Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιασφαλιστικές προεκλογικές «υποσχέσεις» και «πιέσεις»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων στη Γερμανία ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτέμβρη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ακριβώς για την υπηρέτηση αυτού του στόχου, προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με τη λεγόμενη «εργασία του μέλλοντος», τη νέα «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλα μέτρα που θα μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ του παραγόμενου πλούτου και των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης του γερμανικού λαού.

Ενδεικτική ήταν η συζήτηση στη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των τριών βασικών υποψήφιων καγκελαρίων, την Κυριακή, για τις συντάξεις, ένα θέμα που κυριαρχεί προεκλογικά και απασχολεί ιδιαίτερα το καπιταλιστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού «κόστους» και των κρατικών δαπανών.

Υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά προβλεπόμενα μέτρα από τις μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις (βλ. περισσότερα στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 3 - 4 Ιούλη 2021), ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς, «υποσχέθηκε» στον σημερινό 17χρονο ότι αν για τα επόμενα 50 χρόνια εργάζεται και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, θα πάρει σύνταξη στα 67 του χρόνια... χωρίς να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης!

Ακόμη και αυτή η βάρβαρη σημερινή πραγματικότητα, βέβαια, αναμένεται να επιδεινωθεί, με τους εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου να θέτουν επιτακτικά και στην προεκλογική περίοδο το ζήτημα νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση γι' αυτό και τάσσομαι υπέρ της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου. Το να υποσχόμαστε τώρα (προεκλογικά) αυξήσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις των μητέρων, είναι στα όρια της ανευθυνότητας», ανέφερε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA) σε πρόσφατη συνέντευξη. Σημειώνεται ότι η διεύρυνση της σύνταξης των μητέρων είναι μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

«Η αντίληψη ότι ένα κράτος είναι κοινωνικό μόνο εάν ξοδεύει πολλά χρήματα είναι εσφαλμένη. Κοινωνικό είναι ένα κράτος που παρακινεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρ. Ντούλγκερ, προμηνύοντας «επανεξέταση του ισχύοντος συστήματος» και προσθέτοντας πως «πρέπει επίσης να συζητήσουμε και για την κατάργηση της πλήρους πρόωρης συνταξιοδότησης».

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών του κλάδου Μετάλλου, Στέφαν Βολφ, έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες: Δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συζητήσουμε για ηλικία συνταξιοδότησης από τα 69 έως τα 70 έτη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Αρμιν Λάσετ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα» προς την ενίσχυση του ιδιωτικού πυλώνα, «γιατί αν τα ελλείμματα των Ταμείων εξακολουθούν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε ουσιαστικά επιβαρύνετε τους νέους».

Η δε υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση του γερμανικού κεφαλαίου, πρότεινε αύξηση των εξειδικευμένων μεταναστών εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καταβάλλουν εισφορές, αλλά και μεγαλύτερη «βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών για εκατομμύρια γυναίκες που θα ήθελαν να εργαστούν».

Διαδήλωση για τα υψηλά ενοίκια στο Βερολίνο

Στο μεταξύ, με συνθήματα όπως «Η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και «Η πόλη μάς ανήκει», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Βερολίνου διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη αύξηση των ενοικίων, τα οποία έχουν ακόμη και διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις το διάστημα 2007 - 2019.

Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων στην ιδιοκτησία μεγάλων ομίλων, η έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη μεγάλη ζήτηση έχουν οδηγήσει τα ενοίκια σε μια «τρελή» πορεία ανόδου.

Στο μεταξύ, την Κυριακή των εθνικών εκλογών διοργανώνεται στο Βερολίνο συμβουλευτικό - συμβολικό δημοψήφισμα από την πρωτοβουλία «Deutsche Wohnen & Co Enteignen» (παράφραση μεγάλου ομίλου που κατέχει χιλιάδες σπίτια) για την «απαλλοτρίωση» από τον δήμο των εταιρειών που κατέχουν πάνω από 3.000 διαμερίσματα, πληρώνοντας σε αυτές κάποια αποζημίωση. Η κίνηση στηρίζεται από το οπορτουνιστικό κόμμα «Η Αριστερά» και τους «Πράσινους», κόμματα που συγκυβερνούν στο Βερολίνο με το SPD.

Τα δύο κόμματα αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θα ασκήσει πίεση για να μπει το λεγόμενο «φρένο ενοικίων», που είχε απορρίψει το δικαστήριο την περασμένη άνοιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία των ενοικίων(17/4/2021)
Οι νέες στρατιές των φτωχών συνταξιούχων είναι εδώ(11/10/2019)
«Ανθηρά» κρατικά έσοδα, χρέη και φτώχεια για εκατομμύρια Γερμανούς(11/11/2017)
Ποια μακροζωία;(29/12/2013)
Επίκαιρη Ερώτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση(31/10/2007)
Ο Παγκόσμιος Χάρτης των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων»(30/9/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org