Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διευρυμένες Ρωσοκινεζικές ασκήσεις

Ενώ αναμένεται κλιμάκωση του παζαριού γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Η εγκατάσταση της αμερικανικής «ασπίδας» THAAD (φωτ.) αναδεικνύει την κλιμάκωση των στρατιωτικών εξοπλισμών

Yonhap

Η εγκατάσταση της αμερικανικής «ασπίδας» THAAD (φωτ.) αναδεικνύει την κλιμάκωση των στρατιωτικών εξοπλισμών
ΠΕΚΙΝΟ.- ΜΟΣΧΑ.- ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των ρωσοκινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων με τον κωδικό «Joint Sea 2017», που θα πραγματοποιηθεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (μεταξύ Ιαπωνίας και Κορεατικής Χερσονήσου) και τη Θάλασσα του Οχότσκ (βόρεια της Ιαπωνίας, βρέχει τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας).

Σημειώνουμε ότι η πρώτη φάση των «Joint Sea» έγινε τον Ιούλη στη Βαλτική Θάλασσα, σηματοδοτώντας και έτσι τις διαστάσεις που αποκτά η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας (χωρίς να εκλείπουν βέβαια οι μεταξύ τους αντιθέσεις), που διεκδικούν ενίσχυση της παρουσίας τους σε κρίσιμα «μέτωπα» ευρύτερων γεωπολιτικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», η άσκηση επιδιώκει να σταθεροποιήσει την εταιρική σχέση και την πρακτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται ενώ σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με ετοιμότητα όλων των πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως δείχνουν π.χ. τα διευρυμένα και διαρκή γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στη Χερσόνησο, η διεύρυνση των στρατιωτικών υποδομών της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, οι περιπολίες αμερικανικών πλοίων στη ΝΚΘ στο όνομα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας κ.λπ.

Αντιπαράθεση για την Κορέα

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο δίνουν νέα ορμή στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες. Μετά τις νέες κυρώσεις που το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε για τη Βόρεια Κορέα, Κίνα και Ρωσία επιμένουν να εστιάζουν στο τμήμα της απόφασης του ΣΑ, που προβλέπει προετοιμασίες για επανέναρξη των συνομιλιών. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Χερσόνησο «ιδιαίτερα σύνθετη, κρίσιμη και σοβαρή», σημειώνοντας ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμες και αφοσιωμένες στην επίλυση του θέματος ειρηνικά, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων». Επανέλαβε την πρόταση της χώρας του (που προωθεί μαζί με τη Ρωσία) για διακοπή και των δοκιμών της Πιονγιάνγκ και των ασκήσεων Ουάσιγκτον - Σεούλ, μιλώντας για «λογική και αντικειμενική» μέθοδο που ανταποκρίνεται στις έννομες ανησυχίες όλων των πλευρών και εκφράζοντας τη διάθεση της χώρας του να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» για τη «διευθέτηση του προβλήματος». Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ είναι μια διαδικασία για την «τήρηση» της οποίας εκφράζονται συχνά διαφωνίες και κατηγορίες για «αθέτησή» τους, φέρνοντας στην επιφάνεια και τις βαθύτερες αντιθέσεις που υπάρχουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι αν η Κίνα δεν συμβάλει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας, η Ουάσιγκτον θα επιβάλει και στο Πεκίνο «επιπλέον κυρώσεις και θα τους αποκλείσουμε (τους Κινέζους) από το αμερικανικό και το παγκόσμιο δολαριακό σύστημα».

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα Κιμ Χιουν Γιουνγκ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που οι ΗΠΑ δημιουργούν για τη χώρα μας, και αυτό αποτελεί σταθερή και ακλόνητη θέληση του στρατού και του λαού μας». Χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το ΣΑ «εργαλείο» που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να «απομονώσουν και να στραγγαλίσουν» τη Β. Κορέα. Ακόμα είπε ότι η Πιονγιάνγκ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, «ως μέσο με το οποίο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε περαιτέρω την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ και να προστατέψουμε την ειρήνη στη Χερσόνησο από το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου».

Να καταγραφεί ότι και το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωσή του αναφέρει - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA - πως η χώρα «θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αυξήσει τη δύναμή της, προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ