Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση επιθέσεων και καταστολής από τις κατοχικές δυνάμεις

Με καθημερινές διαδηλώσεις απαντούν οι Παλαιστίνιοι στην κλιμάκωση της καταστολής από τις κατοχικές δυνάμεις

Copyright 2021 The Associated

Με καθημερινές διαδηλώσεις απαντούν οι Παλαιστίνιοι στην κλιμάκωση της καταστολής από τις κατοχικές δυνάμεις
Με νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και ένταση της καταστολής στη Δυτική Οχθη, το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον των Παλαιστινίων.

Χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τις ρίψεις ρουκετών από τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ».

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν παράλληλα την καταστολή στη Δυτική Οχθη. Τα ξημερώματα του Σαββάτου συνελήφθησαν οι 4 από τους 6 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που απέδρασαν στις 6 Σεπτέμβρη από τις φυλακές Γκιλμπόα. Μετά τις συλλήψεις ακολούθησαν τις επόμενες μέρες νέες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες Παλαιστινίων. Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την ισραηλινή καταστολή.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός Παλαιστίνιου γιατρού κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, με τις ισραηλινές αρχές να ισχυρίζονται ότι «επιχείρησε» να μαχαιρώσει Ισραηλινούς αστυνομικούς. Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Ιερουσαλήμ, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος φέρεται να τραυμάτισε με μαχαίρι δύο νεαρούς Ισραηλινούς. Ο Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά Ισραηλινού αστυνομικού.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, καταγγέλλει τα αντίποινα και τα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που βασίζονται σε βασανιστήρια. «Η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πρόσθετες μορφές συλλογικής τιμωρίας στους 4.600 Παλαιστίνιους που κρατά παράνομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και των οικογενειών τους, επιδεινώνει τις συνθήκες του παράνομου και απάνθρωπου εγκλεισμού τους», αναφέρει.

Συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου - Ισραήλ

Σε ένα τέτοιο φόντο, συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, στην πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών εδώ και μια δεκαετία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δέκα μέρες μετά την τριμερή σύνοδο του Καΐρου όπου μετείχαν οι ηγέτες Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής. Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας αναφερόταν πως στην ατζέντα των συνομιλιών Σίσι - Μπένετ θα ήταν και ο τρόπος επανεκκίνησης της διπλωματικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αναφέρεται επίσης ότι εκτός από το Παλαιστινιακό, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον ρόλο της Τουρκίας «στον λιβυκό εμφύλιο», το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εντάσεις στις σχέσεις Αιγύπτου - Αιθιοπίας που προκαλεί η λειτουργία τμήματος του τεράστιου «Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης».

Ο Ν. Μπένετ χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική και πολύ καλή», τονίζοντας πως συζήτησαν ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στο εμπόριο, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Απέφυγε να κάνει νύξη στην έναρξη διαδικασίας για επανεκκίνηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης (όπως έκανε αργότερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος). Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι για τον «σημαντικό ρόλο» του Καΐρου στην περιοχή, αναφέροντας πως η συμφωνία ειρήνης Ισραήλ - Αιγύπτου αποτελεί για πάνω από 40 χρόνια «τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής». Επισήμανε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στη διατήρηση «της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας», μετά τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Σίσι στην επίτευξη εκεχειρίας με τη «Χαμάς», ύστερα από τις 11ήμερες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε ιδιαίτερα τις εξελίξεις γύρω από την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό στη βάση της «λύσης δύο κρατών», όπως και τον ρόλο της Αιγύπτου στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Σχέδιο για «οικονομική ανάπτυξη» της Γάζας και κατοχή «με ηρεμία»

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Λαπίντ, παρουσίασε σχέδιο δύο φάσεων δήθεν για την «οικονομική ανάπτυξη» και «ανακούφιση» της Λωρίδας της Γάζας που ζει υπό ισραηλινό οικονομικό αποκλεισμό από το 2007.

Βασικός όρος της πρότασης Λαπίντ είναι να μειώσει τις αντικατοχικές δραστηριότητές της η «Χαμάς» και να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή την ευθύνη του (χρηματοδοτούμενου από το Ισραήλ) «αναπτυξιακού σχεδίου», που θα προβλέπει μεταξύ άλλων και νέο οδικό άξονα σύνδεσης της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Οχθη. Ο Λαπίντ επέρριψε στη «Χαμάς» την ευθύνη για την ασφυξία στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως η δική της «εκστρατεία βίας κατά του Ισραήλ εξηγεί γιατί ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ελλείψεων, βίας και υψηλής ανεργίας, δίχως ελπίδα». Ανέφερε δε πως η πρότασή του δεν αφορά κάλεσμα για διαπραγματεύσεις με τη «Χαμάς».

Ειδικότερα, το σχέδιο Λαπίντ προβλέπει σε πρώτη φάση αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ανέγερση εργοστασίου αφαλάτωσης για την υδροδότηση της Γάζας, «σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα Υγείας» και ανοικοδόμηση σπιτιών και δικτύου μεταφορών (με σημαντικά οφέλη για ισραηλινές εταιρείες), με αντάλλαγμα τη «μακροπρόθεσμη ηρεμία».

Ανέφερε πως σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να παίξει ρόλο «η διεθνής κοινότητα, ειδικά η Αίγυπτος», προσθέτοντας πως οιαδήποτε παραβίασή του από τη «Χαμάς» θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Σε περίπτωση που το πρώτο μέρος του σχεδίου υλοποιηθεί απρόσκοπτα, τότε θα δημιουργηθεί ένα τεχνητό νησί στην ακτή της Γάζας που θα επιτρέψει τη δημιουργία λιμανιού και ενός οδικού «μεταφορικού κόμβου» μεταξύ Λωρίδας και Δυτικής Οχθης. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως παρουσίασε την πρότασή του (που σε αρκετά πράγματα θυμίζει το περιβόητο σχέδιο του Τραμπ για τη «συμφωνία του αιώνα») σε «εταίρους στον αραβικό κόσμο», καθώς και σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ.

Η πρόταση Λαπίντ απορρίφθηκε χτες από εκπρόσωπο της «Χαμάς», που ανέφερε πως «ο εχθρός καταφεύγει σε διάφορες προτάσεις για να εξασθενίσει, ανεπιτυχώς, την αντίσταση».

Την πρόταση απέρριψε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Στάγιεχ, επισημαίνοντας πως το «πρόβλημα της Γάζας είναι πολιτικό» και ίδιο με αυτό «που αντιμετωπίζουν όλοι οι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Ιερουσαλήμ (...) Πρέπει να υπάρξει σοβαρή πολιτική διαδικασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για να τερματιστεί η κατοχή και να αρθεί το εμπάργκο (...) Αυτό θα κάνει εφικτή και βιώσιμη την ανοικοδόμηση στη Γάζα».

  • Η ισραηλινή κρατική πολεμική εταιρεία «Israel Aerospace Industries» παρουσίασε χτες το τροχοφόρο πολεμικό ρομπότ REX MKII που σχεδιάζεται να περιπολεί στα σύνορα και σε εμπόλεμες ζώνες, προγραμματισμένο να εντοπίζει όσους «παραβιάζουν» την περιοχή και να τους πυροβολεί.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ