Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Ξηλώνει» το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών

Ανακοίνωση - καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση του «ξηλώματος» του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με φανερή την προοπτική της οριστικής κατάργησης, κάνει η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, δρομολογείται η περικοπή του επιδόματος στους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα, στις διευθύντριες και τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του επιδόματος έχει ήδη ανοίξει, καθώς αυτή προβλέπεται (άρθρο 18 του Ν. 4354/2015) στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης» με την «ευρωπαϊκή νομοθεσία», μετά τις 31/12/2017. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση βάζει «χέρι» στο επίδομα σταδιακά, περιορίζοντας τους δικαιούχους του, ξεκινώντας από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το επίδομα χορηγείται με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του «προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του». Το υπουργείο Οικονομικών, σε απαντητικό του έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, αποφαίνεται ότι η διευθύντρια και οι τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, δεν δικαιούνται το επίδομα «διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», στην πρώτη περίπτωση γιατί ασκούν «διοικητικό έργο» και στη δεύτερη γιατί δεν εργάζονται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Η κατάργηση του επιδόματος θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον κουτσουρεμένο μισθό των εργαζομένων, ωστόσο η Πανελλαδική Γραμματεία τονίζει ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται στις μισθολογικές απώλειες. «Η κυβέρνηση που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, που αύξησε το χρόνο έκθεσης των υγειονομικών στους επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες, καταργεί το πενιχρό ανθυγιεινό επίδομα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψαλιδίσει!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Προσθέτει, μάλιστα, πως τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες στον κλάδο αυξάνονται: «Η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) δεν παίρνει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. Αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών στον κλάδο, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει, μετατρέποντάς τον σε "άδειο πουκάμισο" και για τους κλάδους που ισχύει».

Το πλαίσιο πάλης

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Να μην καταργηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να μην περικοπεί σε κανένα. Να επεκταθεί και στους εργαζόμενους ειδικοτήτων που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες και σήμερα δεν το παίρνουν (π.χ. γιατροί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές).
  • Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ σε 6ωρο/5θήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών νόμων.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργολαβικών και των εργαζομένων με συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και σύγχρονη Υγεία και Πρόνοια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ