...αποκομμένες από την απουσία όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας λαού και νεολαίας
Η συζήτηση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων γύρω από τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς των παιδιών βρίσκονται στο επίκεντρο στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, την ίδια ώρα που παραμένουν αθωράκιστα τα δημόσια συστήματα Υγείας και δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.α.
Στις ΗΠΑ, η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την περασμένη Παρασκευή, καταψήφισε την έγκριση της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων (του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech») στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναγγείλει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για όλο τον πληθυσμό, 8 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ενέκρινε η FDA.
Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού (με ψήφους 16 κατά και 2 υπέρ), εκφράζοντας προβληματισμό για την απουσία επαρκών επιστημονικών δεδομένων, καθώς και ανησυχία για κινδύνους εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε εφήβους και νεαρούς άνδρες.
Οι Αμερικανοί ειδικοί έκριναν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για μια περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τις ευάλωτες ομάδες. Το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν αντίστοιχα τα εμβόλια «Moderna» και «Johnson&Johnson».
Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA συνήθως τις ακολουθεί και στις αρχές αυτής της βδομάδας αναμένεται η σχετική απόφαση.
Το φθινόπωρο αναμένεται επίσης στις ΗΠΑ απόφαση για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά 5 έως 11 ετών, με στόχο την «ασφαλή λειτουργία των σχολείων», την ώρα που εκατομμύρια μαθητές παραμένουν «ανοχύρωτοι», χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης.
Χτες η γερμανική εταιρεία «BioNTech» ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει με την «Pfizer» είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, σχετική κλινική έρευνα έδειξε ότι τόσο η ανοσολογική αντίδραση όσο και οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι παρόμοιες με αυτές της ηλικιακής ομάδας 16-25 ετών. Στα παιδιά 5-11 ετών χορηγήθηκε ωστόσο το 1/3 της δόσης, ενώ μεταξύ των δύο δόσεων μεσολάβησε διάστημα τριών βδομάδων.
Τα δεδομένα της κλινικής έρευνας θα υποβληθούν το συντομότερο δυνατό στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στην αμερικανική υπηρεσία FDA. Εως το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών για τις ηλικίες 2-5 ετών και 6 μηνών - 2 ετών.
Στο μεταξύ, η Βρετανία ξεκινά τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, αρχικά με μία δόση του εμβολίου «Pfizer»/«BioNTech». Η σχετική απόφαση προωθούνταν επίμονα από τη βρετανική κυβέρνηση στο όνομα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Ετσι οι τέσσερις επικεφαλής ιατρικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας παρέκαμψαν τη γνωμοδότηση της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία στις αρχές του μήνα είχε διαπιστώσει πολύ μικρό «περιθώριο οφέλους» για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.