Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εξαπατώντας το λαό, υπηρετώντας το κεφάλαιο

Στην εξαπάτηση του λαού αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας στόχευσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα «με το κεφάλι κάτω», επιχείρησε να καμουφλάρει το γεγονός ότι η κυβέρνηση υλοποιεί με αλματώδεις ρυθμούς προαποφασισμένα μέτρα, εξελίσσει τον πυρήνα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ίδιο έδαφος του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης, υπονομεύοντας παραπέρα ακόμη και αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή λαϊκά δικαιώματα στην Υγεία. «Αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία ήταν να ενισχύσουμε την καθολική υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν και παρέχουν λιγότερα, οι ασθενείς, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρώνουν περισσότερα. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την Υγεία μειώνονται σταθερά, με ενδεικτικό παράδειγμα τη χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, που ήταν 1,3 δισ. ευρώ το 2017, όταν μόνο το 2015 κατακρεουργήθηκε κατά 22,8%.

***

«Παρά την ασυμμετρία ανάμεσα στις πιεστικές ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους και παρά τους περιορισμούς στο επίπεδο των δαπανών, έχουμε καταφέρει να κάνουμε σημαντικά βήματα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός. Τα «σημαντικά βήματα», όμως, μεταφράζονται σε αξιοποίηση και υλοποίηση όλων των αντιδραστικών εργαλείων («αξιολόγηση» μονάδων και προσωπικού, «κόφτες» σε εξετάσεις και φάρμακα, κ.ά.) που έχουν θεσπίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να μειώνονται οι κρατικές δαπάνες στην Υγεία και το κόστος να μετακυλίεται ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται παραπέρα το λαϊκό δικαίωμα στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση, εμπορευματοποιείται ακόμη περισσότερο το κρατικό σύστημα Υγείας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, που δρουν και σ' αυτόν το χώρο. «Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταφέραμε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. Ποια είναι η αλήθεια; Η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων. Αντίθετα, μετακύλησε την ευθύνη στα υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

***

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ανασφάλιστων καλείται τελικά, όπως και οι ασφαλισμένοι, να καταβάλλει είτε συμμετοχές είτε εξολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις κ.ά. στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς και όλο το ποσό για τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν από τον ιδιωτικό τομέα, όπου συχνά αναγκάζεται να καταφύγει λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες. Πρόκειται για την υλοποίηση της ευρωενωσιακής κατεύθυνσης για «αντιμετώπιση» του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων που προκαλεί η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, χωρίς όμως να επιβαρύνονται ο προϋπολογισμός και οι δημοσιονομικοί στόχοι του αστικού κράτους. «Διασφαλίσαμε την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, εννοώντας προφανώς τα «μπαλώματα» που έχουν ημερομηνία λήξης και τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που εναλλάσσονται ανά έξι μήνες στα «κέντρα υποδοχής». Με τέτοια υποτυπώδη μέσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις πολλές, οξυμένες και διαρκείς ανάγκες προσφύγων και μεταναστών.

***

«Προσθέσαμε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την αναβαθμίζουμε», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Η «αναβάθμιση» της ΠΦΥ, όμως, είναι άλλη μια «φούσκα», που η ραχοκοκαλιά της έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς, με συνέπειες και πάλι για την υγεία του λαού. Ακόμη κι αυτό το ελάχιστο σύστημα ΠΦΥ που υπάρχει θα σμπαραλιαστεί με τη νέα «μεταρρύθμιση», με τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) που θα «καλύπτουν» μόλις το 30% του πληθυσμού και θα στελεχωθούν με ελάχιστο προσωπικό, με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, δηλαδή με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, οι οποίοι θα εναλλάσσονται μεταξύ εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας. Οι αλλαγές στην ΠΦΥ παρουσιάζονται προκλητικά ως «ανδραγάθημα», τη στιγμή που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από ευρωενωσιακούς πόρους, οι οποίοι λήγουν σε τέσσερα χρόνια, ενώ στη συνέχεια η δαπάνη θα μετακυληθεί στο λαό, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

***

«Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά τα φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας», είπε, τέλος, ο πρωθυπουργός. Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις πετούν την μπάλα στην εξέδρα της διαφθοράς, που είναι υπαρκτή, αλλά αξιοποιείται για τον αποπροσανατολισμό του λαού από την ουσία και τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Από τη στιγμή που ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στη βάση του κόστους - οφέλους, με κρατικές μονάδες που για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς εξαρτώνται από επιχειρηματικούς ομίλους, φαρμακοβιομηχανίες και μονοπωλιακούς «ευεργέτες» (σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμο υλικό, κ.ά.), που επιδίδονται στο κυνήγι του κέρδους, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να «ανθίσουν» φαινόμενα διαφθοράς. Απέναντι στην πολιτική και τα καραμπινάτα ψέματα της κυβέρνησης, ο λαός έχει συμφέρον να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες του στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση, με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και να υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Οσο το καπιταλιστικό κέρδος θα αποτελεί κριτήριο οργάνωσης της οικονομίας, τόσο θα συνθλίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού.


Ε. Τζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ουσιαστική Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού(2016-05-25 00:00:00.0)
Δραστικές περικοπές και ελάχιστες παροχές για όλους(2016-05-10 00:00:00.0)
Να εμποδιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Υγεία(2014-02-16 00:00:00.0)
Ανθυγιεινά χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες(2005-06-02 00:00:00.0)
«Ο ιδιωτικός τομέας θα βρει τη θέση του»(2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ