Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1923 Η Αγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκίας.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Ενώ ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε τους πανηγυρισμούς από την προηγούμενη μέρα για την Απελευθέρωση, στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες εναντίον των Γερμανών για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Στην ηρωική και νικηφόρα για τον ΕΛΑΣ Μάχη της Ηλεκτρικής έχασαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος). Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατόπιν στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Τάσσος δούλεψε στην Επιτροπή Διαφώτισης της ΚΟΑ με καθοδηγήτρια την Ηλέκτρα Αποστόλου. Η προσφορά του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο ήταν μεγάλη, ενώ συμμετείχε και στο σημαντικότερο έντυπο του οργανωμένου αγώνα, το λεύκωμα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που κυκλοφόρησε στις 25 Μάρτη 1943. Το 1944 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση στην οποία συμμετείχαν οι εικαστικοί του ΕΑΜ και φυλακίστηκε για 40 μέρες στις Φυλακές Αβέρωφ μαζί με τους Κεφαλληνό, Κορογιαννάκη και Κανά. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή στην καλλιτεχνική δημιουργία του Τάσσου αποτελεί η εικονογράφηση των εξώφυλλων των δίσκων της Σωτηρίας Μπέλλου. Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας και φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας καταγράφοντας γεγονότα που τον συγκλόνισαν. Το 1978 με αφορμή τη σύγκληση του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ - του πρώτου νόμιμου μετά το 1945 - ο Τάσσος κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρακτική» του.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στον Νότιο Ειρηνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ