Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Σχέδια ενίσχυσης συνεργασίας και «ρόλου στην ευρύτερη περιοχή»

Τις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ιράκ επιβεβαίωσαν την Κυριακή ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι και ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Τεχεράνη, επικεφαλής αντιπροσωπείας πολιτικών αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι καταργούνται οι βίζες για τους Ιρανούς που θα μεταβαίνουν αεροπορικώς στο Ιράκ. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία για δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις όχθες του ποταμού Σατ αλ Αραμπ και το λιμάνι της Βασόρας στο νότιο Ιράκ με το ιρανικό μεθοριακό πέρασμα Σαλαμτσέχ.

Ο Ραϊσί τόνισε πως οι σχέσεις Ιράν - Ιράκ δεν πρέπει να περιορίζονται σε διμερές επίπεδο, γιατί οι δύο χώρες «μπορούν να παίξουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Ο δε Καντίμι τόνισε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ιράν από την αρχή του 2021, αναδεικνύοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων.

Προσωρινή συμφωνία Ιράν - ΙΑΕΑ

Την Κυριακή βρέθηκε στην Τεχεράνη και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμφωνήθηκαν η επανεγκατάσταση καμερών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και η παρουσία του επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Εσλάμι, σε επόμενη γενική συνδιάσκεψη της ΙΑΕΑ.

Ο δε Γκρόσι δήλωσε ότι η συμφωνία έλυσε «το πιο επείγον ζήτημα», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πήρε καμία δέσμευση από την Τεχεράνη για εξήγηση των ιχνών ουρανίου που έχουν εντοπιστεί από την ΙΑΕΑ σε μη γνωστοποιημένες εγκαταστάσεις.

Μετά από αυτήν τη συμφωνία, πάντως, οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν να μην προωθήσουν ψήφισμα καταδίκης των ενεργειών του Ιράν στη χτεσινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

  • Ο Ραϊσί θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στο Ντουσάνμπε για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), ενόψει της αναμενόμενης ένταξης του Ιράν στον SCO, καθώς τώρα έχει καθεστώς παρατηρητή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ