Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυνατό σωματείο - όπλο στον αγώνα για τη ζωή μας

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

«

Στον αγώνα για τη ζωή μας, δυνατό σωματείο η απάντηση μας!»: Με το κάλεσμα αυτό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου, μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του, αλλά στον καθημερινό αγώνα για τους μισθούς, το ωράριο, τα εργασιακά δικαιώματα, στην πάλη για να μείνει στα χαρτιά ο αντεργατικός νόμος. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

«Η συνέλευση είναι το βήμα για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματά μας, να σμίξουν οι κοινές μας αγωνίες, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις», τονίζει ο Σύλλογος. Σε μια περίοδο που, δίπλα σε εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δίνει τη μάχη για να βρεθούν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στον πρόσφατο αλλά και σε όλους τους παλιότερους αντεργατικούς νόμους, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση, με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που θα ξεδιπλωθεί στο πλαίσιό της, με τη συμβολή τους στη δράση του.

Ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου να περάσουν στην αντεπίθεση και να αντιπαλέψουν το εργασιακό τοπίο που έχουν διαμορφώσει σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και καταστήματα τα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων: Οι ατομικές συμβάσεις που επιβάλλουν «ευέλικτη» και 6ημερη εργασία, εφαρμόζοντας στην πράξη τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αποτελούν καθεστώς. Το ωράριο συνεχώς διευρύνεται, οι απλήρωτες υπερωρίες δίνουν και παίρνουν. Το «σπαστό» ωράριο αναγκάζει τους εργαζόμενους να βρίσκονται από το πρωί μέχρι το βράδυ «στο πόδι». Στο κέντρο της Αθήνας και σε μια σειρά περιοχές της Αττικής οι εμποροϋπάλληλοι μετράνε στα δάχτυλα των χεριών τις λιγοστές Κυριακές του έτους κατά τις οποίες δεν προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων.


Στο παραπάνω φόντο, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε σταθερό ωράριο εργασίας, λιγότερες ώρες εργασίας με την κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, την επαναφορά και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση των "σπαστών"». Τη στιγμή που η ακρίβεια «ροκανίζει» τους μισθούς και αποκαλύπτει ότι δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, τονίζει την ανάγκη να τεθεί στο προσκήνιο το αίτημα για «την επαναφορά της κλαδικής σύμβασής μας, η οποία καθορίζει τον μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο για όλους».

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη δράση

Ο απολογισμός δράσης του Συλλόγου για το προηγούμενο διάστημα είναι πλούσιος και περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλίες, οι οποίες έφεραν στο φως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα αιτήματά τους.

Με μέρες δράσης, συνεντεύξεις Τύπου, παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, ο Σύλλογος έδωσε φωνή στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, στους εμποροϋπαλλήλους, που αντιμετώπισαν το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων, τη μείωση του ωραρίου και του μισθού, την απόλυση και την ανεργία. Με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ανέδειξε τα προκλητικά ψέματα με τα οποία η κυβέρνηση διαφήμιζε τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την «ευελιξία» σαν μέτρο υπέρ των εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων λάστιχο.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζει τον αγώνα και τη δράση του, καθώς τα παραπάνω μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. «Οι εκατοντάδες συνάδελφοι που απευθύνθηκαν στο σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα, για να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν μέσα στα κάτεργα όπου εργάζονται και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχουμε σωματείο που παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, διεκδικεί με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, σε αντίθεση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε όταν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά, όταν το σωματείο με τα μέλη του είναι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα περάσει ο εξαναγκασμός σε βάρος του εργαζόμενου - χρονίως πάσχοντος(2023-10-18 00:00:00.0)
Απεργούμε και λέμε «όχι» στη ζωή - λάστιχο(2022-11-24 00:00:00.0)
Νέα διαμαρτυρία χτες ενάντια στην απόλυση στα «Praktiker»(2021-10-07 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα(2021-05-04 00:00:00.0)
Να καταργηθεί η αντεργατική διάταξη για το διακεκομμένο ωράριο(2019-05-10 00:00:00.0)
Επίσχεση στο σούπερ μάρκετ "Καράογλου"(1999-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ