Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μεγάλη ζημιά στην παραγωγή ελιάς καλαμών από χαλαζόπτωση

Νέο οξυμένο πρόβλημα μετά την ακαρπία, τη χαμηλή τιμή και το αυξημένο κόστος παραγωγής

Σοβαρά προβλήματα σε εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, και πιο συγκεκριμένα σε Σταμνά, Αγγελόκαστρο και Λυσιμάχεια, προκάλεσε η τελευταία έντονη χαλαζόπτωση.

Οπως τονίζεται από παραγωγούς, η ζημιά αγγίζει τα 2.000 στρέμματα καλλιεργειών ελιάς καλαμών και τα δέντρα που έχουν χτυπηθεί υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες. Πρόκειται για πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε αυτό της ακαρπίας που είχε πλήξει τους αγρότες το προηγούμενο διάστημα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη και τον Ιούνη.

«Το χαλάζι έρχεται να αποτελειώσει τον όποιο καρπό είχε παραμείνει στα δέντρα», τόνισε στον «Ριζοσπάστη» ο παραγωγός Γιώργος Πλαστήρας, από το Αγγελόκαστρο, επισημαίνοντας: «Ακόμα και όσα ελαιόδεντρα δεν είχαν χτυπηθεί από την ακαρπία, σήμερα για τους ιδιοκτήτες τους η ζημιά είναι μεγάλη, εφόσον θα πρέπει να περισυλλέξουν απ' αυτά όσες ελιές απέμειναν και δεν έχουν χαλάσει από το χαλάζι».

Εξήγησε πως αν ανά στρέμμα υπάρχουν 20 ελαιόδεντρα (και περισσότερα σε ορισμένες περιπτώσεις), τα προβλήματα, μετά το τελευταίο χαλάζι, κατά μ.ο., μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα 40.000 δέντρα.

Εκτιμάται ότι η ζημιά για ορισμένες εκτάσεις, ανάλογα και την περιοχή, αγγίζει το 70%-80% της παραγωγής της ποικιλίας καλαμών, ενώ σε πολλά δέντρα δεν απέμεινε πλέον καρπός για συλλογή, που ξεκινά στα τέλη του μήνα. Αποτέλεσμα είναι να ελοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν εντελώς χωρίς εισόδημα παραγωγοί που στηρίζουν το εισόδημά τους στη βρώσιμη ελιά καλαμών.

Αυτό, σε συνδυασμό, επίσης, με την πολύ χαμηλή τιμή που είχε το προϊόν τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και με την αύξηση του κόστους παραγωγής, δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα.

Το θέμα απασχόλησε την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας που προγραμματίζει περιοδείες στις περιοχές αυτές, ενώ άμεσα διεκδικεί 100% αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες παραγωγούς και έγκαιρη καταβολή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ