Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Απαίτησαν άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης για να σταθούν όρθιοι

Συγκέντρωση χτες στην Αθήνα από την ΟΒΣΑ και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με αστυνομοκρατία και απαγορεύσεις απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα

Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης και στήριξης του εισοδήματός τους απαίτησαν χτες με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Ανάπτυξης, διαδήλωσαν τα δίκαια αιτήματά τους και την απόφασή τους να παλέψουν για την ικανοποίησή τους μέσα από τις γραμμές των σωματείων τους.

Απέναντί τους βρέθηκε ξανά η κυβέρνηση, που με εντολή της η αστυνομία τους απαγόρευσε να κατευθυνθούν στη Βουλή, προκειμένου να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, μόλις τα μπλοκ βγήκαν στον δρόμο, η αστυνομία επιδίωξε να «περιφράξει» την πορεία με δυνάμεις της ομάδας «ΟΔΟΣ». Παρά την απαίτηση να αποσυρθούν για να ξεκινήσει η πορεία, η αστυνομία επέμεινε στην απαράδεκτη και προκλητική στάση της. Ετσι, αλλάζοντας το δρομολόγιο, η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τα Σωματεία να ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται να γίνεται η διαμαρτυρία τους με τη «συνοδεία» της αστυνομίας. Η κινητοποίηση έφτασε τελικά έξω από το υπουργείο, δυναμώνοντας τα συνθήματα για τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και παράλληλα καταγγέλλοντας την καταστολή και την αστυνομοκρατία με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, βάζει λουκέτο σε κάθε μαγαζί», κατήγγειλαν. «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», απαίτησαν.


Τη ...δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, στους μεγαλεμπόρους ότι θα τηρήσει τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Θανάσης Καλαμπαλίκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. «Τους λέμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους, πιο πολλούς, πιο αποφασισμένους. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα. Είμαστε εδώ να φωνάζουμε για το δίκαιο των αναγκών μας και των αιτημάτων μας. Αυτοί που δεν παίρνουν μέτρα για το εισόδημα και τη ζωή μας είναι οι ίδιοι που μας φέρνουν συνοδεία την αστυνομία», σημείωσε.

Η οργάνωση της κινητοποίησης είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων των αυτοαπασχολούμενων, στην οποία αναδείχθηκε η ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα από το καθημερινό χτύπημα του εισοδήματος, τα χρέη που συσσωρεύονται, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας»

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Τον στραγγαλισμό του εισοδήματος των επαγγελματιών από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στα τιμολόγια της Ενέργειας, στα εργαλεία, συνόψισε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ). «Οταν ο συνάδελφος επιπλοποιός ψωνίζει τη 18άρα σήμερα, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο, 125 ευρώ από 65 ευρώ, που την αγόραζε πριν, μειώνεται ή όχι το όποιο περιθώριο κέρδους τού έχει απομείνει; Πόσο του επιτρέπει η ένταση της μονοπώλησης στον κλάδο να αυξήσει την τιμή του προϊόντος που παράγει;», αναρωτήθηκε. Μεταφέροντας την πείρα από τη συζήτηση που άνοιξε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα με επίκεντρο την ασθένεια και τα ατυχήματα, καταγγέλλοντας την πολιτική που αναγκάζει τους επαγγελματίες να δουλεύουν όντας άρρωστοι και τραυματίες, ανέδειξε πως ανάμεσα στα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την Ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων, ξεχωρίζει η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας. Μάλιστα, συνεχίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες της, η Ομοσπονδία οργανώνει σχετική ημερίδα στις 13 Νοέμβρη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης
Στο υπουργείο Ανάπτυξης
Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας απηύθυνε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αυγίκος. Η «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε, για τον μικρέμπορο σημαίνει «μια από τα ίδια», καθώς ο τζίρος κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου κάλεσε τους μικροεπαγγελματίες της Αθήνας να ενισχύσουν τον συνδικαλιστικό τους φορέα που «μπήκε μπροστά στις διεκδικήσεις», απαίτησε και κέρδισε απαλλαγές και μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ανέπτυξε δράση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στο μετερίζι του αγώνα.

Τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρών επαγγελματιών στην εστίαση μετέφερε ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας. Εκτός από την προκλητική στάση της κυβέρνησης, επισήμανε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που αρνούνται τη μείωση των τελών, προκειμένου να δοθεί μια «ανάσα» στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τον τραγέλαφο των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση για την πανδημία. «Σε όλους αυτούς και στην πολιτική τους απαντάμε με τη σημερινή συγκέντρωση», τόνισε και κάλεσε σε οργάνωση στις Ενώσεις και τους Συλλόγους. «Οι μικροί επαγγελματίες είμαστε χιλιάδες. Αν ενωθούμε, το μόνο λουκέτο που θα μπει θα είναι αυτό στα γραφεία της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ», κατέληξε.

Στο όνομα της ανταγωνιστικής και ελεύθερης αγοράς τσακίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα

Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον νέο γύρο φοροεπίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, όπως αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, σχολίασε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μιλώντας στη συγκέντρωση. Υπενθύμισε παράλληλα τις πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στο πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης «μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται», δηλαδή μόνο αν τις εξαγοράσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Απροκάλυπτα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους δεν χωράνε στην ανάπτυξη που διαφημίζουν», τόνισε και πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγουμένων: «Μνημόνια, χαράτσια, φοροληστεία, νόμοι για κατασχέσεις, όλα αυτά τα βαρίδια είναι και σήμερα εδώ, παρά τους πανηγυρισμούς για την είσοδο στην ανάπτυξη, ο ένας έχτιζε πάνω στα πεπραγμένα του προηγούμενου. Το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημείωσε.

«Για τις λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχει φράγκο. Λεφτά υπάρχουν μόνο για νέα κέρδη των μονοπωλίων. Εκεί πηγαίνουν όλες οι χρηματοδοτήσεις των δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο οι αναπτυξιακοί νόμοι. Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Περισσότερη ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά, που στο όνομά της στενάζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα», κατήγγειλε.

Υπογραμμίζοντας τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων, ο Θ. Καλαμπαλίκης επισήμανε ότι πλέον κλονίζεται το σύνολο των αναγκών διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. «Πώς θα βγουν οι πληρωμές σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές, εφορία; Πώς θα πληρωθούν τα φροντιστήρια των παιδιών μας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγούμε τσίμα τσίμα. Το άγχος, τα χρέη, το κυνήγι να "βγει" ο μήνας και η ανασφάλεια είναι σταθερά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μην μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και προβάλλουν σαν θηλιά για χιλιάδες συναδέλφους».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τόνισε την ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες να υψώσουν «τείχος αντίστασης» και να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες τους. «Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην Αττική πρέπει και μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Φτάνει πια με τη λεηλασία του εισοδήματος και της ζωής μας. Στις κυβερνήσεις και στα μονοπώλια που υπηρετούν χρειάζεται να απαντήσουν μαζικά, αγωνιστικά και οργανωμένα οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που υποφέρουν. Δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, βήμα πίσω από τις ανάγκες μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκουν να κρατούν την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο, ενώ πηγαινοέρχονται από υπουργείο σε υπουργείο: «Καμιά συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει "υπηρέτης δυο αφεντάδων", σχολίασε. `Η θα υπηρετεί τα συμφέροντα μιας ομάδας μεσαίων επιχειρήσεων με αναπτυξιακές προοπτικές και μερίδιο στη μονοπώληση ή θα υπηρετεί την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνουν τα σπασμένα της μονοπώλησης και των αντιλαϊκών πολιτικών. Εμείς είμαστε με τους δεύτερους, για αυτό είμαστε σήμερα εδώ».

«Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση. Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο», τόνισε. «Βάζουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», υπογράμμισε και κάλεσε τα σωματεία να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε τοπικό και κλαδικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ