Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Καμπότζης
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Καμπότζης
Η Κίνα εντείνει προσπάθειες εδραίωσης συμμαχιών σε μια περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ ενισχύουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως επιβεβαιώνει και η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σε Ασία - Ειρηνικό.

Μετά από επίσημες επαφές που είχε στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στο Βιετνάμ, βρέθηκε στην Καμπότζη, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν συναντήσεις σε Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.

Στο Ανόι (από όπου θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κ. Χάρις σημείωνε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την πίεση, πραγματικά, προς το Πεκίνο») ο Γουάνγκ μετέφερε την επιθυμία της Κίνας «να δώσουμε τα χέρια για να διατηρήσουμε την ορμή της υγιούς, σταθερής και περιεκτικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζοντας αλλαγές που εμφανίζονται σπάνια, στη διάρκεια ενός αιώνα, οι δύο πλευρές πρέπει να εστιάσουν στις κοινές τους πεποιθήσεις». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πεκίνου, ο Γουάνγκ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα περιθώρια «να αναπτύξουμε περαιτέρω» τη διασύνδεση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» και βιετναμέζικων επενδυτικών σχεδιασμών (π.χ. Σχέδιο «Δύο Διαδρόμων και ενός Οικονομικού Κύκλου») «για αμοιβαία οφέλη και αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους». Αναφερόμενος στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου Πεκίνο και Ανόι έχουν εδαφικές διαφορές, υποστήριξε ότι «οι δύο πλευρές θα έπρεπε, με βάση τη συναίνεση που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγεσιών, να λύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που μπορεί να περιπλέξουν ή να κλιμακώσουν την κατάσταση».

Ο δε Βιετναμέζος ΥΠΕΞ, Παμ Μπιν Μιν, δήλωσε ότι η χώρα του πάντα απέδιδε μεγάλη σημασία στην «ανάπτυξη σταθερών σχέσεων με την Κίνα» και εκτιμά τον «σημαντικό ρόλο που η Κίνα παίζει στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις». Μεταξύ άλλων, εξέφρασε προσδοκίες για διατήρηση της «ομαλής ροής στις αλυσίδες προμηθειών και παραγωγής στην περιφέρεια». Για τη ΝΚΘ εξέφρασε την ελπίδα για «διαχείριση των διαφορών με αυτοσυγκράτηση».

Στην Καμπότζη (όπου προ μηνών η αναπληρώτρια Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν είχε επικρίνει την ανάπτυξη κινεζικών στρατιωτικών υποδομών), ο Γι επέλεξε να τονίσει πόσο «οι δύο χώρες έχουν αντιμετωπίσει από κοινού τις παρενοχλήσεις, έχουν διαφυλάξει τη διεθνή δικαιοσύνη» και «τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών (...) σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Ο δε Καμποτζιανός ΥΠΕΞ Πρακ Σοκχόν ανέφερε την αφοσίωση της χώρας του στη συνεργασία με την Κίνα ειδικά σε τομείς όπως η Αμυνα και η Ασφάλεια, ξεχωρίζοντας όμως και οικονομικά σχέδια (π.χ. την Ειδική Οικονομική Ζώνη Sihanoukville που προχωρά στο πλαίσιο και των «Δρόμων του Μεταξιού»). Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «Κοινό Κείμενο 6 σημείων» για τη διμερή συνεργασία, συμφωνώντας στην «κοινή διαφύλαξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως και της δικαιοσύνης στη διεθνή κοινότητα».

Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα προχώρησε το Σαββατοκύριακο σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς, όπως μετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο KCNA. Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 1.500 χλμ. πριν πέσουν σε χωρικά ύδατα της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Πεντάγωνο μίλησε για δραστηριότητα που «υπογραμμίζει τις απειλές που θέτει στους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πάντως, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν έτοιμες» για συνομιλίες με τη Β. Κορέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις μετά από πτήσεις κινεζικών μαχητικών(26/1/2021)
Το Βιετνάμ καταγγέλλει διεμβολισμό αλιευτικού σκάφους(8/3/2019)
Νέο «περιστατικό» με πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ(3/10/2018)
Παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή(6/5/2017)
Συνεχίζεται ο «στρατηγικός διάλογος»(28/4/2017)
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ(14/5/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org